Recenze: RŮŽE BÍLÁ, ČERNÝ LES (Eoin Dempsey)

Nezapomenutelné drama



Za reading copy děkuji
Euromedia
Chci zakoupit titul v Knižním klubu!



U nakladatelství Ikar nedávno vyšel velmi emotivní historický román z dob druhé světové války, který dává náhled na situaci trochu jinak. Opravdu působivé dílo, na které nezapomenete a já vám ráda povím proč... 


Příběh odehrávající se v roce 1943 se před vámi odvíjí v er-formě především z úhlu pohledu mladé německé dívky Franky. Vstupuje do něj však také voják, kterého vám irský autor odkrývá obdobně jako Franku. Nejen přítomností, ale také prostřednictvím vzpomínek, zahrnující vývoj situace za dob podmanění Adolfa Hitlera.


Ústředním tématem je tedy válka, která propuká nejen v Evropě, ale také v lidech samotných. Eoin Dempsey mistrně popsal situace, ve kterých se lidé bojí svobodně hovořit o svých názorech a raději se přetvařují. Gestapo je všemocné stejně jako Hitler a lidé ze strachu či touhy po moci udávají nejen své sousedy, ale i bližní. Nikdo není v bezpečí. A ačkoliv se válka odehrává především mimo Německo, tak přiostřující a hrůzné chvíle se však odehrávají i v samotné Říši. Všeobecný strach, podněcování k udávání i násilí vůči židům, naprostá kontrola všech a všeho bez možnosti úniku je stravujícím prvkem, zasahujícím až do žánru psychothrilleru. 

Franka se ocitá na prahu svého života. Je odhodlaná jej ukončit, protože už nemá, pro koho by žila. Osud jí však do cesty vhodí raněného vojáka. Tajemný parašutista ale nejspíš není tím, za koho se vydává a tak nastávají časy plné nebezpečí a úzkosti... 

Nejspíš máte pocit, že se můžete zřítit do červené knihovny obehnané plotem temnoty, ovšem v tomto případě se dočkáte spíše pevného pouta, nespoutané vášni po svobodě a spravedlnosti. Emocí až na dřeň lidství... 

Na zadní straně vazby je úryvek, který vás navádí určitým směrem. Ovšem pravda může být naprosto jiná. Kniha není překvapující, nicméně vám nadhazuje děj tak silně reálně, až připouštíte, že se kdysi něco podobného klidně odehrát mohlo. Navádí vás k přemýšlení a novým otázkám, které vás možná ještě nenapadly. 

Jelikož knihy, týkající se druhé světové války, nečtu, tak mě hodně zarazilo, jakým způsobem je skutečnost napsaná. Ano, napadá vás, že takhle to mohlo být, ovšem autor kráčí ještě dál a zanáší vás směrem, který někdy až děsí... Co všechno se německým občanům dělo pod vedením Hitlera, ať už byli s ním nebo proti? Co hrůzného potkalo ty, kdož se nějakým způsobem dotýkali války, je příšerné. 

Faktem zůstává, že Eoin Dempsey nelíčí nic drasticky, pouze ztvárňuje realitu příběhu se vší surovostí. Co všechno je fabulace a co dle skutečnosti nesvedu říct, ovšem v mnoha věcech mu historie dává za pravdu. Některé scény si tedy domýšlíte a sžírá vás až hrůza, co všechno nevinní lidé té doby prožívali. Na jednu stranu je jen dobře, že vás nechává tápat, protože následky by mohly být katastrofální. Tím by se román stal nejen dojemným a srdceryvným, ale přímo srdcervoucím a už by to bylo ryze účelové, což by opravdu zkazilo dojem. Takhle však román stále působí přirozeným dojmem a nese vás směrem k dramatickému konci. 

Nenechte se zmýlit. Celý děj je dramatický, snadno plyne bez hluchých míst a střídá poklidnější i dynamické části. Nejpodstatnější je atmosféra a vylíčení prostředí, které vám díky všem těm emocím dokáže nahnat husí kůži. 

