Recenze: AURA - DAR (Clara Benedict)

Young adult dobrodružství


Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Chci zakoupit tento titul v eshopu Knihy Dobrovský


U Knihy Dobrovský pod značkou King Cool vyšlo nové fantasy young adult dobrodružství. Prakticky první díl trilogie s názvem Aura potěší milovníky nadpřirozených schopností, tajemna i romance... 

Vypravování v ich-formě ve stylu dívčího románu je dynamické. Jedná se o debut, což náročnější čtenář na první pohled pozná, ale pokud máte hledáte nenáročné čtivo, pak určitě bude vyhovovat. 

Příběh je zaměřený na protagonistku Hanku, která má tři kamarádky, se kterými se pokouší vyvolat duchy. To, co se stane, je vyděsí. Dál už vše pokračuje tak, jak by člověk u dívek jejich věku očekával. Řeší se škola a kluci, zkrátka dívčí zábava, ale k tomu brzy přibude nové, tajemné a podstatnější téma...

Teď si nejsem jistá, zda mi unikl hrdinčin věk nebo to nebylo zmíněno. Hledala jsem i dodatečně, ale bohužel. Předpokládám, že jí je mezi patnácti a sedmnácti. Hanka však už může chodit na párty, stanovat, zřejmě chodí na střední školu, ale působí mladším dojmem. Spíše jako by jí bylo do patnácti let než starší, stejně jako její kamarádky... Tak trochu je to cílené, však uvidíte v závěru. 

Tohle je v knize zvláštní. Ačkoliv se jedná zřejmě o náctileté nad patnáct let, protože Hančině bratrovi Šimonovi je sedmnáct, většina z nich působí mladším dojmem. Není to na škodu, více se tak přiblíží cílovým čtenářům.

I u zpracování je znát, že se jedná o debut a autorka má své rezervy. Sice navodí atmosféru i napětí a dokáže zaujmout, ale samotný koncept má slabší místa. Což je škoda, protože jinak by se titul líbil i náročnějším čtenářům. Co se týče sci-fi a fantasy námětu nadpřirozené schopnosti, tak v rámci dívčího románu je to příjemně ztvárněné. Dokonce obsahuje i thrillerové a hororové prvky, které... asi fakt  nevyděsí, ale pokud nemáte horory v oblibě, tak vám to bohatě bude stačit. 

Romance ve stylu dívčího románu je příjemná i podivná. Temnější i napínavá. Tento prvek je nejnávykovější, což je s ohledem na žánr naprosto správné a věřte mi, budete překvapené.

Nejvíc se mi líbil závěr, kdy všechno spělo k dramatickému konci. Po celou dobu si říkáte, že na tom něco je... něco zvláštního na dění, které se hrdinů týká, a pak se tajemství rozlouskne. Poslední třetina je očekávaně nejnapínavější a pokud jste příběh hltaly, rozhodně si užijete.

Tahle young adultka sice není pro dospělé publikum nebo náročnější čtenáře, ale pobaví a naláká na zajímavé dobrodružství cílové čtenářky, které nejspíš budou netrpělivě převracet stránku za stránkou. 

Co na titul říká Chensie? Něco by mohlo být propracovanější, ale kniha splnila má očekávání. Líbil se mi zvláštní milostný příběh i nadpřirozené prvky. Ústřední postava mi přišla trochu dětská, ale ne nesympatická. Nejvíc na mě zapůsobil závěr. Něco takového jsem trochu očekávala, ale pořád jsem Hance držela pěsti. Ten konec byl prostě nejlepší a já se jím hodně pobavila. Myslím, že když to tímto způsobem zaujalo mě, že mladší čtenářky budou ještě víc nadšené. 

Anotace: 
Schopnost změnit realitu. Největší sen mnohých, který se v Auře stává skutečností. Takzvaní Předešlí jsou mistři telekineze, kteří dokáží zhojit rány i ovlivnit mysl druhých. Je to schopnost, již se dá naučit, ale pouze ti nejmocnější se s ní rodí. Jejich životy jsou však ohrožovány člověkem, který je loví, aby načerpal jejich sílu. Člověkem, který si říká Dr. Levander.

Nakladatelství: Knihy Dobrovský 
Rok vydání: 2019
Žánr: Young adult, Fantasy a sci-fi
Ze série: Aura 1. 
Počet stran: 344
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.