Recenze: NYXIA (Scott Reintgen)

Každý život má svoji cenu


Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Knihy Dobrovský na FB

Chci zakoupit tento titul!


Propagovaný sci-fi thriller Nyxia vám doufám neunikl. Už jste si o něm zjistili něco více? Pokud ne, rozhodně to doporučuji. V této recenzi o novince King Cool - Knihy Dobrovský se dozvíte spousty zajímavostí, které vás ke čtení nalákají. Proč? Kniha je opravdu silně napínavá, promyšlená a dynamická, a co víc... neodolatelná a pohlcující! 


V ich-formě vám neobvyklý příběh představuje ústřední hrdina Emmett. Provází vás nejen akčními scénami, ale také svými vzpomínkami a emocemi. Styl psaní je velmi dynamický, takřka pozbývá méně podstatné informace a zaměřuje se především na soutěžní jádro. Kapitoly jsou šikovně nadepsané vždy dnem a místem, kde se vše odehrává. Klasicky se začalo prvním dnem, kdy Emmett podepsal smlouvu a vstoupil do projektu Nyxia. Pak se ještě jednou přerodíte do prvního dne, což bude znamenat především postup v ději. Už podle obsahu v závěru knihy se můžete dozvědět, že román je rozdělený na dvě části a Mezihru. 

Emmett se do projektu Nyxia přihlásil kvůli své mamince, která vyžaduje nejlepší lékařskou péči s ohledem na nemoc, jež ji postihla. Finanční situace jeho rodiny není dobrá, otec se snaží, seč může, ale jak dlouho tvrdé pracovní tempo může vydržet? Emmett svou rodinu miluje a vzpomíná na ni během nesnadného výcviku. Jeho rozhodnutí ho odmrští do víru vesmíru na roční pouť, která si nejen na něm, ale i ostatních devíti účastnících vybírá svou daň... 

Charakter ústředního hrdiny je živý a opravdový. Dolaďují jej detaily a průpovídky, vlastnosti a schopnosti. Zkrátka vše, co dělá člověka člověkem a nejinak tomu je i u vedlejších postav, které ovšem v porovnání s hlavním hrdinou působí o něco povrchněji. Jejich představení neproběhlo zrovna nejvhodnějším způsobem, proto se můžete z počátku lehce ztrácet. Lidí, kteří se projektu účastní, je poměrně hodně, ať už se jedná o deset soutěžících či iniciátory projektu Nyxia. 

Dějová linie je opravdu velmi svižná a zaměřuje se především na úsilí v soutěži vyhrát a dostat se mezi osm nejlepších - obnáší to samozřejmě i různorodé intriky, které děj zpestřují. Tím se trochu opomíjí vytváření vazeb mezi účastníky, což je logické. Tohle není klasická young adult, týkající se převážně mezilidských vztahů. Nejpodstatnější je sci-fi a thrillerové prvky, které mocně korigují celý obsah a dokážou vás snadno pohltit. 

Jelikož začátek je vhodně urychlený, ocitáte se velmi  brzy ve vesmíru. Vesmírná loď Genesis 11 je ohromné monstrum, pochopitelně se spisovatel zaměřil na nejpodstatnější místa, ve kterých se děj odehrává. Genesis 11 však není jediné místo, které poctíte svou přítomností, když budete následovat Emmetta. 

Očekávejte dramatické i akční prvky. Zajímavé a nepředpokládané zvraty. Pokud máte v oblibě soutěžní atmosféru, tak si rozhodně přijdete na své a věřím, že se vám u některých úkolů bude tajit dech. V rámci sci-fi žánru se totiž meze nekladou, ale i přesto mají reálné základy, takže se nemusíte obávat něčeho nepropracovaného. Něco je spíše naznačeno, jiné je psané natvrdo. Je nutné obezřetně číst, abyste si knihu užili. Rozhodně bych ji neoznačila za oddechovou četbu, což je všem jistě jasné, když se jedná o strhující thriller. Přeskakování stránek se určitě konat nebude. 

