Recenze: VE STÍNU HVOZDU (Naomi Novik)

Neotřelé fantasy na motivy pohádek


Za recenzní výtisk děkuji Knihcentrum.cz
Knihcentrum.cz na FB

Chci zakoupit titul v eshopu Knihcentrum.cz



U nakladatelství Host vyšla nedávno zvláštní fantasy s pohádkovými motivy, okořeněná o fantazii polsko-litevské spisovatelky z USA. The New York Times tvrdí, že se jedná o fantasy s potenciálem stát se moderní klasikou. Za román získala autorka cenu Nebula. 

Nejedná se o první spisovatelčino dílo, které v České republice vyšlo. Série Temeraire, obsahující v zahraničí devět knih. Vycházela od roku 2007 do roku 2012 u nakladatelství Argo pouze do pátého dílu. Čtenáři autorčiny příběhy velmi dobře přijímají, proto jsem byla opravdu hodně zvědavá, čím vším mě autorka dokáže překvapit... A že rozhodně překvapila!



Po otevření knihy se před vámi rozprostře vyprávění v ich-formě z úhlu pohledu ústřední hrdinky. Dynamický a lehce pohádkový styl psaní vhodně doplňuje celkový pohádkový záměr, a ač se nejedná o typické young adult, tak však tímto způsobem působí. 

Autorka pro své vypravování vybrala středověké kulisy, mající kouzlo. Svět se tak dělí na vesničky a pány, kteří opečovávají své území, tak jako to kdysi bývalo. Ústřední protagonistka Agniezska vás se vším lehce seznámí. Poví vám o Drakovi, který střeží několik vesnic a stará se o nebezpečný hvozd. Spisovatelčina slabost pro draky je zřejmá - už v předchozí série se podle všeho týkala tohoto námětu, ale v tomto případě se nejedná o klasického draka.

Drak je letitý čaroděj, který si každých deset let vybírá z dívek svou oběť - tedy dívčinu, která mu bude po deset let sloužit. Je to nevrlý mužský, vypadající spíše jako mladík, který oplývá magickým umem a chrání své území. Stejně tak pomáhá králi a prakticky všude, kam je vyslán, aby zemi chránil před nebezpečím, kupříkladu bájnou chimérou... 

Drak měl smůlu i štěstí v jednom, že si vybral právě Agniezsku. Nešikovná dívka není ani moc hezká, ani moc chytrá, ale má dar... A ten je potřeba objevit a rozvinout. Jelikož je však opravdu neskutečně nešikovná a tak nějak na všechno kašle, chová se protikladně jako typický pubescent, nemá to s ní mrzutý Drak jednoduché. 

Dějová linie se točí především kolem těchto dvou hlavních postav, které vás prostě baví svými charaktery. Jsou jako oheň a led, přičemž se vzájemně odpuzují i přitahují. Brzy však do děje vstupují noví hrdinové, kteří mají také své kouzlo, ale upřímně, jsou spíše do počtu s ohledem na podstatu páru. 

Fantasy je opravdu neobvyklé, protože se tváří jako epické a akční fantasy, sklouzává do paranormal romance a ke všemu obsahuje spousty neobvyklých bytostí a zvířat, které v literárních světech často nepotkáte. Jelikož je námět pohádkový, autorka tomu přizpůsobuje nejen postavy, ale také fantazii. Je opravdu zajímavé, jak vás přenáší do doby alchymistů a nechává Draka míchat lektvary a používat magii starého světa. Díky tomu je titul tak příjemně odlišný od klasických románů ve stylu Harryho Pottera, týkající se kouzel. 

Díky těm prvkům paranormalní romance se můžete těšit nejen na romantiku, ale také erotické scény. Proto bych titul nepřisuzovala do žánru young adult, tedy čtení pro děti, ale spíše klasické fantasy pro dospělé, i když... Promyšlenost se týká spíše žánru ya, v rámci klasického fantasy by náročnější čtenář považoval dílo za slabší. 

Závěrečný akční děj je opravdu neskutečným finále, kterému předcházel střídavě poklidný a dynamický děj. Poté, co dozní poslední výkřik, však autorka příběh neutíná a nechává jej vhodně a přirozeně ukončit.

