Recenze: SEX ZA ČASŮ KRÁLOVNY VIKTORIE (Fern Riddel)

Slasti a strasti 19. století


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta

Chci zakoupit tento titul


Britská spisovatelka Fern Riddel v České republice debutovala s netradiční a pikantní publikací plnou historie a sexu. Nakladatelství Beta vydalo příhodně růžovou knihu s obsahem, který je pro zvídavé čtenáře, zajímající se o daná témata zajímavým počtením. Pojďme se na ni podívat blíže! 




Autorka nevaří z vody. V závěru knihy v kapitole s názvem Pro dějepisce vás upozorňuje na použité zdroje, ze kterých čerpala. Nemusíte mít tedy obavy, že se v titulu vyskytují nepodložená a nedůvěryhodná fakta. 

 

Publikace se dělí na šest základních témat, k tomu samozřejmě připočítejte úvod a závěr, který vás připraví na to, co kniha nabízí. Úvod se rozkládá na třinácti stranách, kdy vám autorka přibližuje prostředí dané doby, uvědomuje vás o osobnostech, které tehdy byly populární a vlivné. 

  • Dr. Dimmick a jeho anatomie lidského těla
  • Paní Dollymopová radí svobodným ženám
  • Reverend J. J. James radí svobodným mužům
  • Lady Petronella Von-Hathsburgová a její Průvodce manželskými vztahy
  • Pan Mandrake a jeho stručný přehled praktických pomůcek
  • Pikantní rady Lorda Arthura Clevelanda pro extrémní choutky


Jak vidíte, tak vás kapitolami provází lidé, kteří se v tom období námětu věnovali a předkládali své vědomosti společnosti. Jejich texty obsahují nejen informace, ale také vlastní náhled na věc, což dává knize osobitost. 

 

Kniha je zajímavá především tím, jak velký rozhled díky ní ohledně tématu získáte a to nevulgárním a poučným způsobem. Nemusíte se obávat, že by autorka sklouzávala k pornografii, to opravdu ne. Ač je někdy zmíněno něco kontroverznějšího jako kupříladu homosexualita nebo dokonce případy pedofilie, vše je uvedeno vážně.

 

Titul obsahuje černobílé ilustrace a fotografie s popisky, které jsou skvělým bonusem pro lepší představu, ať už osobností, dané doby či předmětů. Báječné je, že ač se kniha týká především sexu, i přesto vám odhaluje dobu a to velmi poutavě. 

Sex za časů královny Viktorie bych doporučila všem, které historie z tohoto úhlu pohledu zajímá. Určitě jim publikace přinese své ovoce. 


Co na knihu říká Chensie? Poučné a zajímavé čtivo. Překvapilo mě a to v některých případech opravdu hodně. Nenapadlo mě, jak lidé v tehdejší době na sexualitu nahlíželi. Něco mě pobavilo a jiné, jako kupříkladu pánská ochrana ze střívek, mě znechutilo. Už jsem o tom četla, ale v této knize naleznete i podrobný návod, kdyby měl někdo zájem o svůj osobní kondom... Užijte si čtení. Tato knížečka se vám v knihovničce určitě neztratí! 


Anotace: 
Jak to bylo se sexualitou a sexuální osvětou za časů královny Viktorie? Jaké skandály hýbaly společností a jaké rady dostávaly od svých matek dospívající děvčata a nevěsty před svatební nocí? Zajímavý průvodce sexuální tematikou v nepříliš dávné historii, nabízející čtenářům nejen úsměvné chvilky při představách, jak prožívali svou tělesnost jejich prapra- babičky, ale i poučení o „strastech a slastech“ života v 19. století.

Nakladatelství: Beta
Rok vydání: 2019
Žánr: Literatura faktu, Historie
Počet stran: 216
Vazba: pevná

1 komentář:

  1. Jo, taky mě vždycky překvapí, jak se nahlíželo na sexualitu. Člověk by řekl, že dneska jsme strašně otevření, ale vlastně jsme v tomhle ohledu dost citlivější než předchozí generace. :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.