Recenze: DCERA ŽIVOTA (Tom & Giovanna Fletcher)

Dystopie plná emocí!

U nakladatelství Slovart - #Booklab vyšel první díl trilogie s názvem Dcera života. K románu vás přiláká nejen neobyčejná ilustrace, která tajemně zdobí knihu i pod přebalem, ale samozřejmě anotace...


Neobyčejný příběh se odehrává v ich-formě ze dvou úhlů pohledu hlavních hrdinů. Mimo dějové linie se dočítáte také pasáží z deníku a vzpomínek. Atmosféra je v tomto případě spíše surovější a chladnější, ačkoliv kapitoly zaměřené na Evu jsou o něco hřejivější, obsahují však stejnou dávku emocí...

Ano, emoce jsou v tomto případě na prvním místě od začátku až do konce, protože samotný námět je velmi originální a bezbožný, dá se říct. City nejsou příliš výrazné, ale rozhodně je cítíte a snadno se jimi necháte vést...

Téma bych nezařadila ani tak mezi dystopie, jako spíše utopie. Ve světě Giovanny a Toma Fletcherových se totiž nerodí žádná děvčata, stále jen hoši. Populace postupně vymírá. Jedinou spásou je Eva, dívka, která se narodila padesát let poté, co se ženy přestaly rodit... 

Na první pohled opravdu skvělé téma, ovšem ze začátku působí velmi záměrně. Autoři totiž prozatím nevysvětlili, proč se něco takového začalo stávat. Jak všichni víme, pohlaví dítěte ovlivňuje svým způsobem muž, nikoliv žena, ale v tomto případě je poukázáno, že za chybné jsou považovány ženy... Náročnější čtenář se tedy snaží přemýšlet o tom, jak se něco takového může stát a proč je vina na straně žen, zatímco samozřejmě by se spíše měli vědci poohlížet v mužských reprodukčních orgánech po vysvětlení. 

Autoři už v začátcích knihy prostě řeknou, že to tak je a basta. Já pevně doufám, že se k vyřešení této hádanky budou ještě vracet, když už ne v tomto díle, tak v těch dalších, protože takhle téma vyznívá účelově, ať je sebekreativnější.

Jediná dívka Eva je očekávaně odtržená od zbytku světa ve své "slonovinové věži", v tomto případě dómu, ve kterém je v bezpečí. Díky tomu samozřejmě netuší, jaký je a jak vypadá skutečný svět a co všechno před ní ukrývají... Zatímco Eva je naděje lidstva, tak Bram je jen jedno kolečko soukolí, které musí pracovat jako dobře promazaný stroj. Jeho účel mu vytvořil jeho otec, se kterým nemá nejlepší vztahy.

Tito dva jsou opravdu silně vykreslení se všemi touhami, emocemi, vzpomínkami i sny. Na všech postavách si dali autoři záležet, ale Bram a Eva, ti jsou nezapomenutelní. Především proto, jak s nimi dokážete soucítit, protože jejich životy nejsou tak báječné, jak se na první pohled může zdát...

Dějová linie je sice čtivá, ale ne vždy dynamická. Někdy se scény, které se odehrávají, trochu táhnou, což ale nevadí, protože dávají možnost zamyslet se nad touto utopií a nad tím, jak jsou ženy i muži důležití pro naše lidstvo. Tímto by trochu mohly padnout věčné dohady, zda-li je lepší muž či žena, protože jak ukazuje titul, každý má svou vlastní úlohu.

Mimo hlavního tématu se autoři zaobírají ještě mnoha dalšími, mezi která patří kupříkladu přátelství, láska, rodinné vztahy, apod... Něco ve stylu účel světí prostředky, což je opravdu dramatické, ale k tomu si nejprve musíte projít šikovně nadhozenými zvraty, které vás mnohdy přesvědčí o tom, že nemáte tušení, co si pro vás spisovatelé přichystali.

Co se týče sci-fi a fantasy prvků, tak se k románu báječně hodí. Jsou doplňky, nic podstatného nezastiňují a přesto vám skvěle ukazují vše potřebné. Vyvážené jsou také ostatní části, které povzbuzují při čtení a hlavně vyzdvihují ony kýžené emoce a příběhy ústředních postav, ty se vás dotknou na srdci.

Závěr je samozřejmě nejdramatičtější a nejvíce dynamický. Je nemožné se v poslední třetině od knihy odtrhnout a přestat číst, protože všechno, co jste si během čtení domýšleli se buď skutečně děje nebo je naopak vyvráceno. Tajemství vyplouvají na povrch a nic není jako dřív...

Opravdu silně emotivní čtení bych doporučila čtenářům, kteří mají v oblibě tak neotřelé a vybrané náměty. Emotivní dobrodružství Evy a Brama nabízí mnohé a je jen na vás, co všechno si vyberete a pustíte k srdci.

Co na Dceru života říká Chensie? Nejvíce mi na knize vadila ta počáteční účelovost tématu. Musela jsem prostě číst s tím, že to tak je, protože to autoři napsali a nemá to logické vysvětlení - doufejme, že prozatím. Poté mi tedy nezbylo, než se od toho odprostit a musím uznat, že jsem stránky hltala. Ač to ne vždy bylo dynamické, tak jsem nemohla přestat číst. Všechny ty emoce, zvraty a kostlivci ve skříni... bylo to opravdu silné i neočekávané. Evy mi bylo už od prvních chvil líto, protože mi bylo jasné, co všechno jí leží na bedrech a že na její bezpečný domov se dá pohlížet jako na vězení. Bram mi také nebyl lhostejný a soucítila jsem s ním pokaždé, když přišel na řadu. Ani nevím, kdo z nich to měl těžší... Každý z příběhů měl svůj vlastní hnací motor i kotvu a proto bylo tak těžké je číst a přesto si je užívat.

Anotace:
Jmenuje se Eva a narodila se padesát let poté, co na svět přestaly přicházet holčičky. Jako poslední žena na planetě žije své dětství odděleně od mužů, nezná pravdu o světě kolem ani o minulosti. Je ale připravována na velký úkol a nese nesmírnou zodpovědnost: v šestnácti letech musí naplnit svůj osud. Když ale potká Brama, poprvé v životě zatouží po svobodě a vlastním příběhu. Zvolí si lásku, nebo budoucnost lidstva?
První díl poutavé dystopické trilogie o velké lásce, který si získal srdce tisíců čtenářek a čtenářů.

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2019
Žánr: Young adult, Sci-fi a fantasy
Počet stran: 360
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.