Recenze: UPŘÍMNOU SOUSTRAST (Guillaume Bailly)

Skutečné příběhy živých i mrtvých


U Knihy Dobrovský pod značkou Kontrast vyšla neobvyklá sbírka, zabývající se kontroverzními tématy - smrt, pohřbívání, pozůstalost, hroby, hřbitovy, apod. Zajímavostí je, že titul sepsal (či případně některé texty sesbíral) hrobník Guillaume Bailly. 


Krátké kapitoly, obvykle se pohybující na stránce a půl, se odehrávají, jak v ich-formě z úhlu pohledu autora, tak i v er-formě, kdy popisuje některé příhody, které sice osobně nezažil, ale vyprávěli mu o nich kolegové. Také zmiňuje několik dopisů, které byly zaslány do pohřebnictví a nejsou zrovinka standardní. Jako bonus publikace obsahuje texty, které vám odkrývají pojmy z historie, týkající se daného tématu. 

Máte obavu, že pan Bailly udělal z pietního místa cirkus a bude přednášet o zážitcích plných nevhodného a černého humoru? Nebojte. Autor zmiňuje především zajímavosti a neobvyklosti, vztahující se k jeho nedoceněnému řemeslu. Humor je jemnější, mnohdy ani ne černý, spíše se poukazuje na to, jak jsou lidé ze setkání tváří tvář zubaté zmatení a nesví... Ano, hnacím motorem jsou emoce a určitý typ humoru, ale nic na úkor pozůstalých či nebožtíka. Vše vhodně sepsáno s jistým nadhledem a zobrazením, jak smrt dokáže lidi v mnohém zasáhnout. 

Vše se samozřejmě točí kolem očekávaných témat, které jsem zmiňovala již na začátku recenze. Společný jmenovatel vás dle mého časem neomrzí, stále máte možnost nahlížet na věci z jiných úhlů, vidět nejistotu a smutek v lidských srdcích. Cítit jejich bezmoc, ale také rozhořčení. 

Emocionální spodní proud, nadhled funebráka a jakési přijetí smrti je poměrně svůdný koktejl, který potěší čtenáře, jež téma zajímá a mají blízko k němu blízko. Já osobně titul doporučuju. Na jednu stranu vás zaskočí, na druhý otevře oči. I ti, kteří jsou tak trochu se smrtí jedna ruka, jsou lidmi jako ty a já. 

Samozřejmě, pořídili si knihu český hrobník, zřejmě bude moci porovnávat, protože zážitky nám předkládá zahraniční autor a v ČR mohou mít zas jiné zkušenosti. Stejně tak může působit odlišná mentalita na českého čtenáře.

Co na Upřímnou soustrast říká Chensie? Za mě za sepsáním této knihy stojí velmi lidské gesto, které poukazuje na mnohé... Není to vtipné, ale je to skutečný život. 

Anotace: 
Upřímné soustrasti – nejlepší perličky ze smutečních obřadů je soubor krátkých vyprávění
zaměstnance pohřebního ústavu ve Francii. Jeho historky jsou založené na skutečných
událostech v jeho každodenní praxi, ať už při organizování, či vykonávání smutečních obřadů.
Během pohřbů se může stát spoustu nepředvídatelných věcí, zvonící telefon, obří jeřáb nebo výkřiky z otevřeného hrobu nás určitě překvapí. Rozesmutnit nás může obětavost některých příbuzných, ale i těžké osudy lidí, které denně potkáváme, aniž bychom si byli vědomi toho, co prožívají. Upřímné soustrasti jsou jízdou na tobogánu emocí, který nás často dovede k zamyšlení se nad lidskostí naší a ostatních. 

Nakladatelství: Knihy Dobrovský
Rok vydání: 2019
Žánr: Humor, Historie
Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. Upřímnou soustrast mě moc bavilo. Bohužel znám dost lidí, co by v knize viděli právě spíše neuctivost... Takový ten typ lidí: "Mám ráda černý humor, ale...". Já v knize ovšemtaké viděla spíše to hezké, například ty příběhy, které ukazovaly na liddskost a tak. :-)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.