Po zaklapnutí knihy si uvědomíte, že podstatou knihy nebyla promyšlenost, ale fantasy zážitek, kterému se nedá upřít originalita a neotřelost, spadající do pohádkového snění. Ve stínu hvozdu vás nechá stát jednou nohou v dospělosti a druhou vás vtáhne zpátky do dětství. Neskutečné propojení těchto dvou světů potěší zejména čtenářky, které si takové dívčí čtení v podobě oddechové fantasy s romantickými prvky rozhodně užijí. 

Co na titul říká Chensie? Upřímně, očekávala jsem úplně něco jiného. Pro jistotu jsem nečetla komentáře, protože se v nich občas skrývají spoilery a já toužila být překvapená. Autorka mi podala opravdu zajímavý náhled na pohádky, ale jelikož nemám v oblibě přehršel různých stylů a bytostí, tak jsem její originální kousek nedokázala ocenit tolik jako jiní čtenáři. Rozhodně však šlo o neotřelou četbu, která mi svým způsobem něco dala. 


Anotace:
Agnieszka miluje své domovské údolí, klidnou vesnici, lesy a průzračnou řeku. Ale na hranici stojí zlověstný Hvozd plný zlomyslné moci, jehož stín tíživě padá na její život.

Aby zlé síly zůstaly v Hvozdu, spoléhají Agniežčini lidé na chladného a vypočítavého čaroděje známého pod jménem Drak. Ten však za svou pomoc vyžaduje hrozivou cenu: každých deset let mu musí jít sloužit jedna mladá žena, což je osud téměř stejně hrozný, jako kdyby propadla Hvozdu.

Další volba se rychle blíží a Agnieszka má strach. Každý ví, že tentokrát si Drak vezme Kasiu — krásnou, hodnou, statečnou Kasiu, Agniežčinu nejdražší přítelkyni, která je vším, čím Agnieszka není. A neexistuje způsob, jak ji zachránit. Ale když Drak konečně přijde, překvapivě si vybere někoho jiného.

Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy
Počet stran: 488
Vazba: brožovaná s chlopněmi

2 komentáře:

  1. Dobrý deň, priatelia, volám sa Monika Adamciaková z Bratislavy. Čítal som dobré komentáre o vašej dobrej práci, som veľmi šťastný pre vás všetkých, pretože som našiel to isté šťastie v sebe, len pred pár týždňami som čítal dobrý posudok o podobnom blog na mojej pracovnej kancelárii, komentár od pani Jennifer z Madridu povedal, že veľký muž z africkej krajiny menom Dr. osagiede bol schopný vziať späť svojho bývalého priateľa po 12 mesiacoch rozchodu. Bol som motivovaný, snažil som sa nadviazať kontakt s tým istým Osagiede prostredníctvom:
    {doctorosagiede75@gmail.com}or whatsapp 2349014523836
     pre urgentné riešenie obnovenia môjho manželstva asi 2 roky som sa rozviedol. Ihneď som poslal e-mail na Drosagiede, dostal som okamžitú odpoveď, povedal mi, že mi môže pomôcť, povedal, že môj prípad je pre neho príliš jednoduchý, pretože v priebehu rokov vyriešil podobné prípady. Snažil som sa, pretože nemám čo stratiť pri pokuse. Požadoval fotografie a kúpil sviečky a iný pravopisný materiál, ktorý bol potrebný pre úspešný výsledok. Pred dvoma dňami, v utorok ráno po aktivácii hry lásky, som zavolal manželovi môjho bývalého manžela, ku ktorému mi hovoril láskavo a ospravedlnil sa za to, že sa so mnou zlomil, že to bolo remeslo diabla a našiel to škoda, Odpúšťam mu a ďakujem mu za jeho návrat. Bolo to šokujúce a veľké prekvapenie. Nikdy si neviem predstaviť, že to bude fungovať tak rýchlo až do včerajšieho rána, keď sa môj manžel vrátil domov a stretol sa so mnou a našimi dvoma nádhernými deťmi, sme všetci šťastní ako rodina vďaka dr osagiede

    OdpovědětVymazat
  2. Taky si u některých knih raději nečtu komentáře nebo třeba ani anotaci - aspoň jsem pak mile překvapena a když si po dočtení knihy přečtu anotaci, říkám si - wtf, vážně jste v anotaci vyspoilerovali úplně všechno? :D

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.