Recenze: WASHINGTONOVO NÁMĚSTÍ (Henry James)

Nový poklad z edice Démanty literatury




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Leda


Chci zakoupit dílo Běsnící světlo



Ceněný americký spisovatel Henry James k českým čtenářům promlouvá skrze třináct děl, spadajících do klasické literatury. Samozřejmě se jim dostalo mnoha vydání a stejně tak je na tom i mnou vybraný titul s názvem Washingtonovo náměstí

Poprvé bylo dílo vydané v roce 1881 a i nyní k nám v ČR promlouvá prostřednictvím tři vydání. První vyšlo v roce 1987 u nakladatelství Odeon, druhé jako elektronický titul v roce 2014 a nejnovějším vydáním se blýsklo nakladatelství Leda, které se rozhodlo pro tématickou knižní obálku, znázorňující nejen hlavní hrdinku, ale také tamní dobu a ono náměstí, dle kterého je kniha pojmenována. 


Půvabné je, že po otevření vás tytéž černobílé ilustrace přivítají ještě několikrát. Poprvé jsou na pevné vazbě, podruhé ihned naproti titulce a potřetí na zadní straně pevné vazby. Rozhodně tématické, zvláštní a neobvyklé, protože jsou směsicí několika prvků, které román nabízí.


Opravdu se jedná o jedno z kratších autorových děl, protože se jeho příběh psaný v er-formě květnatým, dobovým stylem rozprostírá na pouhých dvě stě třiceti devíti stranách. Emotivní, charakterově silný obsah je surový a plný působivé atmosféry.

Název Washingtonovo náměstí je opravdu příhodný, jelikož ústřední hrdinové doktor Sloper a jeho dcera Catherin bydlí v domě na tomto náměstí. Časem se do úzkého kruhu rodiny vrací ještě ovdověla paní Penninmanovou, sestra pana Slopera. Pan Sloper neměl život jednoduchý, jak vám popisují úvodní pasáže. Jeho žena mu porodila syna, který byl neduživý a krátce po porodu zemřel. Na to znovu počala a když už se pan Sloper těšil na následníka, narodilo se mu děvčátko. Týden po té jeho paní zemřela a zůstala mu jen nechtěná dcerka Catherine. Slovutný lékař se musel ranám osudu postavit čelem, aby vychoval svého jediné potomka... Není divu, že se pak dívenky nechce vzdát, když se Catherine na večírku seznámí s Morrisem.


Catherine Sloperová je třiadvacetiletá slečna, která je v dané době zralá na vdávání. Když se jí poštěstí a zamiluje se do sympatického Morrise, lékař jeijch vztahu brání. A tak se Catherin zažívá svůj nejtěžší boj v životě... 

Někdo za největší perlu románu bude považovat oduševnělé a silně realistické charaktery, které jsou opravdu lidské, především co se těch negativních emocí týče. Někdy až zamrazí, jak silně na vás hrdinové zapůsobí a prožíváte lítý boj plný slov a tužeb... Psychologie postav je zkrátka opravdu povedená. 

Řekla bych, že kniha má rozhodně duši a je nadčasová především svým podáním daného problému. Téma samo o sobě není originální, ale je velmi živé a v dané době víc než aktuální. A co si budeme povídat, i v dnešní době někteří lidé bojují za své protějšky, které jim rodiče prostě nechtějí přijmout. Překvapilo mě, jak je to veskrze lidské drama plné emocí hluboké. Než se nadějete, stáhne vás pod hladinu a nutí prožívat niterné okamžiky... 

Doba Viktoriánské Anglie je popsána velmi dobře. Upřímně, nejedná se o můj nejoblíbenější historický milník, ale popisy jsou velmi reálné, snadno vám dobu zobrazí a navíc nejsou přehnané, nejsou výraznější než podstatné dějství. 

Závěr je nostalgický a emotivní stejně jako celý příběh. Je to prostě život a o to bolestněji na citlivé čtenáře zapůsobí...


Máte v oblibě romány od klasiků, kteří své řemeslo skutečně ovládali? Washingtonovo náměstí je jedním z těch, které by neměly zůstat nepovšimnuti. Vězte, že vás silně zasáhne...

