Recenze: PŘÁTELÉ (Kelsey Miller)

Vše o nejoblíbenějším seriálu všech dob! 


Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Chci zakoupit tento titul!


První ucelená biografie kultovního seriálu Přátelé vyšla u Knihy Dobrovský pod značkou Kontrast. Seriál totiž měl pětadvacet let a takové výročí nemohlo zůstat bez odezvy! Novinářka a spisovatelka Kelsey Miller se takové příležitosti chopila opravdu s vervou a sepsala publikaci, která skýtá mnoho pro skalní i běžné fanoušky Přátel, kteří si získali celý svět.





Publikace se dělí na tři nejpodstatnější části, ve kterých se rozebírají nejen epizody, ale autorka velmi schopně zobrazuje vše okolo tvůrců seriálu, herců i prostředí. Dokonce se nebojí poukázat i na osobní životy, jako kupříkladu kdo s kým, atd. 

Tak jako pokaždé - přátelství je na prvním místě. (Str. 165)

Jako první vás přivítá kapitola s názvem Expozice - Sladká léta. Pojednává se o text před první částí, který se zřejmě nejvíce týká samotné Kelsey Miller. Sama přiznává, že nepatří mezi skalní fanoušky Přátel, ale svým způsobem pro ni byl seriál podstatný. 

Obsah se netýká jen seriálu Přátel jako takového, vymyšleného světa, ale skutečně reálných prvků. Dozvíte se mnoho zajímavostí i podstatných faktů od samotných tvůrcích a hercích. Kupříkladu věděli jste, že David Schwimmer roli Rosse, která mu byla psána přímo na tělo, dlouho odmítal? Víte, jak se k roli Chandlera Binga dostal Perry Matthew? Tušíte, s kým randila Courteney Cox? A co všechno stálo za zrodem takového kultovního trháku, kterým Přátelé rozhodně jsou? Opravdu budete zírat! 

Otevřením knihy se před vámi totiž otevírá nikoliv samotný příběh Přátel, ale jejich zákulisí, kam jste doposud neměli šanci nahlédnout. Dozvíte se takové věci, že už na seriál nikdy nebudete nahlížet jako dřív. Dozvíte se zajímavosti o různých epizodách. Zmiňují se epizody a scény, které svým způsobem ovlivnily děj či postup seriálu. Nahlížíte na Přátelé ze zcela nového úhlu pohledu a věřte mi, stojí to za to! 

V závěru po třetí části na vás čeká Poděkování a Rejstřík s Obsahem, dle kterých se v knize budete snadno orientovat.


Publikaci bych doporučila jako úžasné počtení plné faktů a zajímavostí všem, které seriál zajímá. Opravdu nejen skalní fanoušek si užije informací, které se prostřednictvím díla Kelsey Miller dozví.

Co na titul Přátelé říká Chensie? Mám seriál Přátelé ráda. Stejně jako autorka knihy nepatřím mezi skalní fanoušky, ale vždycky jsem se pobavila a uvolnila při sledování. Je to upřímná zábava a navíc jsem si hrdiny snadno oblíbila. Hodně mě zajímalo zákulisí seriálu a to mi Kelsey Miller krásně zobrazila. Získala jsem na seriál zcela nový náhled a teď, když si jej znovu pustím, už budu vědět víc a budu nad scénami o něco víc přemýšlet. 


Anotace: 
Šest přátel, kteří se stali rodinou.
Televizní show, která se stala fenoménem.
Dnes jsou Přátelé braní jako ikony 90. let ale když v roce 1994 začínali, nikoho nenapadlo, že by se tohle mohlo stát. Od první vlny nadšení, která vypukla, přes její návrat až po dnešek. Seriál s diváky udržuje nevšední spojení, každý v něm může najít svůj vlastní život a brát to jako útěk z reality. V následujících letech se Přátelé vyvinuli z nového megahitu, přes nostalgický příběh až k uznávané klasice. Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey a Phoebe stanuli na televizním panthenonu.

Tato kniha je hloubková studie historie a tradic Přátel, zkoumá všechny aspekty seriálu, od nejistých začátků až ke společenským podmínkám, které jejich úspěch jen zesílili. Novinářka a pop culture expertka Kelsey Miller probírá nejsilnější momenty Přátel, osvětluje problematické prvky a zkoumá celosvětové prvky, které se díky Přátelům rozšířily - od současné fascinace kávou až po Rachelin účes během 90. let. Kelsey bere čtenáře do zákulisí a ukazuje vztahy mezi herci i postavami. Zkoumá média, svět měnící události i digitální věk. To všechno seriál i diváky ovlivnilo.

Tato kniha je naprostou retrospektivou Přátel, skvělá nejen pro fanoušky ale pro každého, kdo někdy uvažoval nad úspěchem tohoto příběhu.

Nakladatelství: Kontrast
Rok vydání: 2019
Žánr: Humor, Biografie a memoáry, Umění
Počet stran: 312
Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. Miluji seriál Přátelé a i když jsem ho viděla snad stokrát, furt se u něj bavím. Jako fanouška mě kniha samozřejmě láká :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.