Jediné, v čem je menší dávka reality a uvěřitelnosti je zřejmě závěr. Obávám se, že pokud by autor ani v tomto případě neubral a stále pokračoval ve svém stylu, nejedné čtenářce by zlomil srdce. To, že se rozhodl pro takový závěr, je svým způsobem vysvobození a já jako čtenářka jej oceňuji, protože jinak by mě nejspíš zničil. 

Růže bílá, černý les je historický román, který vás dokáže vyděsit hrůznou realitou, silou emocí a realitou tak uvěřitelnou, až se budete chvět. Vzpomínky na dobu, která se bez nadsázky dá nazývat peklem, nikdy nebudou zapomenuty. Věřím, že tento román je stejně tak nezapomenutelný... Nemohu než doporučit všem, kteří chtějí nahlédnout do nitra pekla a prožít něco neopakovatelného.



Co na titul říká Chensie? Tušila jsem, že kniha bude nad mé síly, ale že mě zasáhne natolik, že budu muset mezi čtením dělat přestávky a užírat se vnitřní hrůzou a bolestí za ty, kteří v té době žili, jsem nevěděla. Bylo to zcela jiné a přesto perfektní. Nemůžu říct, že se jedná o krásné dílo, ač jím bezpochyby je, ale obsahuje tolik temnoty a bolesti, že se mi to přirovnání k ní nehodí. Pro mě bude navždy nezapomenutelná a hrůzná. Přiblížila mi realitu tak surově, až mi bylo špatně. Opravdu jsem se do ní vžila a za ten zážitek do pekla mohu jen poděkovat. Určitě doporučuju všem, kteří chtějí otevřít oči a přežít... protože díky závěru jste schopní zážitek skousnout a nezbláznit se. Jako čtenářka to velmi oceňuju, bála jsem se, že mě autor zničí a naneštěstí se tak nestalo.


Anotace: 
Píše se rok 1943. V letech před Hitlerovým vzestupem k moci byl domek Gerberových plný smíchu. Ale to je minulost. Franka je nyní sama, otec i bratr jsou ztraceni ve víru války a ona sama nemá důvod žít. Pak však v lese objeví tělo parašutisty v uniformě Luftwaffe. Rozhodne se neznámému pomoci, ale brzy zjistí, že není tím, za koho se vydává. Dokáží k sobě najít cestu a důvěru, když je proti nim gestapo i sama příroda?

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2019
Žánr: Historický román, 
Počet stran: 272
Vazba: brožovaná 

8 komentářů:

  1. Zaujalo mě, co píšeš o závěru knihy. Docela totiž znám takový pocit, ačkoliv jsem tuhle knížku ještě nečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna dneska jsem si knihu pořídila a už se na ni těším. Nejhorší je, že nevím, kdy se k ní dostanu, ale doufám že brzy. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju knihy z druhé světové války, takže na tuhle se určitě vrhnu, vypadá fakt skvěle. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bacujem a pásem ouce na Černej doline.Večery tuna suu dluhe a mňa číst touto tematiku baví. Tak si ju koupím.Su zvědavý jak vlk pred kosariem.

      Vymazat
    2. Bacujem a pásem ouce na Černej doline.Večery tuna suu dluhe a mňa číst touto tematiku baví. Tak si ju koupím.Su zvědavý jak vlk pred kosariem.

      Vymazat
    3. Bacujem a pásem ouce na Černej doline.Večery tuna suu dluhe a mňa číst touto tematiku baví. Tak si ju koupím.Su zvědavý jak vlk pred kosariem.

      Vymazat
    4. Bacujem a pásem ouce na Černej doline.Večery tuna suu dluhe a mňa číst touto tematiku baví. Tak si ju koupím.Su zvědavý jak vlk pred kosariem.

      Vymazat
    5. Bacujem a pásem ouce na Černej doline.Večery tuna suu dluhe a mňa číst touto tematiku baví. Tak si ju koupím.Su zvědavý jak vlk pred kosariem.

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.