Recenze: REMADE (Alex Scarrow)

Podlehni smrtícímu viru! 


Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Knihy Dobrovský na FB

Chci zakoupit tento titul!


Young adult román s neobvyklým názvem a všeříkající obálkou vyšel u Knihy Dobrovský a je horkou novinkou na literární scéně. Rozhodně vám po přečtení zůstane v paměti! Remade má v zahraničí již tři díly, doufejme, že se můžeme těšit na pokračování, protože román za to rozhodně stojí. Hned vám řeknu proč!



Styl psaní v er-formě odhaluje vypravování z různých úhlů pohledů, ale nejvíce se zaměřuje na Leona a jeho životní etapu. Young adult vyprávění je vhodně vyváženo dějem i popisy, části jsou dynamické a vhodně se střídají ty, které poukazují na virus a ty, v nichž je Leon.  Titul vyznívá o to autentičtěji, že autor využívá texty, jež by se běžně objevily v médiích, pokud by k něčemu takovému došlo. Zobrazuje také vlákno komentářů a zpráv, týkajících se nejen tohoto tématu. Tyto doplňky jsou silně realistické a o to více dílo působí přirozeně a uvěřitelně, až vás zamrazí. 

Prolog je emotivní a přitom poukazuje na rychlost zabíjení smrtícího viru. Stačí jedna hodina a jste po smrti, jak zjistila nigerijská dívenka... Dalších pár kapitol se dotýká Leona a poté zas nový náhled na virus z pohledu kapitána, který narazil na hotová jatka. Takhle to jde dál, takže vás v žádném případě nepřestane autor překvapovat a především vábit hrůzným smrtícím virem. 

Leon se svou sestrou Grace a matkou se po rozvodu rodičů odstěhoval z Ameriky do Anglie. Už sedm týdnů chodil do britské školy Randall Sixth Form a cítil se jako vyděděnec, se kterým se téměř nikdo nebaví a nikam nezapadá. 

...dnes se v několika izolovaných vesnicích v Nigérii, Kamerunu a Ghaně objevil dosud neidentifikovatelný virus. Světová zdravotnická organizace už vyslala smíšený tým do třech oblastí, ve kterých byly nahlášeny symptomy. Máme zprávy o tom, že na místo vyrazili také členové Lékařského výzkumného ústavu infekčních chorob armády Spojených států, USAMRIID. Ani jedna z organizací zatím nekomentovala podstatu viru, i když někteří očití svědci ze zasažených vesnic hovořili o masivním krvácení a vnějším krvácení, což  jsou příznaky podobné ebole. (Str. 29)

Dějová linie tedy střídá klasický young adult příběh mladého kluka s náhledem na propuknutí smrtelného viru a jeho pozorování. Dynamický děj tak má vždy čím zaujmout a co odhalit. Zatímco pasáže s Leonem působí spíše jako typické ya, překlenující se v postapokalyptický žánr, tak části zabývající se virem jsou naopak mrazivé až hororové. 

Námět, ve kterém autor vymyslel vir, jež je sám o sobě katastrofický a má pro lidstvo nedozírné následky, je velmi poutavý. Ač se nejedná o nejoriginálnější téma, protože postapo na základě nemocí již k přečtení je, přesto má Remade něco navíc, čím se odlišuje a čím dokáže zaujmout. Musím podotknout, že autor se s tím ani v rámci žánru pro děti a dospívající nemaže a ačkoliv natvrdo nevypisuje nic, co virus provází, tak to vždy naťukne tak velmi dobře, že se vám i přesto průběh odvíjí před očima a není to vůbec hezký pohled. Snadno se tak vžijete do reálnosti této katastrofální choroby a to, co se o ní dovídáte dále dokáže pěkně pocuchat nervy citlivějším čtenářům...


Ač se v knize, dělené na dvě části, neodehrává nic brutálního, tak se dočtete faktů, ze kterých se vám může udělat špatně. To, co virus s lidskými těly a planetou celkově provede, je velmi násilné a drsné. Dokážu si představit, že citlivější čtenáři to budou těžce prožívat, nakolik je vše poměrně hodně autentické. 

Dané téma není tolik propracované a promyšlené, aby zavřelo pusu náročnějším čtenářům. Samozřejmě, že budete mít otázky, ale odpovědí bude méně. Jedná se o žánr young adult, nikoliv verzi pro dospělé, která by nabízela více odpovědí, vědeckých faktů a rozborů. V rámci ya je kniha dostatečně promyšlená a především dokáže silně zapůsobit a na pár dní vás přesvědčit o tom, že lidstvo je na pokraji vyhynutí... 

Věřím, že stejně jako já, se začtete velmi snadno a brzy podlehnete smrtícímu tempu, které vás pohltí jako samotný virus. Části jsou temnější a temnější a všemu vévodí silné emoce. Silné, nikoliv však srdcervoucí a přehnané, k čemuž někdy autoři sklouzávají v takových dílech. Naštěstí Alex Scarrow je spíš ten typ, který si v surovosti libuje a sem tam pronese i cynickou hlášku, takže si můžete být jistí, že nemá v úmyslu na vás zkoušet nějaké měkkosrdcaté scény. 

Závěrečná část dokáže vyrazit dech. Ač se jedná o young adult, tak se autor zpátky moc nedržel a ukázal, co všechno dokáže on i jeho výmysl. Rozhodně budete toužit po pokračování, i když citlivější čtenáři budou rádi, že mají masakr za sebou. 

Knihu bych doporučila všem, kdo mají v oblibě postapo se sci-fi prvky. I v rámci žánru Alex Scarrow dokáže čtenáře silně zaujmout a některé i odrovnat.


Co na Remade říká Chensie? To bylo opravdu působivé i odporné zároveň. Silná četba pro můj žaludek a rozhodně to stálo za to. Přečteno prakticky za jeden den, protože se nedalo odtrhnout. Některé části byly tedy opravdu něco... Škoda jen, že se s vámi nemůžu podělit o celistvý zážitek, to si musíte přečíst sami a udělat si svůj vlastní obrázek. Ale věřím, že budete spokojení jako já. 

Anotace: 
Leon a jeho mladší sestra Grace se nedávno přestěhovali z New Yorku do Londýna. Zatímco se potýkají s novou školou, ve zprávách se začínají objevovat zvěsti o neidentifikovaném viru z Afriky. Během týdne virus zasáhne Londýn. Lidé se mění v kapalinu před očima obou sourozenců, kteří utíkají, aby si zachránili život. Měsíc poté, co se virus poprvé dotknul zemské atmosféry, mu podléhají všechny organismy.
Ale virus zdaleka není jediným nepřítelem, a přežití je jen první krok.

Nakladatelství: Knihy Dobrovský - Omega
Rok vydání: 2019
Žánr: Young adult, Sci-fi, Postapo
Počet stran: 368
Vazba: pevná s přebalem


1 komentář:

  1. Také ji mám a hrozně se na ni těším. Teď teda ještě víc :D

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.