Recenze: WOODWALKER - CARAGOVA PROMĚNA (Katja Brandis)

Roztomilá a osvěžující pohádka nejen pro děti! 




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Bookmedia

Chci zakoupit tento titul


Německá autorka Katja Brandis se rozhodla dětem přednést svůj neobvyklý, krásný i zákeřný svět zvířat. Už podle anotace tušíte, že se jedná o svět, ve kterém se někteří lidé dokáží proměnit ve zvířata a naopak. K tomu vás také navádí přímo i ilustrace, na niž je chlapec, lehce se proměňující v šelmu. 

Tahle naprosto roztomilá, důvtipná a osvěžující oddechová četba pro děti a mládež vyšla jako první díl série Woodwalker u nakladatelství Bookmedia. Na další díly se určitě čtenáři těší, stejně jako já, protože první díl byl prostě skvělý! Ráda vám povím víc! 



Začátek působí trochu nejistě, jako by si autorka ve svém novém světě teprve zvykala, stejně jako si hlavní hrdina zvyká v lidské kůži. Příběhem vás v ich-formě provází milý a sympatický chlapec Carag, který se narodil jako puma, ale touží žít jako člověk, ve kterého se občas proměňuje. Opustí svou rodinu a vydá se do světa lidí... Získá nové jméno Jay a začne jej vychovávat pěstounská rodina, ve které není ale všechno tak skvělé, jak by si přál. Chybí mu rodiče i jeho sestra Mia, když chodí do školy, kde jej šikanují. Ale naštěstí... 

Cesty ho zavedou na střední školu Lízy Clearwaterové, kde se teprve začnou dít pro nás netušené zázraky, zatímco Carag je konečně mezi svými. Zažívá zábavné i nebezpečné dobrodružství, získává nové přátele i nepřátele a bojuje sám se sebou, protože výuka není snadná. 

Nabízí se vám krásný náhled na fantastický svět lidí, kteří mají možnost proměnit se ve zvířata. Nejedná se o žádnou složitou formu zpracování, jak už tušíte podle žánru, ale to vůbec nevadí. I tak vás tahle čtivá kniha nadchne a pohltí, protože Carag zažívá nejen to dobré, ale i to zlé a musí se výzvám postavit čelem. 

Působivý je také humor, který je ryze dětský, ale dokáže si získat i dospělé. Dle mého konceptu vévodí jistá roztomilost, která na vás číhá mezi řádky spolu s nebezpečím. 

Dějová linie není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Cestu si ke čtenářům klestí i rafinovanější přístup, kdy autorka poukazuje na to, že ne každý, kdo se na Caraga usmívá, to s ním myslí dobře. Carag tedy nebude čelit jen nové škole, ale musí si i krýt záda... Můžeee se tak těšit na báječné dobrodružství, které nejen děti snadno pohltí, ale také na přátelství a zmínky dětské lásky. 

Někteří čtenáři přirovnávají titul k Harrymu Potterovi, což není úplně nejvhodnější. Ano, Carag chodí na instituci, kterou navštěvují zvláštní lidé a vyučují netradiční učitelé, ale to je asi tak všechno. Kouzla v knize určitě nečekejte, za to se pobavíte nad dováděním zvířat i lidí a dokonce se dozvíte také zajímavosti ze světa zvířat, které jste nejspíš ani netušili. 

Co mě osobně překvapilo jsou anglická slova Never ever, která nejsou z nějakého důvodu přeložená a v textu se s nimi dvakrát setkáváte. Čtenář, který neumí anglicky, zkrátka netuší, která bije. Stejně tak mě mrzí, že název Woodwalker není schopně přeložený, protože český název je pro dětské čtenáře přece jen vhodnější. 

Titul si své čtenáře určitě získá a já věřím, že se zalíbí nejen dětem, ale i dospělým. Jako oddechovka je příběh čtivou a osvěžující bombou, která vás dostane svou rozkošností a důvtipem. 

Co na Caragovu přeměnu říká Chensie? Nejsem cílová skupina a měla jsem obavu, že si knihu prostě neužiju, ale hodně, opravdu hodně mile mě překvapila. Příběh se četl doslova sám, neskutečně lehce a zábavně. Bavilo mě trávit čas ve škole Lízy Clearwaterové. Byla to nejen zábava, ale také výzva. Carag je příjemný mladý kluk a já mu ze všech sil držela pěsti. Nečekala jsem, že mě román tolik chytne, ale přečetla jsem ho takřka jedním dechem. Hodně osvěžující dětská kniha,  u které si hrozně moc ráda přečtu i pokračování. Musím zjistit, jak to s Caragem dopadlo! Na návštěvu světa Katji Brandis se těším ve svém věku možná až nezdravě, ale když to bylo tak báječné a roztomilé, až mě to prostě dostalo! A věřím, že až moji chlapečci dospějí do věku, kdy kniha bude i pro ně, budou z ní stejně nadšení! :) 


Anotace: 
Hlavní hrdina Carag není jen tak obyčejný chlapec. Narodil se jako puma v severoamerických lesích státu Wyoming a prvních jedenáct let strávil se svou rodinou. Už od mala má ale on i celá jeho rodina velice zvláštní schopnost - dokáže se proměňovat v člověka. Carag se ale rozhodne opustit svůj domov a žít mezi lidmi jako Jay, záhadný chlapec, který ztratil paměť. Snaží se přizpůsobit lidskému životu, dokud ovšem nenarazí na střední školu Lízy Clearwaterové pro speciální děti. Tam se konečně může naučit žít v obou podobách a dozvědět se více. Spolu se svými novými přáteli ho čekají podivuhodná dobrodružství.

Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2019
Žánr: Pro děti a mládež, Dobrodružné
Ze série: Woodwalker 1. 
Počet stran: 272
Vazba: pevná

1 komentář:

  1. Někdy si říkám, že knihy pro děti a mládež bych už prostě měla přenechat děti a mládeži. :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.