Recenze: PÁTEČNÍ CESTA ZA KOČKOLÁDOU (Iva Gecková)

Veselé a vábivé dobrodružství pro malé i větší čtenáře!


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada - Bambook
Chci zakoupit tento titul!



Novinka nakladatelství Bambook - Grada je přitažlivá svou knižní ilustrací s námětem džungle. Anotace vypovídá o báječném dobrodružství, které si kluci i holčičky užijí dosytosti, stačí jen otevřít knížku a začíst se!




Styl psaní je velmi čtivý a příjemný. Příběh Toma a Natálky se dynamicky odvíjí jako vyprávění v er-formě doplněné množství pestrých ilustrací. O překvapení a především vábivě použitou fantazii není nouze! Velmi hezké a malebné popisy dokreslují báječnou atmosféru, která k zábavnému čtení strhne i dospělého.


Tom je u dědečka a babičky a nudí se, protože už několik dní prší. Zapojuje svou dětskou fantazii a vidí kolem sebe neobyčejné věci, v čemž ho správný dědeček jen a jen podporuje. Dobrodružství, na které jej naláká, na sebe nenechá dlouho čekat a po krátkém začátku už skáčete rovnýma nohama do pralesa! 

 

Tom a Natálka jsou hrdinové, se kterými je radost putovat do pralesa! Jsou zvídaví, ale uvědomují si nebezpečí a přemýšlí nad tím, co objevili. Snaží se záhady rozluštit a nenechat je za sebou. Užít si neobvyklý výlet na sto procent, což je kýžené - o to totiž stojí každý malý čtenář, který knihu otevře.


Postav není příliš, takže se malý ani větší čtenář nemá možnost ztratit. Navíc to prostředí je příhodně domácké. Děti se snadno poddají pocitu, že domek dědy a babičky je šikovné místo, kde si mohou najít i oni svůj vlastní koutek. Při dobrodružství se děti setkají se zajímavými osůbkami a tak se počet postav zvyšuje, ale jelikož vše přichází postupně, tak malé čtenáře opravdu nic nezahltí.


Podle všeho je každá stránka ozdobená krásným obrázkem. Pestré ilustrace příběh jednoduše dotváří dobrodružství, které se začíná dětem odvíjet před očima a má ty správné barvy i tváře. Dokonce některé kresby mají i své vlastní bubliny, ve kterých je text, týkající se postřehu či informace z knihy. Ilustrátorka Markéta Vydrová rozhodně Páteční cestu za kočkoládou perfektně doplnila. 

 Ač se kniha rozkládá na 78 stranách, pohádkový příběh pokryje vše, co děti od dětské knihy vyžadují a hlavně není plný zbytečných textů, které by čtení zbrzdily. Autorka si velmi dobře uvědomuje, čemu děti může vystavit a co by rozhodně nebylo vhodné v kapitolách zmínit.

 

Nejedná se o debut Ivy Geckové, i když vydávat své knihy začala teprve minulý rok, tak jsou velmi dobře hodnocené. Po přečtení Páteční cesty za Kočkoládou mě hodnocení vůbec nepřekvapuje a naopak souhlasím s tím, že spisovatelka má mnoho, co nabídnout. 

Titul se dá přečíst najednou, což bude vyhovovat trochu větším čtenářům základních škol. Ale pokud (stejně jako já) předčítáte pohádkovou knihu předškolním dětem či čtenářům na prvním stupni základní školy, tak ji samozřejmě můžete rozložit na části. Nejlépe je orientovat se velkými barevnými písmeny, které jsou na začátku kapitol použité.


Jelikož příběh není cílený, jen na kluky či holčičky, tak si dle mého, Páteční cestu za Kočkoládou užijí všechny děti! 


Anotace: 
V pátek se dá vždycky očekávat to nejlepší. Kdo by ale věřil, že z babiččiny půdy je to jenom krůček do nejhustějšího pralesa ze všech hustých pralesů. Stačí jen zavolat: „Kočkoláda!“

Když jednoho pátečního odpoledne Natálka s Tomem objeví mezi starým haraburdím malý vyřezávaný domeček, začne tím jejich neuvěřitelné pralesní putování za zázračnou medicínou. Kromě toho, že poznají novou kamarádku Lavandulu a tajemného Kočkoládu, zjistí také, že na některé věci je i zázračná medicína krátká.

Příběh jako vystřižený z toho nejbláznivějšího snu doprovodila ilustracemi oblíbená ilustrátorka Markéta Vydrová.

Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2019
Žánr: Pro děti a mládež, Pohádkové knihy
Počet stran: 80 
Vazba: pevná 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.