Recenze: TO KUŘE JE T-REX! (skupina autorů)

Velká kniha o evoluci zvířat


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis
Cosmopolis Grada na FB

Chci zakoupit publikaci To kuře je T-rex!



Zajímá vaše děti evoluce a vy jim chcete dopřát knihu, která je bude vábit, těšit číst a ještě jim dopřeje vzdělání? Sáhněte po encyklopedii To kuře je T-Rex, které shrnuje podnětné téma a zábavným způsobem jej srozumitelně představuje malým i velkým čtenářům. 



Kniha kupodivu neobsahuje obsah, obvykle u takových publikací bývá. Namísto toho však na prvních dvou stranách naleznete předmluvu, která hovoří přímo k věci a zavádí vás do působivého světa. Vše je líčeno srozumitelně a zajímavě, nemusíte mít obavu, že byste se v knize ztráceli nebo se snad nudili. 



Ihned navazuje na první kapitolu s názvem Původ ptáků, ve které se dozvíte souvislost kuřete a T-rexe, což vás určitě zarazilo v názvu knihy. Ten je opravdu poutavý a proto je i první kapitola velmi vhodně zvolená, jelikož se jedná o velmi zajímavé téma, které posouvá otázku Co bylo dříve - vejce nebo slepice? na zcela jiný level. 


Nadále se porovnává ptactvo. Kniha vám představuje i nelétavé ptáky, které srovnává s vyhynulými. Nemějte obavu, že by se publikace ubírala jen jedním směrem a zaměřila se čistě na ptáky. Je mnohem obšírnější a obsáhlejší, než se na prvním pohled zdá. V dalších kapitolách se dozvíte podnětné informace o:
  • evoluce koní 
  • šavlozubé kočky
  • chobotnatci
  • obří vážky
  • krokodýli
  • Sbírka zvláštních krokodýlů
  • Obří wombat
  • Australská megafauna
  • Obří lenochod, a mnoho dalšího...


Na každé dvoustránce se autoři zabývali něčím jiným a ilustrátor Román Garcia Mora vše vhodně doplnil několika výstižnými a propracovanými ilustracemi. Kresby také mnohdy zobrazují, jak se od sebe velikostně různé kosti, vejce, apod lišily.


Ačkoliv se jedná o spousty zajímavých témat, mají společného jmenovatele - evoluci. Informace, kterých se v titulu dočtete, jsou sepsány tak, aby zaujaly nejen děti, ale i dospělé a přesto jste neměli pocit, že jsou zbytečně složité načrtnuté. Jednoduché, výstižné a interesantní texty nabídnou vždy něco navíc.


Knihu bych doporučila všem, které námět zajímá. Malým i velkým, přestože je určená pro děti od sedmi let, jelikož společně si můžete publikací udělat radost a ještě se naučit spousty nových a zajímavých poznatků. 


Co na To kuře je T-rex říká Chensie? S mým čtyřletým synem takové knihy milujeme. Od malička je doslova odkojený na encyklopediích, které zobrazují žijící i vyhynulé tvory - zejména dinosaury. Tato publikace byla dalším přínosem do naší sbírky a opět jsme se dozvěděli něco nového. Oba nás zaujaly krásné kresby, které jsou neskutečným bonusem. Rozhodně mohu doporučit! 


Knižní obálka: 
Vložit na ni ilustraci T-Rexe je samozřejmě to nejlepší, co lze udělat. Tento masožravý tyranosaurus patří mezi nejobávanější a nejoblíbenější vyhynulé tvory. 



Anotace: 
Prehistorická zvířata, jejich zvláštní vzhled i to, co se z nich během let vyvinulo, je stále zajímavé téma. Děti například  zjistí, jak se vyvinul sloní chobot, jak se u koní změnily prsty v kopyta a proč trváme na tom, že kuře je vlastně tyranosaurus rex. Díky kombinaci vědeckých informací, zábavných obrázků a jasnému výkladu vytvořil ilustrátor knihu, která bude malé čtenáře bezpochyby bavit .

Nakladatelství: Bambook - Grada
Rok vydání: 2018
Žánr: Encyklopedie, Pro děti a mládež, Vzdělávací publikace
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.