Recenze: PO TVÉM BOKU (Kate West)

Young adult romance 


Za recenzní výtisk děkuji e-shopu Palmknihy - eReading
Chci zakoupit tento titul!


Americká spisovatelka Kasie West se specializuje na young adult romance, které mají vždy něco navíc, ať už se jedná o jakoukoliv zajímavost. Už jsem vám představovala román Náhradní kluk s jednoduchou zápletkou, přátelstvím a jemnou láskou. Odpočinkovka se mi líbila, i když nejsem cílová čtenářka. Proto jsem se rozhodla zkusit ještě další, dobře hodnocený titul této autorky... 


Styl psaní v ich-formě je typický pro young adult příběhy. Jednoduché, ale výstižné a příjemné popisy, zaměřující se na myšlenky i děj. V tomto případě se ústřední postava vrací k některým vzpomínkám, které autorka zobrazuje a dolaďuje tak promyšlený obsah. 

Sedmnáctiletá Autumn má naplánovaný skvělý víkend s přáteli, jenže odjedou bez ní a ona zůstane zavřená v knihovně na celé tři dny. Jenže ne sama, nečekanou společnost jí dělá tajemný Dax, o kterém po škole koluje mnoho špatných legend. Dax není zrovna přátelský a Autumn je poměrně vyděšená. Nemají dostatek jídla a je jim zima. Jak se zabavit a přežít tři dny v uzamčené knihovně, které jim převrátí život naruby? 

Autumn má jednu zajímavost, která z ní dělá uvěřitelnější postavu a ještě o to lákavější. Taková nápaditost je při čtením velkým plusem a autorka ji přirozeně využila. Dodává charakteru Autumn něco navíc, takže cílevědomá a trochu stydlivá dívka, zakoukaná do světa prostřednictvím objektivu svého aparátu, vyniká, i když nepříliš. 

Dax je velmi tajemný. Z počátku se chová jako hulvát, ale když ho poznáte... Není divu, že si Autumn potom láme hlavu, co s ním, když odmítá i pouhé přátelství. Díky jeho minulosti chce být sám...

Postavy jsou vykreslené v rámci young adult. Je fakt, že by určitě neuškodilo, kdyby je autorka propracovala o něco víc. Potenciál rozhodně mají, ale plně využitý rozhodně nebyl. Škoda, že se Kasie West nechtěla vyvléknout z běžných ya a napsat něco propracovanějšího. 

Dějová linie je jednoduchá, propletená několika vzpomínkami a prakticky se týká poznávání. Autumn poznává sama sebe a spolu s čtenáři také odhaluje hádanku jménem Dax. Do toho se dějí uvěřitelné, ač lehce za vlasy lehce přitažené situace, které pořádně zamíchají s dějem a zvyšují napětí. 

Lehká romantická linie neobsahuje žádné erotické prvky. Jak už je u této autorky známé, představuje vám lásku na bázi přátelství a prvních polibků a doteků. Svým způsobem je ta nevinnost velmi poutavá a příjemná. 

Mimo Daxova života vlastně není nic neobvyklého, co by kniha nabízela, ale i tak se velmi snadno čte a příběh dynamicky ubíhá. Čtení bylo milé a osvěžující, protože Kasie West umí navodit příhodnou atmosféru, která vás zdárně provází až do samého konce. Závěr je lehce dramatický, ale přátelský. 

Knihu bych doporučila dospívajícím čtenářkám, které mají v oblibě romantické oddechovky. Věřím, že vás příběh Autumn a Daxe očaruje ještě víc než mě. 

Co na Po tvém boku říká Chensie? Ačkoliv nejsem cílová čtenářka, young adult si občas přečtu a Kasie West mě vždy dokáže oslovit, ačkoliv její příběhy nemají žádné hlubokomyslné myšlenky jako třeba v případě Davida Levithana, Johna Greena či Sity Brahmachari. I přesto mi dodají, co potřebuju. Příjemný nádech romance a poklid. Myslím, že si od autorky přečtu i nějaké další knihy. 


Anotace: 
Když Autumn zjistí, že zůstala zamčená v knihovně, myslí si, že už to nemůže být horší. Až do té chvíle, než přijde na to, že Dax tam skončil s ní. Autumn toho o Daxovi moc neví – prý je to samotář, a jednou se dokonce zapletl do nějaké bitky a skončil v polepšovně. Ale je si naopak jistá tím, že je asi tou poslední osobou, se kterou by chtěla někde zůstat celý víkend zavřená. A tak si prostě jen dokola připomíná, že je jen otázkou času, než si její přítel Jeff všimne, že ji nechal v knihovně, a vrátí se pro ni. Jenže Jeff se nevrátí. A tak musí Autumn jíst pár dní jen jídlo z automatu a bavit se s divným klukem. Naštěstí ale zjistí, že Dax není zas tak zvláští a že si dobře rozumí. Dokonce víc, než si kdy Autumn s jakýmkoli jiným klukem rozuměla. Můžou ale jejich pocity přežít konec víkendu a návrat do jejich původních životů?

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Žánr: Romance, Young adult, Dívčí romány
Počet stran: 312Formát: Epub, Mobi, PDF





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.