Recenze: PÁN PŮLNOCI (Jo Beverley)

Okouzlující historický román



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet.

Chci zakoupit tento titul.


U nakladatelství Baronet vyšel již čtvrtý díl série Dark Champions, který má na svědomí zkušená a talentovaná britská spisovatelka Jo Beverley. Autorka se specializuje na historické romance, dokáže jim vdechnout život a jiskru tak autenticky, že jí její příběhy nejen věříte, ale skutečně je prožíváte s hrdiny. Pojďme se tedy podívat na úspěšné pokračování hrdinů z dob středověké Anglie...

V er-formě se dějová linie stáčí především kolem hlavní hrdinky Claire, ale občas vám autorka naservíruje i myšlenky lorda Renalda. Styl psaní je pozvolný a přesto dynamický. Spěchá tam, kde je to nutné a kde by se nacházel jen nadbytečný text a naopak v místech, kde je potřeba zvolnit a nechat vás rozehřát emocemi, se příběh krásně uvolní. 

Jo Beverly to má opravdu vychytané. Začátek je sice pomalejší, ale to u historických románů bývá. Je samozřejmě nutné seznámit vás s historickou dobou, zavést vás do příběhu a ukázat vám rodinu, kolem níž se bude točit zájem.


Autorka na to šla trochu od lesa, protože vás v první kapitole připravila o překvapení. Dovídáte se totiž, že lord Renald je vrahem otce sličné Claire, kterou si má později vzít za ženu. Ona však nic netuší a tak, ačkoliv překvapení v tomto ohledu se nekoná, se do děje vkrádá silné napětí. Kdy to praskne? Jak bude hrdinka reagovat? Čím déle to trvá, tím sladší je čtení...

Claire je svéhlavá a odvážná dívka. Je velmi po svém otci. Miluje dobré příběhy a hádanky, které vyprávěl její otec. Claire je zapisovala a sama snila o životě, aniž by jej prožívala. Ve svých osmnácti letech je ještě svobodná a ač se kolem ní mládenci točí, nevybrala si. Jenže co když už nebude mít šanci si nikdy vybrat podle svého? 

Lord Renald je spravedlivý muž s dobrým srdcem, ovšem vrah. Živí se jako bojovník. Je na to hrdý a samozřejmě ho to baví. Smrt je jeho stín a on se jí nikdy nemůže zřít. Když pozná mladičkou Claire, něco se v něm zlomí... 

Hrdinové jsou uvěřitelní a zábavní. Rozhodně vás v mnohém překvapí a budete s nimi jejich nesnadné a vášnivé i napínavé dobrodružství prožívat. 

Tento romantický historický román má tu správnou dávku napětí a to nejen ohledně minulosti hlavního hrdiny, ale také vztahu, který se před vámi rozvíjí. Mezi Claire a Renaldem to opravdu jiskří a jelikož autorka dokáže skvěle napínat a nesklouzávat k touhám, které ženou hrdiny kupředu, dočkáte se tak románu na úrovni. Erotických scén si užijete, ale v množství, které vás potěší a neunaví. 

Co se týče samotné středověké doby za panování krále Jindřicha, tak dozvídáte se mnohé. Kupříkladu o ordálu, božském soudu, který se odehrává hned v začátku se autorka zmiňuje nejen v ději, ale také v poděkování. Samotná doba je pro vás velmi pestře sepsaná, takže si snadno představíte, jakým způsobem se odehrával tehdejší život. 

Jelikož jsem byla hodně zaujatá příběhem, neřešila jsem historická fakta a upřímně nevím, jestli autorka čerpala ze skutečných událostí či si pro příběh něco vymyslela. Nemyslím si, že na tom záleží, ale bohužel vám v tomhle případě nepomohu. Historie mě baví jen, když je velmi dobře a zajímavě podaná, což Jo Beverley splnila do puntíku. 

Pán půlnoci je čtvrtým dílem série Dark Champions, ale můžete jej číst i samostatně. Pokud máte zájem právě o zápletku, týkající se Renalda a Claire, tak si ji plně užijete. Ale věřím, že v případě setkání s lordem FitzRogerem nejspíš stejně jako já zatoužíte přečíst i jeho příběh. Na druhou stranu série je propojená ohledně historické linie, která vypovídá o nástupu Jindřicha na královský trůn. Navíc zpětně potkáváte hrdiny, které jste měli možnost poznat v předchozích dílech, což rozhodně potěší.

 

Pán půlnoci je #musthave pro všechny čtenářky historických románů, které chtějí napínavé a emotivní dobrodružství. Jo Beverley zkrátka umí sepsat hrdiny, kteří vás stejně jako jejich románek nenechají chladnými! 

Co na titul říká Chensie? Nejprve jsem byla šokovaná, že mě autorka připravila o překvapení a pak mi došlo, že tohle bude ještě mnohem zábavnější než nějaké překvápko! Pozorovat, jak se skutečnosti neznalá Claire snaží bojovat proti osudu bylo fascinující. Neskutečně jsem se těšila na provalení a řešení, čehož se mi dostalo ve velkém množství. Stálo to za to a to natolik, že mám v plánu si dokoupit i předešlé romány této série a přečíst si ji pěkně celou od začátku. 


Anotace: 
Vstoupil do jejího života v bouři, podoben půlnoční temnotě, přinášející zprávu o smrti jejího laskavého otce. Vzpoura proti králi přinesla Clarenci ze Summerbournu smrt – a jeho hrad, rodina a především dcera Claire zůstaly vydány napospas královu oblíbenci.

Renald de Lisle přijel na hrad ve válečné zbroji, zmocnil se Claire jako dobyvatel a získal si její srdce jako milenec. Stala se jeho nevěstou a díky němu objevila vášeň. Pak se ale dozvěděla Renaldovo strašlivé tajemství a nezbylo jí, než přísahat pomstu muži, za něhož se provdala – muži, kterého miluje z celého srdce…

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2019
Žánr: Historické romány, Pro ženy
Ze série: Dark Champions 4.
Počet stran: 448
Vazba: pevná s přebalem


1 komentář:

  1. Jé, tohle vypadá jako super tip pro moji babičku. Pro mě asi úplně ne, ale podle toho, co o knize píšeš, myslím, že bych celou sérii mohla dát babičce. :-)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.