Recenze: JE TO JINAK, MAMI (Tamara Tainová)

LGBT debut o životě gaye


Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Knihy Dobrovský na FB

Chci zakoupit tento titul!


Slovenská autorka Tamara Taianová  vydala v roce 2010 svůj debut s názvem Je to inak, mami...  Tvrzení, že se jedná o první slovenský román, který boří mýty o gayích, je smělé a nejednoho čtenáře naláka (nebo odradí). My se dočkali překladu specifického díla až nyní, kdy jej vydalo Knihy Dobrovský pod značkou Kontrast. Chcete se o něm dozvědět více? 


Vyprávění se odehrává v ich-formě prostřednictvím ústřední mužské postavy. Styl psaní odpovídá debutu a oddechové četbě s dramatickými prvky. Párkrát autorka pro dramatičnost opakuje slova či nadbytečně používá zájmeno toto, což může lehce vadit náročnějším čtenářům. Kniha je však čtivá, i když některé texty jsou nadbytečné. Nejedná se o typicky dynamické čtení, jelikož jeho obsahem je zobrazit život homosexuála a fungující homosexuální komunity.

Boris vás přivítá ve svém životě ve chvíli, kdy ho čeká šok a rozchod. Jeho přítel Marko se s ním totiž rozejde na základě svatebního oznámení. Bude si brát ženu, i když je gay. Borisovi začínají těžké časy, vzpamatovávání a objevování. Nejen sama sebe, ale i svého okolí... 

Boris je nepoučitelný romantik, snažící se věřit v dobré věci. I když je realista, občas tíhne k tomu snílkovi uvnitř sebe. Markův rozchod ho nenechá chladným a do toho se milému a přátelskému muži střádají další a další nesnáze. 

Mezi postavy, které na vás nejvíce zapůsobí, samozřejmě patří Borisova rodina. Jeho milující matka, charismatická babička i nespolehlivý otec. Ale poznáváte i jeho přátelé a úzkou homosexuální komunitu, scházející se v baru. Hrdinové jsou zvláštně představení, někdy nevíte ani čím se živí nebo odkud pocházejí, ale přesto působí v rámci žánru živě a zajímavě. 

Dějová linie je jednoduchá a někomu může připadat i uměle protahovaná. Boris vás do svého života postupně zaplétá a jelikož se jedná o běžného muže, jeho vyprávění je poklidné a plné střípků, jež jsou pro něj podstatné a skládají dohromady životní mozaiku. 

Romance není prvořadá a proto se jí nevěnuje celá kniha, ale i přesto svůj prostor dostane. Nebude vás tak zbytečně zahlcovat nebo nudit. Obsahuje erotické prvky, nejedná se však o erotický román, tak neočekávejte nic pobuřujícího. Popisy se zaměřují spíše než na intimnosti na emocionální prožitky a myšlenky, které věrohodně dokreslují obyčejný vztah dvou lidí. O to autentičtěji kniha působí. 

Mezi nejpodstatnější prvky, které se v románu mihnou nebo jsou více rozepsané, patří: 
  • Homosexualita samozřejmě hraje prim. Autorka poukazuje nejen na gaye, ale i lesby a snaží se vám ukázat, jak fungují jejich vztahy či život. 
  • Náboženství, což je pochopitelné. Děj se odehrává na Slovensku, kde má křesťanství dlouhodobou tradici a stále má své stoupence. Tudíž se samozřejmě řeší homosexualita i z této stránky. 
  • Rasismus. I o tom se dočtete pár řádků, když jistý hrdina nešetří svými názory na řešení téma. Překvapilo mě, že se autorka neobávala něco takového prezentovat a skutečně to použila ve svém příběhu. 

Díky těmto elementům má čtenář možnost nahlédnout, jak různé věci slovenští obyvatelé posuzují a jaké na ně mají názory. Cestopisné prvky, objevující se v románu formou dopisů, jsou sice minimální, ale i to je zajímavé ozvláštnění a něco málo se o odlišných kulturách a zemích dozvíte. 

