Recenze: KŮŇ, KTERÝ UMĚL POČÍTAT (S. O. Lilienfeld, T. E. Heinzen, S. A. Nolan)

Proč je důležité myslet kriticky

Některé příběhy je třeba vyprávět každé generaci znovu. Příběh Chytrého Hanse, koně, který uměl počítat, je jedním z nich. (Str. 15)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství PortálChci zakoupit tento titul!


Jste-li náročnější čtenář a toužíte po odborných publikacích plných zajímavostí a znalostí, pak je pro vás nakladatelství Portál podstatným dodavatelem duševní potravy. Kůň, který uměl počítat určitě neunikla vašemu oku a to je velmi dobře. Hned vám řeknu proč! 

Podnázev Proč je důležité myslet kriticky vám napovídá, že kniha tak nějak obsahuje návod, jak nemít tunelové vidění a myslet trojrozměrně, tedy mít přehled. Autoři se na tématu velmi dobře shodli a někdy vás pobaví i vlastními zkušenostmi, díky kterým si uvědomili, jak snadno podléhají naivním představám, aniž by se zaměřili na skutečnost. 

Kniha obsahuje nejen informace, zkušenosti a vědomosti, které se týkají opravdu mnoha zajímavých a důmyslně předložených témat. Ale především se týká dvou příběhů, jež nejsou vyprávěné klasickým způsobem, což nepotěší nenáročné čtenáře, ale náročný čtenář ani jiné než takto hlubokomyslné zpracování neočekává. 

První příběh se týká právě Koně, který uměl počítat. Zahrnuje nejen slavné osobnosti, které se případu dotkly, jako kupříkladu Sigmund Freud, ale také historická fakta, jež vám pomohou nahlédnout mnohem hlouběji. Danou aféru autoři zkoumají ze všech stran a podávají vám vysvětlení, proč to či ono bylo vysvětlováno zrovna tímto způsobem a jak je na to nahlíženo nyní. Náhle se ze senzace stává věc, na kterou je střízlivě nahlíženo z vícero úhlů pohledů. Konec mylným představám, čas na skutečnou realitu! 

Stejně tak je na tom i Příběh falicitované komunikace, týkající se autismu. Vyprávění zaujme samozřejmě především čtenáře, jež se o tento námět zajímají. V této době je téma velmi aktuální a často se o něm někde píše. Já sama mám již pár titulů načteno a přesto pro mě právě tento stěžejní případ měl spousty nových informací. Opět vás čeká náhled do historie, takže se dozvíte historická fakta, která vám možná byla do té doby skrytá, protože obvykle se autismus řeší novodobě a do pozadí poruchy autistického spektra se zahledí málokdo. Autoři se snad právě proto rozhodli pohlédnout i do minulosti, která je v tomto případě velmi přínosná, jak pro čtenáře, tak i pro spisovatele, kteří vám daný problém mohou o to lépe představit. Netušíte, co znamená falicitovaná komunikace? Vše vám samozřejmě bude objasněno a to způsobem, který obšírně zahrnuje opět více případů a tím více dokáže nadchnout. 

Oba příběhy ale vyprávějí také o nás všech a o našem sklonu věřit věcem, které nemohou být pravda. Obě vyprávění jsou věrně zdokumentována a o historických a vědeckých skutečnostech, jež se k nim vztahují, nepanují žádné pochybnosti. (Str. 7)

Skvělé je, že autoři se rozhodli nevěnovat se pouze daným situacím, ale zahrnují do vyprávění i obdobné případy, které v průběhu let byly zaznamenány. Tím vám rozšiřují obzory ještě více a pomáhají vám objektivně zhodnotit děj a hlavně sami přijít na pravdu. 

Ač se jedná o útlou knížečku, tak její obsah působí oním monumentálním stylem, kdy vás snadno přesvědčí o svých kvalitách. Pokud vás zaujala anotace a máte v oblibě neobvyklé případy, pak po knize rozhodně sáhněte. 

Mezi nejpodstatnější kapitoly patří: 
  • Chytrý Hans: Kůň, který uměl počítat
  • Chytré ruce: Příběh o facilitované komunikaci
  • Efekt chytrého Hanse v každodenním životě

Poté následuje slovo závěrem, slovník pojmů,  něco málo o autorech a samozřejmě poznámky, které s  ohledem na množství a velikost formátu knihy jsou dané v úplném závěru titulu. Nenaleznete je tedy pod čarou, ale stačí nalistovat poslední strany a snadno se jich dočtete. 

Titul obsahuje také černobílé fotografie a ilustrace, ať už se jedná o osobnosti či jiná fakta, která k příběhům patří a tím vám dokreslují celistvý náhled na daný námět. 

Díky kritickému myšlení, kterému vás kniha naučí, pro vás zřejmě bude snazší objevit reklamy, které se vás snaží jen nalákat a ve skutečnosti tak báječné produkty neprodávají. Zkrátka, tahle zajímavá knížečka, vypráví hodně o skutečném světě a my se konečně můžeme vymanit z naivity, která nás občas přepadne. 

Ačkoliv to vyznívá, že náměty jsou brány tak zeširoka, že jsou vlastně zbytečně složité a nebudete se v nich orientovat, opravdu tomu tak není. Náročný čtenář, který si v takových publikacích libuje, nebude mít sebemenší problém si titul pročíst a vstřebat nejen báječný literární zážitek, ale samozřejmě nové teorie. 

Jak se můžeme naivnímu realismu bránit? Pokud se něco zdá příliš skvělé na to, aby to byla pravda - ať už se jedná o koně, kteří umí sčítat, o metodu, jež dělá ze silně autistických dětí romanopisce, nebo o video, které učí miminka číst -, pak to nejspíš příliš skvělé na to, aby to byla pravda, opravdu je. (Str. 127)

Co na dílo říká Chensie? Já jsem vždy nadšená, když se mi dostane nových podnětů a Kůň, který uměl počítat mi otevřel oči zas zcela jiným způsobem. Ty případy, které autoři představovali, byly fantastické a ač se zdálo, že se jedná jen o dvě situace, bylo jich nakonec mnohem víc. Navíc mě překvapilo zobrazení jejich vlastních zážitků, se kterými se v knize vyzpovídali. O to silněji pak dílo působí, když vidíte, že i samotní autoři občas podlehnou dezinformacím. Já jsem víc než spokojená. Další publikace od Portálu, která mi rozšířila obzory a hodně si mě získala! 

Anotace: 
Na začátku 20. století proslul penzionovaný berlínský učitel matematiky tím, že jeho kůň, jemuž se začalo přezdívat „chytrý Hans“, umí počítat a rozumí složitým slovním pokynům. Byly schopnosti koně skutečné? Jistěže ne! Ale čím to, že jim uvěřilo tolik lidí a že vzbudil takový zájem médií? A jak tento mechanismus ve skutečnosti fungoval? 
Na počátku 90. let minulého století získala velkou pozornost takzvaná facilitovaná komunikace, užívaná u dětí s autismem. Jenže na jejím základě nejenže začaly děti zázračně „mluvit“, ale také došlo k obvinění jejich rodičů ze zneužívání. I funkčnost této metody se ukázala jako klamná. Co má kůň, který uměl počítat, společného s metodou zázračné komunikace? 
Američtí profesoři psychologie za pomoci těchto i jiných příkladů ukazují, jak funguje naše myšlení, jak se vyhnout sebeklamu a jak myslet jasně a kriticky. Jakoby mimochodem přitom vysvětlují řadů vědeckých pojmů a zajímavých skutečností.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Literatura naučná
Počet stran: 160
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.