Co na titul říká Chensie? Četlo se mi špatně, ne proto, že by mi nevyhovoval styl psaní - s tím jsem se kupdivu sžila velmi rychle, ale to poselství... ta bolest jdoucí až na dřeň. Nemám zrovna v oblibě surově reálné romány, protože mě vždy hodně dojímají, především pokud jsou kvalitně ztvárněné. V tomto případě autor odvedl vynikající práci a zaryl se mi hluboko do srdce. Kolikrát jsem si nahlas stěžovala a nadávala, co se to děje a stejně jsem s tím nehnula. Bylo to hodně živé, tak moc, až mi to nedělalo dobře. Tomu říkám skutečně skvěle napsaný příběh!



Anotace: 
Drama lidského osudu zachycené s mimořádnou citlivostí je autorovým nejčtivějším románem.
Třiadvacetiletá Catherine Sloperová, dcera vyhledávaného newyorského lékaře, je podle morálky vrcholného „zlatého věku“ zralá na vdávání. Je ale na soužití v páru skutečně připravená? Když na večírku pozná sympatického Morrise Townsenda, propadne bezhlavě jeho kouzlu. Otec jejich vztahu nepřeje, poněvadž se právem domnívá, že švihákovi povzbuzovanému dívčinou tetou jde čistě o peníze. Dceři pohrozí, že ji vydědí, pokud by si nápadníka tajně vzala. Neprůbojná, zároveň však neústupná Catherine svádí niterný boj mezi oddaností a probuzenou láskou, tápe a dusí v sobě city ve víře, že se rozpor vyřeší.

Baladu o zmařených námluvách povýšil Henry James v beletristický klenot elegantní stejně jako manhattanské náměstí, do jehož parků a salonů děj zasadil. Čtveřice aktérů nazíraná pomocí techniky proudu vědomí ukazuje, na čem staví autorovo mistrovství. Pronikavé vidění autora – zakladatele psychologického románu – s výjimečnou vnímavostí demaskuje mělkost jejich motivací i iluze živené sebeklamem, proti nimž lze postavit pouze namáhavou snahu o dosažení životní rovnováhy. Jamesova jemná próza přináší působivou zprávu o stavu duše, jakou na americké straně Atlantiku nesepsal nikdo předtím.

Nakladatelství: Leda
Rok vydání: 2019
Vydání: třetí
Žánr: Literatura světová
Počet stran: 238
Vazba: pevná s přebalem


1 komentář:

  1. Dobrý deň, priatelia, volám sa Monika Adamciaková z Bratislavy. Čítal som dobré komentáre o vašej dobrej práci, som veľmi šťastný pre vás všetkých, pretože som našiel to isté šťastie v sebe, len pred pár týždňami som čítal dobrý posudok o podobnom blog na mojej pracovnej kancelárii, komentár od pani Jennifer z Madridu povedal, že veľký muž z africkej krajiny menom Dr. osagiede bol schopný vziať späť svojho bývalého priateľa po 12 mesiacoch rozchodu. Bol som motivovaný, snažil som sa nadviazať kontakt s tým istým Osagiede prostredníctvom:
    {doctorosagiede75@gmail.com}or whatsapp 2349014523836
     pre urgentné riešenie obnovenia môjho manželstva asi 2 roky som sa rozviedol. Ihneď som poslal e-mail na Drosagiede, dostal som okamžitú odpoveď, povedal mi, že mi môže pomôcť, povedal, že môj prípad je pre neho príliš jednoduchý, pretože v priebehu rokov vyriešil podobné prípady. Snažil som sa, pretože nemám čo stratiť pri pokuse. Požadoval fotografie a kúpil sviečky a iný pravopisný materiál, ktorý bol potrebný pre úspešný výsledok. Pred dvoma dňami, v utorok ráno po aktivácii hry lásky, som zavolal manželovi môjho bývalého manžela, ku ktorému mi hovoril láskavo a ospravedlnil sa za to, že sa so mnou zlomil, že to bolo remeslo diabla a našiel to škoda, Odpúšťam mu a ďakujem mu za jeho návrat. Bolo to šokujúce a veľké prekvapenie. Nikdy si neviem predstaviť, že to bude fungovať tak rýchlo až do včerajšieho rána, keď sa môj manžel vrátil domov a stretol sa so mnou a našimi dvoma nádhernými deťmi, sme všetci šťastní ako rodina vďaka dr osagiede

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.