Recenze: INTROVERTKA V HLUČNÉM SVĚTĚ (Debbie Tung)

Komiks nejen pro introverty! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.


U nakladatelství Portál nevychází jen zajímavé a poučné publikace, ale také skvělé komiksy! Už jste měli možnost přečíst si komiks Stínka (recenze)? Komiksová publikace Stínka autorky Daniely Schreiter vypovídá o životě aspergerky velmi autenticky a živě. Titul se stal mým oblíbeným a na scénu přichází Introvertka v hlučném světě! Novinka, která je schopná pochopit introverta tak, jak nikdo jiný...

 



Cítíte se občas nepochopení? Protože zatímco jiní jásají nad pozvánkami na párty, vy vymýšlíte, jak se zoufale vyhnout společnosti? Nejlepší pro vás je prostě být doma a číst si. Užívat si poklidu a harmonie. 

Introvertka, ilustrátorka a autorka Debbie Tung si také zažila svoje mezi lidmi a snadno dokáže zobrazit velké i malé nesnáze introvertů. Občas se cítíme nepochopení, ale s touto knihou... konečně víme, že na světě nejsme jediní, kteří společnost nevyhledávají a cítí se spokojení jen sami s knihou.

 

Autorka introvertství podává velmi autenticky, živě a upřímně. Nic nezatajuje a z ničeho nedělá problém. Zkrátka surově zobrazuje realitu, která pro introverta není vždy snadná. Zatímco jiní už dávno zapomněli, my si stále zoufáme... 

Není zapotřebí tuny slov, ba naopak je působivé, že autorka hovoří, když je to potřeba a vnímá tak své (i naše) potřeby. Jednoduché, krásné, černobílé ilustrace nezachází zbytečně do detailů a tím pádem snadno vykreslují myšlenku, na kterou se Debbie Tung snažila poukázat. 

Ústřední hrdinkou je vlastně sama autorka Debbie. Prožíváte s ní vysokoškolská léta, přípravy na svatbu, manželství i vstup do práce. Nic není snadné, protože se jedná o skutečný život. O skutečné zážitky, o které se s námi autorka dělí. Zatímco ona je introvertka, její manžel je extrovert. Je báječné vidět, jak se takové typy doplňují.

 

Emotivní komiks to s city nepřehání, ale snadno z textu i ilustrací vnímáme nostalgii, zoufalství, když se Debbie dostává do úzkých a padá na ni úzkost. Když trpí sociální kocovinou a potřebuje klid sama pro sebe. 

Příběh na sebe navazuje, ale jednotlivé části nejsou odlišené. Otočíte na novou stranu a můžete se cítit trochu zmatení, protože pasáž už se netýká předchozí kapitoly, ale nastává zcela nová scéna. Označení by tedy, alespoň v mém případě, bodlo, i když chápu, co tím autorka chce říct a proč svůj život bere jako jednolitý. 

Extrovert bude nejspíš překvapený a plný údivu nad skutečnostmi, které introvertům připadají naprosto normální. Zatímco extrovert zažije dobrodružství plné překvapení a nejspíš pro něj nebude snadné porozumět některým myšlenkám, tak introverti budou... doslova doma. Konečně někdo, kdo upřímně chápe vše, co se s vámi děje. 

 

Tento kreativní, originální a naprosto perfektní komiks bych doporučila všem, kdo jsou introverti. Je na čase, aby vám někdo porozuměl, především cítíte-li se občas jako byste mezi společnost nezapadali. A také jej doporučuju všem, kdo chce nahlédnout do našeho nelehkého světa introvertů. Budete překvapení!



Co na titul říká Chensie? Já jsem introvertka, ale mám i extrovertní část, která dříve hrála prim a teď už spíš tíhnu k tomu teplu domova, poklidu a chvíli samotě při čtení. Introvertku v hlučném světě jsem však plně pochopila, protože takové chvíle zažívám také. Ať už o poznání méně, než třeba hlavní hrdinka, ale znám je. Hned mi byla Debbie blízká a já s ní prožívala vše, co se mi prostřednictvím grafického románu rozhodla ukázat a byla jsem nadšená, že mi tak moc rozumí! Musím za tento titul hrozně moc poděkovat, protože takových knih moc není a autorčin osobitý přístup a originální ztvárnění je prostě natolik živé, že si jej zamilujete! 


Anotace: 
Když jsou vašimi nejlepšími přáteli knihy a vaše představa o báječném víkendu obnáší čtení, spoustu hrnků čaje a malování obrázků, to vše v duchu hesla: „Lidem vstup zakázán“, každé pozvání na večírek nebo do kina představuje výzvu. Místy úsměvná, místy smutná kniha je otevřeným oknem do světa všech, kdo by svůj život nejradši strávili zalezlí pod dekou. Když ale jako Debbie zjistí, že kamarádit se s ostatními lidmi může být fajn, jejich život se rozjasní…

Kniha upoutá svým obsahem, ale také jedinečným zpracováním ilustrací. Debbie Tung je ve světě komiksu známou osobou (nejen v zahraničí).

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Komiksy
Počet stran: 184
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.