Recenze: PRAVDA O HOVÍNKU (Andy Seed)

Zvířata tak, jak je neznáte! 



Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Knihy Dobrovský na FB

Chci zakoupit tento titul!



U Knihy Dobrovský pod značkou Drobek vyšel titul pro mladší i starší čtenáře. Název je opravdu úsměvný, ale také mluví k věci a to přímo k hovínku, chcete-li. Nebojte se, kniha vůbec není o bobku, ale naopak stojí za to! Obsahuje mnohem víc než byste čekali! 


 


Co by to bylo za publikaci bez obsahu, že? Samozřejmě, že Pravda o hovínku obsah má a jaký! Jen tak namátkou vám některá témata zobrazím: 
  • Kadí medvěd v lese?
  • Dinosauří kakanec
  • Zábava se stopami
  • Nebezpečná zvířata ke stopování: lvi
  • Kdo kde žije
  • Tvorové z nor
  • Čí je to domov?
  • Ožvýkáno
  • Hledání lebek
  • Peří napoví
 

Jak vidíte, tak ačkoliv má titul název Pravda o hovínkách, tak se titul nevěnuje pouze tématu exkrementů. Ano, dovíte se toho o nich spousty informací a zajímavostí, ale to se dozvíte i o zvířatech, která je vytvořila. A tak si zahrajete na stopaře a naučíte se o stopách. Podíváte se na to, kde jaké zvíře žije a získáte o nich mnoho znalostí. Také se naučíte správné stopovat a zjistíte, jak naložit s ožvýkaným listím a co vám o daném zvířeti řekne. I z různých zbytků můžete objevit, kdo se vám připletl do cesty. Ačkoliv to vyznívá morbidně, tak se zaměříte i na lebky zvířat. Kolik toho o nich vypoví? A co teprve různé vývržky a chuchvalce nebo peří...

 

Je toho opravdu spousty, čeho se titul dotýká. Díky tomu, že je tak obsáhlý, předá hodně informací nejen vašim dětem, ale věřím, že i vám. Některé poznatky věřím, že ani netušíte, jelikož tohle nejsou témata, o kterých by se běžně hovořilo, pokud nejste zoologové.

 

Nejen text, ale i ilustrace jsou v tomto případě samozřejmě podstatné. O dokreslení celé publikace se postarala talentovaná Claire Almon, která nejenže na papír ztvárnila exkrementy všech tvarů, velikostí i barev, ale také rozličné množství fluory a fauny. Kniha je krásně barevná a působí opravdu velkolepě. Vůbec nemáte pocit, že byste se jí neměli dotýkat, protože všude vidíte nějaký ten trus, takhle vskutku nepůsobí, nemusíte mít obavy.

 

Dle mého se jedná o opravdu jedinečný titul, který vám ukáže zvířata ze všech stran tak, jak to běžná encyklopedie nesvede. Jste-li kreativní a máte zájem o nové poznatky, pak není nad čím dumat! Na šedesáti čtyřech stranách se před vámi otevírá netušené bohatství a svět zvířat z nové perspektivy. My si to ujít nenechali, teď už je to jen na vás!

 

Co na publikaci Pravda o hovínku říká Chensie? Já titul doporučuji všemi deseti. Takový náhled na přírodu se mi ještě nedostal. Bylo to tak sofistikované, neobvyklé a neskutečně zajímavé, i když tedy ty bobečky... kdo by to byl řekl, kolik skrývají informací? Se synem předškolního věku jsme se u čtení nasmáli a poučili. Zábava, jak má být a ještě jsme se dozvěděli mnoho nového a podnětného. Já takové knihy zbožňuju, protože díky nim můj syn získává potřebný rozhled a nasává informace, které ho povzbuzují zajímat se dál. To je pro mě velmi cenné. Navíc... oba jsme milovníky dinosaurů a když jsme se dostali na kapitolu, která je věnována právě jim, skoro jsme omdleli radostí! Máme opravdu množství encyklopedií a knih o vyhynulých veleještěrech, ale tohle byla první zmínka o bobcích, kterou jsme kdy četli! Další střípek mozaiky těchto nádherných tvorů, který by nám jinak unikl.

 

Anotace: 
Staň se detektivem v divoké přírodě!
S pomocí tohoto fascinujícího a zábavného průvodce se naučíte vypátrat a určit zvířata podle stop, které nechávají za sebou – od páchnoucích bobků až po chomáčky pírek. Překvapí vás (a možná i trochu pobouří!), kolik se toho můžete o divokých zvířatech tímto způsobem naučit. Ať už jste nadšenci, kteří se raději učí v pohodlí vlastního domova, anebo zapálení zálesáci, jedno je jisté: nad tímto ilustrovaným souhrnem hovínek, bobků a stop se rozhodně nevyplatí ohrnovat nos!

Nakladatelství: Knihy Dobrovský
Rok vydání: 2019
Žánr: Příroda, Zvířata, Pro děti a mládež
Počet stran: 64
Vazba: pevná

2 komentáře:

  1. Knížku mám také :-). Je vtipná a zajímavá. Recenzi jsem si přečetla s chutí, jen jsem narazila na celkem dost chyb, jako kdyby byla psaná ve spěchu🙈.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění. Ano, pár překlepů jsem objevila. Ve spěchu už pár let dělám všechno, bohužel se to odráží v textech. Budu to muset po sobě pročítat, když
      nebudu v polospánku, jinak to nevidím. :))

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.