Co se týče dramatu, jsou to spíše takové perličky, jež se během příběhu odehrávají. Něco je ryze normální, jiné jsou okázalejší, ale stále poukazují na to, co lidé během svého života prožívají a čím vším jsou obohacováni či naopak čím strádají. 

Závěr je mnohem dramatičtější. Tak trochu hraje na efekt a kazí připravenou myšlenku, kterou je možné v knize dohledat.  Ne všechny nadhozené otázky byly zodpovězené, náročnější čtenář může v některých situacích tápat, ale nejedná se o nic, co by vám zničilo počtení. Pokud se začtete, emoce na vás budou působit, především si získají citlivější čtenáře. 

Podle mého se Tamara Tainová snažila poukázat na to, že životy homosexuálů jsou stejně obyčejné jako ty naše. Opravdu vám zobrazuje běžný život prostého kluka a říká tím, že vlastně není důležité, jestli máte v oblibě opačné či stejné pohlaví, všichni máme svá trápení. Pointa se románem vznáší po celou dobu, když s Borisem prožíváte všední dny i noci, chvíle plné něhy i lásky či naopak strachu a obav. 

Máte v oblibě lgbt a chcete si přečíst něco s odvážnými tvrzeními? Titul je jako životní etapa se zajímavými postavami a emocionálními scénami. S ohledem na to, že se jedná o debut, nadchne spíše jako odpočinková četba s myšlenkou nenáročné čtenáře.

Knižní ilustrace dokáže zapůsobit. Především originální ztvárnění, zapracování lgbt barev i nápad se rozhodně cení a nejednoho čtenáře nejspíš zaujme na první pohled. Za mě velmi povedené.

Co na Je to jinak, mami říká Chensie? Mám lgbt žánr velmi ráda a čtu ho často. Nemohla jsem si tedy nechat tento příběh uniknout. Je sice poznat, že se jedná o prvotinu, ale i tak autorka vystihla to podstatné - a to příchuť běžného života. Boris mi byl sympatický a ty malé eskapády byly občas úsměvné a jindy vábivé. Pokud by se vynechaly nepodstatné části, nejspíš by mi příběh ubíhal rychleji. Svým způsobem román skutečně boří mýty o homosexuálech a proto se mi líbil. Hlavně mě zaujaly ty odvážné nadhozené střípky, které české čtenáře sice nezarazí, ale dokážu si představit, jaký poplach mohly způsobit na Slovensku.


Anotace: 
Boris je obyčejný mladý muž pracující v obyčejné redakci kdesi v hlavním městě. Je gay, což ale jeho kolegové netuší. Ví to jen jeho přítel Marko a osazenstvo klubu, do kterého čas od času zajde. Marko však zničehonic Borisovi oznámí, že se budou muset přestat stýkat, protože se bude ženit.

Rozchod, navíc za takto nepochopitelných okolností, Borise bolestivě zasáhne. Nejenže Marko svoji homosexualitu tajil i před nejbližší rodinou, ale ještě se rozhodl žít „klasickým“ způsobem života, aby svou orientaci dokonale zakamufloval a vyhověl vlastní rodině.

Boris citlivě vnímá, jak se mnohým jeho homosexuálním kamarádům či kamarádkám hroutí vztahy a drasticky mění životy právě pod tlakem heterosexuálního okolí. Když do Borisova života nečekaně vstoupí mladý lékař Michal, přitažlivý, vnímavý, citlivý a empatický muž, Boris odmítá pokračovat ve lži a rozhodne se svojí homosexualitu přiznat nejbližšímu a nejmilovanějšímu člověku – své mámě...

Nakladatelství: Knihy Dobrovský - Kontrast
Rok vydání: 2019
Žánr: LGBT
Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.