Recenze: PAN SLUŠŇÁK (Jennifer Miller, Jason Feifer)

Provokativní román! 



Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Knihy Dobrovský na FB

Chci zakoupit tento titul!


Jak je vidno, tuhle hot novinku sepsal autor s autorkou, což samo o sobě slibuje jiskrnost. Anotace je opravdu působivá a snadno na vás udělá dojem. Co však můžete čekat od tohoto provokativního románu, který vyšel u nakladatelství Kontrast - Knihy Dobrovský


Obě prolínající se dějové linie ústředních protagonistů se odehrávají v er-formě, ale i přesto se do nich poměrně snadno vžijete, protože jsou čtivé a nijak složité. Jako odpočinkovka vám dodávají lehkost, ale svým způsobem také pestrost, co se týče textu, jelikož se na něm podílejí dva autoři a je to příhodně znát. Co vás překvapí jsou vulgární slova, kterými je dotvořená surová sexuální až sexuálně agresivní atmosféra, příhodná pro dravčí souboje v posteli. Mimo klasických pasáží vás jako ozvláštnění čekají samozřejmě sloupky, tedy redakční části, které celý děj dotváří a skutečně pobaví svou přímočarostí novinového článku. 

Jednoduchý příběh začíná z úhlu pohledu Lucase Callahana, který si zkrátka jde za svým cílem. Touží být reportérem magazínu Empire, jenž ho kdysi oslovil a tak se stane jeho editorem. Bydlení a platc nic moc, ale možnost růstu a splnění snu ho velmi láká a naplňuje. Při tom všem se však seznámí s vášnivou Carmen Kellyovou, která v časopise Empire píše sloupky o sexu. A tím tedy, jak už tušíte podle anotace, začíná erotické dobrodružství...

Lucas Callahan je slušný, ctižádostivý workoholik, který touží dosáhnout svého cíle a opravdu se velmi snaží. Chodí do práce dříve, obléká se natolik slušně, aby své okolí oslovil. Je pracovitý a milý. Nejistý i natěšený. A stále se trápí rozchodem se svou bývalou láskou, která mu po šesti letech půl roku před svatbou dala kopačky... Vzpamatovává se z toho nesnadno, ale život jde dál a Lucas má na to, aby zazářil... Minimálně v této knize. 

Carmen Kellyová je žena, která si Lucase získá temperamentem, upřímností a stejným zanícením pro svou práci. Je to dříč, který touží ovšem po něčem víc... Nalezne to prostřednictvím Lucase? 

V rámci oddechové četby autoři nešli příliš do hloubky, ačkoliv své hrdiny vykreslili upřímně a dali jim jistou uvěřitelnost. Vedlejší postavy jsou na tom podobně, jen působí dle očekávání méně výrazným dojmem. 

Dějová linie má především jedno úhlavní téma a tím je cíl, který si Lucas vystavil. Tedy zaměstnání, kolem kterého se vlastně točí převážná část děje. Autoři dokázali námět ozvláštnit a dodat mu na zajímavosti, protože se týká také sexuality. Pobaví vás spíše sušší humor, který se k danému prostředí hodí. Titul je vhodné považovat za oddechovou četbu spíše než erotický román, protože nejdynamičtější a nejdramatičtější část se odehrává v samotném závěru, zatímco během čtení vás spíše uklidňuje svět, který autoři vymysleli. 

Jason a Jen chtějí předně poděkovat sobě navzájem: vida, napsali jsme spolu román, navíc o dvou lidech, kteří nelítostně kritizují sexuální výkony toho druhého, a naše manželství zůstalo nedotčené!  (Placák!) (Str. 367)

Kniha má, co nabídnout, ale ne přímo jako erotický román, protože ač se jí dotýká sexuální námět, tak ne tak, jak si nejspíš představujete. Dočkáte se vášně, ale vše má své hranice. Přesto je však mezi hrdiny budovaný vřelý vztah, který románu dodává ty správné emoce. 

Pan Slušňák je poklidná oddechovka o pracovním úsilí a sexualitě. Pobaví vás a zaujme uchopením námětu. Pokud vás taková témata lákají, určitě vás zaujme. Pozor, anotace je svým způsobem trochu zavádějící, proto nečekejte erotický jiskrný román, zbytečně by vám to zkazilo očekávání a počtení. Se správným očekáváním i příběh chutná tak, jak má. 

Co na knihu říká Chensie? Tak já jsem bohužel také očekávala něco jiného s ohledem na anotaci, ale jelikož byl námět příjemně nadnesen a poukazoval na očekávané zaměstnání a dohady, tak mě čtení bavilo. Nevadil mi sušší humor, občas je to příjemnější než zbytečný tlak. Jako oddechovka má kniha své kouzlo, i když tedy je potřeba ji brát takovou, jaká je a nepřimýšlet si dle anotace něco, co nenabídne. 

Anotace: 
Poznejte nejprovokativnější sexuální vztah, jaký kdy nějaký pár měl.

Lucas Callahan se vzdal snoubenky a maloměstské budoucnosti s právnickým titulem a rozhodl se zkusit štěstí v New Yorku. Uchytí se v časopise Empire a věří, že je jen otázkou času, kdy se z nejnižší pozice vypracuje na slavného novináře. A pak jednou v noci vyrazí do centra a seznámí se v baru s nádhernou brunetkou, která ho vezme k sobě domů…

Carmen Kellyová chtěla být žurnalistkou tepající nešvary, ale jelikož mají manhattanské časopisy mentalitu klukovských klubů, ocitla se v časopise Empire v roli sloupkařky píšící o sexu. Její poslední příspěvek je o politováníhodném – a neuspokojivém – setkání s rozpačitým nemotorným chlápkem, který je sice celkem pohledný, ale v posteli příšerně nezkušený.

Lucas zjistí, že se vyspal s nechvalně známou Carmen Kellyovou – tou, co píše sloupek o sexu v časopise, kde pracuje i on! –, až když si přečte její ponižující, útočná slova. Rozzuřeně napíše odpověď a podepíše se jako „Slušňák“.

Empire reakci zveřejní a oba sloupky mají bouřlivý ohlas. Čtenáři žádají pokračování. Časopis přistoupí na ujednání: Carmen a Lucas se spolu vyspí každý týden… a utkají se ve vzájemném hodnocení svých výkonů.

Aktéry milostného sloupku zanedlouho čeká víc než jen válka slov: nakonec si musejí vybrat mezi ambicemi, láskou a důsledky naprosté poctivosti.

Nakladatelství: Kontrast
Rok vydání: 2019
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 399
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.