Recenze: JAK SE STÁT DIKTÁTOREM (Mikal Hem)

Nekorektní průvodce


U Knihy Dobrovský vyšla neobvyklá publikace, která neslouží jen k pobavení, jak by se mohlo usuzovat z názvu. Má za úkol vás také poučit o historii a politologii a to tím nejlepším způsobem. Učení hrou, dá se říct, protože mezi zábavné texty jsou zapracované podstatné informace. Taková publikace vám o daném tématu řekne víc, než čekáte... Ráda vám o ní povím více! 

Jako první vás samozřejmě zajímá obsah, který v tomto případě naleznete v závěru průvodce. Nejedná se jen o diktaturu jako takovou, autor vám radí, jak jako diktátor zbohatnout, za co své finance utrácet a jak žít na úrovni se všemi hříchy. Už jen závěrečný bod obsahu pobaví, přesvědčte se sami. Mezi témata obsahu například patří:
  • Kouzlo diktatury
  • Jak se stát diktátorem
  • Jak si udržet moc
  • Kultivujte svůj kult
  • Zmizte včas

V předmluvě s názvem Kouzlo diktatury vás autor nadchne pro poslání být diktátorem. Čím vším jsou demokraté omezení, tím diktátor samozřejmě netrpí. A tak se vtipně vychvaluje neetická podstata. Mezi důležité informace patří i historie. Je nutné naučit se a poznat, i když ne tváří v tvář, ty nejznámější tyrany, pardon diktátory svých dob a poučit se od nich. Historie je tedy příjemnou složkou, protože odhaluje mnohé. 

Ovšem o známých diktátorech se nedočtete jen v první kapitole. Skvělé je, že se historická fakta a politologie prolínají konceptem od začátku až do konce. Za mě nejvíce okouzlující, protože některé informace jsem znala a jiné pro mě byly naopak velkým přínosem a překvapením. V případě, že vás téma zajímá, budete hodně nadšení. 

Autor má své názory a vtipné poučky podložené historií, čímž tedy své čtenáře přesvědčí o své prohnanosti a píli, se kterou publikaci vytvořil, ale ke všemu ještě o své pravdě. Když argumentuje historickými zvraty, které se odehrály a zcela tak daného diktátora eliminovaly, nelze než mu dát za pravdu a vydat se ke svému cíli jinou cestou... Tedy samozřejmě v případě, že povolání diktátora myslíte vážně! 

Jak vidíte, existuje mnoho cest k moci. Nejdůležitější je zjistit, jaká se nejlépe hodí k zemi, kterou jste si vyhlédli. Platí však, že i když se postu diktátora zmocníte, vaše úloha tím zdaleka neskončila. Ujmout se moci je relativně snadné.Udržet si ji je mnohem těžší. (Str. 35)

Není nad to poučit se z chyb ostatních, že ano? A tímhle způsobem vás kniha protáhne až do závěrečné kapitoly s názvem Zmizte včas. Během cesty zažijete mnoho pádů mocenských osobností, zasmějete se autorově upřímnému a lehce škodolibému humoru a zejména se poučíte o historii. 

Takové publikace, které vás zábavnou formou učí, jsou nejlepší a Jak se stát diktátorem má určitě hodně, co nabídnout. Politologie pro mě nikdy nebyla zábavnější!

Co na titul říká Chensie? 
Já historii příliš neholduju, ale tohle téma a především ztvárnění mi přišlo velmi vhod a líbilo se mi. Už vyhlížím zemi, ve které nastolím svůj řád, protože podle Wish prý mám předpoklady být dokonalým diktátorem... Aneb už vím, čím budu, až vyrostu. Lidé se mají nač těšit. :o)) 

Anotace: 
Vtipný návod, jak se stát diktátorem, založený na nestoudných, skandálních a přehnaných výstřelcích historických i současných diktátorů.

Kdo z nás někdy nesnil o tom, že bude vládnout vlastní zemi? S velkou mocí přichází velký vliv, kontrola, obdiv a často i bohatství. Tato kniha vás naučí všechna tajemství řemesla – jak se dostat na vrchol, jak se na něm udržet, a jak si svůj čas na výsluní pořádně užít.
V této příručce najdete inspiraci od těch nejúspěšnějších vůdců, včetně Kim Čong-ila, Roberta Mugabeho, Muammara Kaddáfího, Nicolae Ceau?esca, Françoise Duvaliera a mnohých dalších.

Nakladatelství: Knihy Dobrovský - Omega
Rok vydání: 2019
Žánr: Politologie, Literatura naučná, Historie
Počet stran: 224
Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.