Recenze: GEEKŮV ROK (James Clarke)

365 zajímavostí ze světa sci-fi a fantasy

Geek kultura je blízká mnoha lidem. Pokud jde o mě, naplnilo obrovskou část mého života. Na umění představivosti je něco úžasného, co tuto kulturu udržuje při životě. Co může být lepšího, než si sednout ke knize, filmu, komiksu nebo počítačové hře a nechat se zatáhnout do děje. (Str. 5)

Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský - knihy Omega
Chci zakoupit tento titul!


Jak vás informuje anotace, měla jsem v posledních dnech možnost číst tzv. kalendář geekova roku, který mě oslňoval událostmi, jenž se odehrávali po celý rok. Každý den je pro kulturu něčím podstatným a vy právě díky této knize už o nic ze sci-fi a fantasy nepřijdete.

 



Krátký úvodní text má na svědomí samotný autor James Clarke a zajímavě rozjímá o tom, co ho ponouklo hledat útěchu v představivosti. Díky tomu sepsal Geekův rok a nabízí vám netušené možnosti!

Cílem této knihy je předložit čtenáři soubor krátkých statí, které je uvedou do pokladnice všeho, co vytvořila lidská představivost. Můžeme ji jen letmo přejít pohledem, ale to je jen začátek. Já doufám, přivede vás k mnoha novým setkáním v žánrech science fiction a fantasy, v žánrech, kde se nemožné stává uvěřitelným. (Str. 5)

Po krátkém úvodu se ocitáte přímo v centru dění. Začíná od 1. ledna a končí až 31. prosince. Všechny dny jdou chronologicky za sebou a je tedy jednoduché se orientovat. Už na titulce knihy naleznete témata, kterými vás může obohatit. 

  • literatura
  • hra na hrdiny
  • hraní her
  • kyberpunk
  • virtuální realita
  • open space
  • steampunk
  • paralelní světy
  • kultovní programy
  • anime
  • manga
  • superhrdinové


  

A tak se každý den dozvíte nějakou zajímavost, která pro vás bude nová nebo si znalosti naopak oprášíte. Jsem si jistá, že každý v této knize narazí na něco, co neznal a získá tak nové vědomosti. Můžete například narazit na den narození či úmrtí osobnosti, kterou v knize nelze opomenout. Něčím se zasloužila o zapsání do dějin a právě proto je v obsahu zmíněná. Už vám neunikne, kdy je národní den science fiction nebo kdy vyšla kniha Solaris z roku 1972. Netušíte, kdy se vysílal poslední díl seriálu Buffy, přemožitelka upírů v USA nebo kdy byl natočený poslední díl Star Wars? Prazvláštní a originální encyklopedie se vší neobvyklostí, kterou v sobě má, vám všechno vypoví. Budete překvapení silou informací, která se na vás po otevření valí. Informace jsou podané v krátkých a věcných pasážích, které jsou potřebně stručné a navozují nejen atmosféru, ale hlavně touhu po dalším vědění. 


Kniha je plná ilustrací, které dolaďují neskutečné množství působivých informací. Nenašla jsem stránku, která by byla čistě bílá. Vše je dotvořeno do samého detailu a tak si vás snadno získá. Ilustrace jsou laděné do stejného způsobu prezentace, přesto jsou autentické.

Jediné, co mi při čtení trochu scházelo, byl právě obsah, díky kterému bych si dohledala vše, co mě zajímá nejvíce. Musela jsem tedy listovat a pokud jsem nějakou událost zapomněla a chtěla se k ní vrátit, byla jsem ztracená stejně, pokud jsem si nepamatovala den, kdy se vše stalo. To je zřejmě jediné malé mínus. 
 

Kniha je doslova velkolepá a pro fanouška sci-fi a fantasy nepostradatelná. Každý si v ní najde něco, co ho zabaví a hlavně, dostanete díky titulu velký přehled a možná vás nalákají i ta další témata!

Neobvyklou encyklopedii Geekův rok s radostí doporučuju. Vím, že se k ní budu vracet a klidně schválně zjišťovat, co se událo v daný den. Hmmm... třeba kupříkladu dnes...

Hostila počítačová společnost Square vyrábějící počítačové hry jednu z největších akcí Final Fantasy 2000 (Str. 24)

Co na Geekův rok říká Chensie? Jako milovnice sci-fi a fantasy, manga, anime, literatury a dalších námětů, které kniha nabízí, jsem uchvácená informacemi! Je jich takové množství! Navíc já doslova zbožňuju chronologické řazení a udělá na mě velký dojem, když zjistím, že před x lety se v tento den odehrávalo něco tak výjimečného. Není to naposledy, co jsem knihu četla, listovat v ní budu nejspíš opravdu každý den, jak moc mě láká poznání. Perfektní studnice vědomostí. 

 

V závěru bych se ráda pozastavila u názvu knihy. Geekův rok. Copak to asi znamená? 

Geek [gík] je spíše novodobý termín z angličtiny, označuje osobu většinou z oblasti informačních technologií, která je pro svůj obor zapálená, dokáže vyřešit i obtížné problémy v rámci oboru.

Google význam předkládá tímto způsobem a dle mého se jedná o šikovné a kreativní pojmenování, které však může některé čtenáře zarazit, pokud neznají souvislosti. 



Anotace: 
Kalendář geekova roku, který den po dni připomíná a oslavuje ty nejdůležitější události výročí a dobrodružství ve světě žánrů sci-fi a fantasy.
Uvnitř mimo jiné najdete:
Velký třesk Teorie velkého třesku
Jakým typem umělé inteligence jste právě vy?
Kolik nestvůr zlikvidovala Buffy, přemožitelka upírů a její Scooby Gang?

A k tomu ještě časové osy Skvělého dobrodružství Billa a Teda, série filmů s Terminátorem, snímku 2001: Vesmírná odysea, arkádové hry Pac-Man, komedie Volný den Ferrise Buellera, filmu Robocop a trilogie Návrat do budoucnosti.

Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2018
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 224
Vazba: pevná

 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.