Recenze: NYXIA: NESPOUTANÁ (Scott Reintgen)

Nyxia zdárně pokračuje! 



Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Chci zakoupit tento titul!



Začátkem roku 2019 vyšla u King Cool sci-fi young adultka, která si získala naše sympatie a obdiv na první čtení. Rozsáhlý, promyšlený a krásně komplikovaný příběh, odehrávající se ve vesmíru, měl vše, co si jen může čtenář žánru přát. Mezilidské vztahy, spletitost, emoce, napětí a drama, které závěrem takřka vybuchlo jako sopka. Nejeden čtenář nutně potřeboval druhé pokračování a naneštěstí Knihy Dobrovský už vydaly druhý díl s názvem Nyxia: Nespoutaná! Lék na naši knižní kocovinu je konečně tu! 



Marie Lu, autorka bestsellerové trilogie Legenda, o knize tvrdí: „Pořádně nadupaný thriller - od prvního řádku vás pohltí a už nepustí.“ Tento text naleznete na knižní obálce a rozhodně má pravdu...

Nyxia: Nespoutaná navazuje tam, kde skončil první díl. V tom si hrdinové prošli drsnou přípravou právě na tuto akci, sblížili se, intrikovali, poznávali své hranice. Závěr byl zlomový a v novém díle se tedy ocitáte na nové planetě. Zas o něco chytřejší a méně důvěřivější. Co když Babylon, společnost, která je vycvičila, není taková, jak se zdá? 



Poutavé dobrodružství se odehrává v ich-formě převážně z úhlu pohledu ústředního hrdiny Emmetta Atwatera. Narazíte však na vypravování z úhlu pohledu Katrin Fordové a Antona Stěpanova. Styl psaní je dynamický, čtivý a snadno vám zobrazí nejen prostředí, ale také výstižnou atmosféru. Příhodné vyobrazení fundementalismu je trochu psycho a vážně skvěle ovlivňuje podtext knihy. 

„Jsi jedním z Genesis. Naši lidé dospěli ke konci. Vy jste začátkem. S tvou pomocí projdu dveřmi, které jsou už dlouho zavřené. Vezmeš mne tam, kam bych se sama nedostala. Nový začátek. Genesis.“ Zopakuje to: „Jsi jedním z Genesis.“ (Str. 187)

Vesmírné sci-fi se rozkládá na čtyři sta stranách a dělí se čtyři hlavní části - Adamité, Genesis, Sedmero a Magnia. Dějová linie nejenže působí dynamicky, ale ona taková převážně je. Thriller, který už od začátku na vás plně naléhá a je nabušený akcí a napětím, má nejen sílu si vás získat, ale doslova pohltit. 

Postav je větší množství, stejně jako v případě prvního dílu Nyxia. Nejvhodnější by bylo si před samotným čtením předchozí díl pročíst, protože pokud si nepamatujete minulost, nemůžete si plně užít ani přítomnost. Autor občasně něco připomíná, ale samozřejmě ne všechno.




Mezilidské vztahy se samozřejmě mění, navíc v tomto případě máte víc možností, jak hrdiny poznat. Změnilo se totiž naprosto všechno. Nejeden čtenář se nestačí divit, protože prostředí je originálně ztvárněné a přesto je vám něčím tak příjemně známé. Nese v sobě příslib, že se před vámi rozehraje tak akční a propracované sci-fi dobrodružství, že na něj nezapomenete. Nová planeta, na které rekruti přistáli, tak Eden je vám hned blízký. Autor obyvatelstvo i samotné prostředí schopně a šikovně popisuje.

Je pravda, že zatímco první díl byl spíše předvojem, tak v tomto románu se už opravdu děje něco pořádného. Nebo spíše konečně autor narazil hřebíček na hlavičku, protože se odkrývá účel krvelačných bojů. Zvraty působí přirozeně a mnohdy i šikovně překvapí. 

Co se týče sci-fi prvků, tak zatímco první díl vás na vše připravoval, tak tady už se jede nanečisto. Vesmírná sci-fi, jak má být, obsahuje různorodé technologie, kterými si autor vypomáhá k větší efektivnosti. A že se mu to daří. Vyprávění má šťávu a hlavně náboj, se kterým promyšlený příběh snadno zhltnete. 



Ono je těžké v tomto případě napsat recenzi, protože děj je hodně akční a odhaluje se větší či menší tajemství. Adamité a Babylon jsou popsaní tak živě, že máte pocit, že bitva a roztržky mezi hrdiny skutečně probíhají a vy je nepozorujete, přímo se jich účastníte. Některé scény jsou totiž nejen pohlcující, ale také trochu děsivé, když dojde na surovou realitu. Temnější prvky v tomto případě nebezpečí ještě pozvedají a tím pádem si na své přijdou i starší čtenáři, nejen ti cíloví. 

Mezilidské vztahy trochu upadají do pozadí, zatímco v prvním díle se jim autor věnoval více. Tady už žádné testy, jede se natvrdo a hrdinové nemají možnost dělat chyby. Ty je totiž můžou stát  život. 

Scott Reintgen se rozhodně vytáhl. Druhý díl nejen dle mého překonal ten první a Nyxia úspěšně pokračuje. Čtenáři doslova baží po třetím dílu, protože to napětí a touha znát víc se nedá vydržet. Opět nás autor oslní? Podle toho, čím už nás dostal na kolena, věřím, že ano. 

Titul doporučuji všem, kdo mají v oblibě sci-fi. Nejen cílovkám, ale i starší čtenář si pošmákne. 




Co na Nyxiu: Nespoutaní říká Chensie? Nejlepší by bylo, kdybych měla čas si v klidu přečíst první díl, protože pak by mi maličkosti neunikaly. Takhle mi moje vlastní nevědomost trochu kazila čtení. Což je škoda, ale na druhou stranu... To teda byla síla. Té akce bylo vážně hodně. Na jednu stranu jsem se trochu cítila vyčerpaná, protože mi chyběl poklidnější příběh z jedničky, na druhou stranu jsem chtěla víc. Sci-fi není můj běžný žánr, takže nemohu posoudit jako čtenář, který má načteno, ale za to se specializuju na ya a tohle teda bylo na young adult hodně, opravdu hodně povedené. Parádní akcička, emoce a překvapení. No, autor mi dal příjemně zabrat. :))


Anotace: 
Zpočátku si Emmett Atwater říkal, že to bude snadná výhra. Posbírat body. Shrábnout prachy. Vrátit se domů. Ale netrvalo dlouho a zjistil, že Babylon nehraje čistě. Jejich plané sliby vystřídaly temné vyhlídky.

Teď si spolu s dalšími členy posádky Genesis musí poradit v neznámém a nebezpečném světě. I tato mise měla být jasně daná: těžit nyxii, nejcennější surovinu vesmíru, a dobře vycházet s původními obyvateli Adamity.

Ale Emmett a ostatní si záhy uvědomí, že se ocitli uprostřed bitvy mezi silami Babylonu a Adamitů, jejichž zájmy jsou podstatně odlišné. Podaří se Genesis uniknout z planety včas, nebo už je pozdě?

Nakladatelství: Knihy Dobrovský - King Cool
Rok vydání: 2019
Žánr: Young adult, Sci-fi
Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem

  

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.