Recenze: LÁSKA V PRACHU HVĚZD (Kristal Sutherland)

Láska, jak ji neznáte...


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Chci zakoupit tento titul v Knižním klubu!


Román vám kdysi představovala Wish formou recenze. Té se moc líbil a i mě si Láska v prachu hvězd získala. Mé první setkání s autorkou Krystal Sutherland proběhlo prostřednictvím titulu Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr, který vyšel v roce 2018. Ryze neobvyklé ya čtení bylo lehce šílené, lehce tajemné a hodně poutavé. Kvalitní čtivo teď přivítá v knihovničce vedle sebe i autorčin starší počin, jež nakladatelství Yoli vydalo v roce 2017. 


Styl psaní v ich-formě má své kouzlo už od začátku. Jak jsme zvyklí, tak Krystal Sutherland je trochu upovídaná, ale přesto má spád a zaujme. Její výřečnost je plná ostrého až lehce černého humoru, svůdné osobitosti a ponouká k zamyšlení, vlastně vám postupně a nenásilně otevírá oči. Mimo klasických textů vás čekají i bubliny konverzací, které jsou příjemným zpestřením. A dokonce i pár grafů. 

Ve chvíli, kdy Grace poprvé dorazí do nové školy, vypadá jako někdo, o koho byste si neopřeli ani kolo. Henry jí nevěnuje moc pozornosti, vše začne až ve chvíli, kdy se mají tito dva podělit o redaktorské křeslo školních novin a k Henrymu údivu Grace tuhle poctu odmítá. Čím víc však Grace poznává, nachází taje, které se kolem ní točí. Je mu jasné, že tahle holka v sobě má víc, než je na první pohled vidět... 

Henry Page je obyčejný a přesto zvláštní. Takový lehce podivný sedmnáctiletý kluk, který si hledí svého. Má své blízké přátele, svou rodinu a všichni jsou stejně obyčejní a prožívají své nedokonalé životy jako on. Henry je však naiva a romantik a doufá, že prožije lásku jako v románu. Netuší, že realita je prostě jiná...

Grace je dívka, která má svá tajemství. Na první pohled ji nejspíš přehlédnete jako širé lány, protože má na sobě nevýrazné klučičí oblečení, belhá se o holi a vypadá, že o sebe nedbá. Ovšem na sociální síti má profil, na kterém vidíte zcela jiného člověka. Někoho, kým kdysi byla... Co se stalo? Proč se tahle přemýšlivá dívka natolik změnila? 

Hrdinové působí reálně a surově. Jediné, co trochu nadlehčuje příběh, je právě lehce pohádková atmosféra, jež k vám prosvítá skrze příjemné, čtivé a přátelské vyprávění. Ačkoliv je vidět, že si autorka dává pozor, aby psala o obyčejných lidech, přesto jim do vínku vsadí nějakou zajímavost, která je dělá výraznými a svými. Nikdo tak není zaměnitelný a snadno se v postavách vyznáte. Navíc je nemožné si je neoblíbit. 

Dějová linie je prakticky jednoduchá a točí se kolem příběhu Henryho a Grace. Postupné sbližování a odkrývání tajemství není zbytečně protahované, ale naopak působí přirozeně. Kniha je hodně emotivní, ale přesto ne srdceryvná a trpitelská. City působí upřímně a nepřehnaně, dokážete si představit, že by se to mohlo udát i v reálném životě... o to více však zapůsobí. 

Ústřední námět je sice ohraný, ale autorčino ztvárnění mu dodává šmrnc a punc nezapomenutelnosti. Co se týče romantické linie... Rozhodně neočekávejte jiskření a nadnesenost, jako v běžných románech. Láska v prachu hvězd poukazuje mnohem více na skutečné prožívání lásky a o to se pro vás může stát cennější. Pokud však dáváte přednost právě pohádkovějším verzím lásky a něhy, pak zřejmě spokojení nebudete. 

Je pravda, že náročnější čtenář objeví prvky, které by mohly být více propracované, ale jelikož se jedná o young adult, prakticky je vše podle scénáře tohoto žánru. To je potřeba brát na zřetel, protože nelze ya hodnotit jako kupříkladu psychologický román. 

Závěrečná část má v sobě kus naděje a přesto se stejně jako ústřední hrdinové budete cítit ztracení. Opravdu záleží, na kolik jste se do neobyčejně obyčejného a houževnatého příběhu vžili... 

Lásku v prachu hvězd bych doporučila čtenářkám, které hledají v knihách něco víc. Zamyšlení, emoce i jistou reálnost. Chcete-li romanci, která má půvab skutečnosti, neotřelou a vábivou, pak je tato kniha správnou volbou... 

Co na titul říká Chensie? Líbí se mi styl psaní. Kristal Sutherland dokáže opravdu vytříbit své vyprávění až natolik, že potěší i náročnějšího čtenáře v rámci young adult. Nevadilo mi, že romance není tak jiskrná a pohádková, bylo příjemné si přečíst něco, co mezi knihami díky tomu vyniká. Spíše na mě hodně zapůsobilo jádro příběhu, které se mě silně dotklo a chvíli jsem vážně autorku nenáviděla. Bylo to trýznivé, smutné, tvrdé a přesto okouzlující. Podle mě má kniha vše, co má mít a líbila se mi. Stejně jako Wish ji mohu doporučit. Jen, jste-li citlivější, připravte si kapesníky.

Anotace:
Henry Page ještě nikdy nebyl zamilovaný. Je beznadějným romantikem, který stále čeká, že se jeho první velká láska objeví na scéně ve zpomaleném pohybu, srdce vynechá úder, vše bude podkreslovat instrumentální hudba. Proto když se z ničeho nic objeví ve škole Grace Townová, neupravená holka chodící o holi a v klučičím oblečení, Henry jen stěží může tušit, že se má jeho život obrátit naruby. Grace, polámaná dívka s tajemnou minulostí, zbortí Henryho dosavadní představy o lásce a ukáže mu, že mezilidské vztahy jsou složité, krásné i pomíjivé stejně jako výbuchy hvězd ve vzdálených galaxiích.

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2017
Žánr: Young adult, Romance
Počet stran: 304
Vazba: brožovaná s chlopněmi

1 komentář:

  1. Skvěle napsaná recenze, je vidět, že se ti kniha líbila. :-) Knihu jsem sama četla před nějakou dobou a bohužel mne zase tolik nezaujala. Pro mne trochu průměr. Číst ji ale v době, kdy mi bylo nějakých 15-16, asi bych si ji užila více... :-)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.