Recenze: VYVRHEL (Gilly Macmillan)

Aktuální témata a drama! 


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Chci zakoupit titul v Knižním klubu!


Americká autorka Gilly Macmillan je v České republice známá díky svým thrillerům Spálená obloha a Dokonalá, které u Euromedia vyšly pod Knižním klubem. Novinkou na scéně se stává Vyvrhel, vycházející u nakladatelství Kalibr. Co všechno vám nabízí? 


Autorka vhodně splétá vypravování v ich-formě i er-formě prostřednictvím ústředního hrdiny a vedlejších postav. Máte tak široký pohled na dějovou linii, která se před vámi plně rozehrává takřka bez začátku, protože máte pocit, že hrdinové svůj život před touto knihou již měli. Tím pádem vám přijdou také reálnější a snadněji vás vtáhnou do surové životní etapy, které mnohé zaskočí. Styl psaní je velmi příjemný a čtivý. Ačkoliv je samotný příběh hrubší až nostalgický a dojemný, tak text je psaný s lehkostí a určitou nadneseností díky vhodným a šikovným popisům. 

Na začátku jsou dva chlapci. Přátelé, jejichž pouto se více či méně v knize probírá. Jeden z nich končí v nemocnici v kritickém stavu, zatímco na toho druhého čeká vyšetřování a dramatické/nebezpečné dobrodružství, které sotva očekává on či čtenář. 


Gilly Macmillan se rozhodla pro krycí manévr spojený s jednou zápletkou, jejíž vyřešení odtušíte již od první kapitoly, jak je průhledné, a díky tomu vás překvapí a zasáhne mnohem aktuálnější a odvážnější zápletkou, jež je svým způsobem také trýznivější... 

Mohu říct, že se spisovatelka rozhodně nedrží zpátky, co se týče aktuálních témat a nadhazuje tak myšlenku migrantů, terorismu, xenofobie, obchodu s lidmi, atd... Jelikož hlavním aktérem je somálský chlapec, dotýkáte se námětů přímo a nahlížíte na něco, co vám často odkrývané není. 

Zapůsobí na vás nejen rodinné vztahy, ale i mezilidské, protože prim hraje detektivní inspektor Clemo, který má charakter i svědomí. Případ, který mu spadne do klína, je tím pravým, do kterého se může zakousnout a nepustit až do samotného vyřešení... 

Jak jsem vás informovala, tak mnozí zápletku, týkající se dvou chlapců uhodnou už v první kapitole, ovšem netušíte, co vás čeká potom, když... Samozřejmě v závěru hlavní linie vrcholí a dovídáte se tedy i podstatné informace k vedlejšímu případu, který je méně propracovaný. 

Pokud máte v oblibě aktuální témata, vhodně nadhozená s jistou odvahou a šarmem, pak vás tento detektivní thriller rozhodně potěší. Doporučila bych spíše čtenářkám, které se takovému čtení nevyhýbají a touží po emocích i vzrušení. 

Co na titul říká Chensie? S ohledem na anotaci jsem očekávala něco jiného. Mohlo mě to napadnout, ale nenapadlo. Odvedla mě jiným směrem, kterým se příběh bohužel neodehrál. Aktuální témata nejsou mým oblíbeným materiálem při čtení, protože je vídáte v dnešní době všude a tak se od ních snažím odpočinout. V tomto případě mě plně zasáhly a ač to bylo zajímavé setkání, nebylo to pro mě vhodné. Proto raději informuji více o tom, čeho se příběh týká, aby měl šanci získat si své čtenáře a potěšit ty, kterým byl určený. 


Anotace: 
Gilly Macmillanová po bestselleru Spálená obloha přichází s dalším temným thrillerem:
Nejlepší kamarádi Noah a Abdi se od sebe nehnou ani na krok. Jenže když je v bristolském Feeder Canalu nalezen Noah v bezvědomí, Abdi nechce – nebo nemůže – říct, co se stalo.
Detektiv Jim Clemo si odbyl povinné volno, které mu šéfová naordinovala po posledním případu, a vrací se do práce. Má prošetřit tuhle nešťastnou nehodu. Jenomže nic není, jak se zdá, a to, co vypadalo jako klukovina, která se zvrhla, se mění ve veřejnou bitvu. Noah je Brit, Abdi do Bristolu s rodinou přišel ze Somálska. A napětí mezi místními a uprchlíky prudce narůstá. Na pozadí strachu a nenávisti bojují dvě rodiny o své syny. A hlavně: chtějí znát pravdu. Nikdo z nich nemá tušení, jak daleko budou muset zajít, jakým démonům budou muset čelit a jakou bolest si vytrpět.
Protože pravda bolí.

Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2019
Žánr: Detektivní romány, thrillery
Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem



1 komentář:

  1. Na autorku se teprve chystám. Mám doma Spálenou oblohu a Dokonalou jsem si půjčila z knihovny. U Vyvrhele bych asi váhala s přečtením ze stejného důvodu, jak píše Chensie, ale celkem jsi mě navnadila :-)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.