Recenze: TĚŽKO UVĚŘITELNÝ PŘÍBĚH (Chris Colfer)

Road Trip, který hrdinům změní život...


Za recenzní výtisk děkuji
Megaknihy
Megaknihy na FB

Chci zakoupit tento titul! 


Americký spisovatel Chris Colfer je v České republice známý díky své sérii Země příběhů. Pohádkové příběhy plné dobrodružství vyšly stejně jako Těžko uvěřitelný příběh u nakladatelství Fragment a těší se velké oblibě. 


Těžko uvěřitelný příběh se odehrává v er-formě. Typické young adult čtení vám zpestří čtveřice přátel, kteří skrze děj zažívají své největší dobrodružství a odtajňují tajemství, jež pro ně mnohdy znamenají překážku v jejich životě. Už podle anotace víte, že se na jejich road trip přidává televizní hvězda Cash Carter...

Cash Carter je dvaadvacetiletý mladík, který ve dvanácti letech začal natáčet sériál, jež se překvapivě a navzdory kritikům stává velmi populárním. Tím získal samozřejmě slávu i Cash, který si posledních pár měsíců vyhazuje z kopýtka jako bujará stár. Oddává se neřestem a po dlouhých letech, kdy byl zavřený zejména ve studiu, začíná skutečně žít... 

Christopher Collins, zvaný především Topfer, je mladík, který po prázdninách, stejně jako jeho kamarádi, nastupuje na vysokou školu. Ne svou vysněnou, protože se spolu s maminkou musí starat o svého nemocného bratra. Topfer je přemýšlivý kluk, který si dokáže vše naplánovat. Skvěle naplánoval i roal trip, avšak nečekaně se jeho plány začnou hatit, jakmile se k nim přidá Cash.

Mo se chce stát spisovatelkou. Píše různé fanouškovské fikce a snaží se jít za svým snem. Je to živá dívka se spoustou elánu, ale i ji něco trápí, ač to před svými přáteli nedává najevo. 

Sam žije pouze s maminkou a na všechno si musí našetřit sama. Naučila se všechno zužitkovat a zpestřit si život podle svého. Jenže nikdo netuší, s čím se Sam potýká a co ji tak moc tíží.

Joe je prostřední syn. Jeho dva mladší bratři mu dávají zabrat, ale to není jeho největší trápení. V katolické rodině jsou zkrátka některá témata tabu a to mu moc na sebejistotě nepřidává.

Hrdinové jsou v rámci žánru uvěřitelní a zábavní. Předpokládala jsem, že jejich tajemství začnou vycházet najevo v průběhu road tripu, ale autor se rozhodl vám je spolu s jejich nejniternějšími sny a taji představit v začátcích knihy. Takže když vyrážíte s touto povedenou bandou na nespoutaný výlet, už víte, co většinu z nich trápí....

Dějová linie je dynamická a čtivá, obsahuje humor i lehký nástin romance. Největší napětí vytváří Cash, který je náladový a často tajemný. Netušíte, čemu v jeho podání můžete věřit a tak jsou povětšinou upřímní přátelé na pochybách, s kým že se to vlastně pustili do křížku. Autor vás provází po některých zajímavých místech, zobrazuje pár historických postav a především poukazuje na životní etapu, která je pro celou pětici velmi důležitá, ač to ještě netuší. 

Náročnější čtenář zřejmě toto čtivo nebude vnímat jako hodnotnější, ač autor knihu doplnil o duchaplnější myšlenky, tak se tématy, jež by v dřívější době byla považována za kontroverzní, zabývá povrchně. I když aktuálních tématech promlouvá, nezobrazuje je nijak originálně a ani nepoukazuje na kýžené konečné řešení, ze kterého by se čtenář mohl případně poučit. Naopak je v závěru prostě shrnuto pár větami - to nejpodstatnější je tedy vlastně okleštěné nebo vynechané a tím román ztrácí svou hodnotu. Konec je nostalgický i optimistický. Lehce vygradovaný závěr působí srdceryvně účelovým dojmem, což je škoda, budete však zřejmě překvapení. 

Oddechovou young adultku, která má své zajímavosti, bych doporučila nenáročným čtenářům, kteří chtějí něco lehce řešit, více však touží po odpočinkové četbě. 

Co na Těžko uvěřitelný příběh říká Chensie? Podle komentářů jsem očekávala něco hodnotnějšího, proto mě zaskočila povrchnost a nahodilost témat, která mě ničím nepřekvapila. Většina problémů mi přišla očekávaná, protože ač se jedná o aktuální témata, nejedná se o nic světoborného, co by vás překvapilo. Navíc zpracování je prosté. Řešení daného problému je vynechané, což je za mě asi největší prohřešek. Mám ráda hodnotnější ya, tento román mezi ně nepočítám, ale jako oddechová četba si své čtenáře získat určitě může a získává, jak dokazuje hodnocení i komentáře. 

Anotace: 
Cash Carter je televizní hvězda. Každý teenager ho zná a někteří z nich ho dočista zbožňují. Když se čtyři jeho fanoušci domluví a ze srandy ho pozvou na road trip napříč Amerikou, nečekají, že by jim vůbec odpověděl. Jenže Cash jejich výzvu přijme! A tak se nesourodá partička pronásledovaná hordou paparazzi a neodbytných reportérů vydává na nejzásadnější výlet svého života. Během cesty kamarádi zjišťují, že jejich idol má tajemství. Pečlivě skrývané, šokující. Tajemství, které zasáhne jejich srdce, změní jejich pohled na život a poučí je o síle empatie a opravdového přátelství.

Skvěle napsaný příběh, u kterého se budete smát i brečet. Colfer opět dokazuje, že je úžasný vypravěč. Osobní zkušenost z prostředí show byznysu je v tomto případě neocenitelná. Uvěříte mu každé slovo!

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Žánr: Young adult
Počet stran: 272
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.