Důležitým elementem je Nyxia, dle které se román jmenuje. Není to jen obyčejná látka, kterou autor prostě vhodil do ringu. Ba naopak budete příjemně překvapení, jaké vlastnosti jí dal a čím vším ji ozvláštnil. Nutno podotknout, že Scott Reintgen propracoval svůj záměr opravdu pompézně. Dokáže svým nápadem zaujmout nejen nenáročné, ale náročnější čtenáře. Za tuhle propracovanou stránku si u svých čtenářů jistě získá další bod navíc. 

„...Babylon není žádná Armáda spásy. My slabé články odřezáváme, nahrazujeme novými, zdoláváme obtíže, vyhráváme...“ (Str. 238)

Společnost Babylon jako jediná na světě přišla s naprosto neuvěřitelným projektem Nyxia, který se nám dostane až pod kůži. Emmett a jemu podobní bojovali do posledních chvil - tedy do samého závěru příběhu, který vás nejspíš doslova pohltil. Po dobu čtení se Nyxia stala naším cílem. Zvítězil v té soutěži některým z nás vzalo i duši, obětovali jsme čas i spánek, jen abychom byli Edenu blíž. Vyplatilo se? Nepochybujte o tom! 

Nyxia je hra plná překážek a intrik. Báječné čtení ve stylu ya, které potěší i náročnější čtenáře. Návykové sci-fi si mohou přečíst nejen čtenáři daného žánru, ale i ti, kteří se do vesmíru chystají poprvé. 

Co na Nyxiu říká Chensie? Po tři dny jsem byla ve vesmíru. Skutečném vesmíru. Příběh mě prostě dostal na oběžnou dráhu, pryč od povinností a tam jsem trávila nejlepší chvíle jako Emmettův stín. Občas jsem se usmívala, jindy nadávala. Dokonalá jízda, která mi v závěru vytřela zrak. Nutně potřebuju pokračování! Myslím to vážně, jestli si brzy nepřečtu druhý díl, tak si asi postavím vlastní Genesis 11 a vydám se hledat Nyxiu sama! Scott Reintgen přišel s neotřelým románem, který je poměrně hodně propagovaný. Sama jsem byla skeptická, protože některé knihy díky přehnané snaze o uvedení mezi čtenáře prostě zklamou. Ale Nyxia ne. Nyxia je skutečně tím, co si zaslouží své čtenáře na sto procent. 

Nebudu a ani nemohu srovnávat Nyxiu s Hunger Games či Labyrintem, protože jsem je nečetla. Nikdy mě nezaujaly natolik, abych po tom zatoužila.


Anotace: 
Nejmocnější zbraň. Nejvyšší cena. Vítěz bere vše. 
Nyxia – nejcennější látka ve vesmíru dokáže proměnit váš bídný život v lesk a slávu. Ale při pokusu o její získání můžete ztratit víc než jen čas. Troufnete si kvůli ní i zemřít?

Život Emmetta Atwatera rozhodně není procházka růžovou zahradou. Jeho matka bojuje s rakovinou, otec neustále pracuje, aby uživil rodinu. Jednoho dne se naskytne příležitost, jak rodinu navždy zabezpečit. Příležitost, která ho možná bude stát život. Přesto Emmet neváhá a přihlásí se do projektu Genesis 11, kde s dalšími chlapci a děvčaty z celého světa trénuje pro vesmírnou misi.

Pouze osm z nich bude vybráno pro cestu na planetu Eden, kde se nachází vzácná látka Nyxia, a získá bohatství a slávu. Jenomže cesta za vítězstvím je může stát život. Emmett se bude muset postavit tváří v tvář konečnému rozhodnutí: vyhrát za každou cenu, nebo najít způsob, jak bojovat a zůstat dobrým člověkem.

První díl vesmírné trilogie Nyxia vás vtáhne do svého nepředvídatelného příběhu s akčními scénami a rozmanitými postavami, které si zamilujete. Rozhodně by neměla uniknout pozornosti fanouškům knih jako Hunger Games, Labyrint: Útěk či Enderova hra.

Nakladatelství: Knihy Dobrovský - King Cool
Rok vydání: 2019
Žánr: Sci-fi, Thriller
Ze série: Nyxia (1)
Počet stran: 377
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.