Recenze: STÍNKA (Daniela Schreiter)

Překročte stín!

V tomto komiksu popisuju svět tak, jak ho vnímám JÁ jako člověk s Aspergerovým syndromem. Jiní mohou mít podobné zkušenosti, ale nemusí to tak být. Každý životní příběh je jedinečný, přesně jako u neautistických lidí. Mějte to prosím na paměti, až budete komiks číst. (Str. 7)



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul!


Německá ilustrátorka a kreslířka Daniela Schreiter se rozhodla ve svém komiksu popsat, jaký je pro ni život, když má Aspergerův syndrom. Jaké to je žít, vidět a cítit jako autista vám v článku nastiňuje i nakladatelství Portál. Ale více, opravdu mnohem více vám poví samotná autorka. 



Po otevření komiksu se jako první dozvídáte podstatné informace o autorce, které jsou vám předloženy na první straně. Poté následuje úvod, kterého se ujal Bejnamin Falk, jež má také Aspergerův syndrom a na toto téma bloguje. 


Poukazuje na to, že pokud si chcete o autismu něco dohledat, obvykle narazíte na odborné termíny a specifikace, které vás však k autismu nepřiblíží a nepoukážou na to, jak autisté svůj život prožívají a jak vidí svět. Právě proto je Stínka Daniely Schreiterové tak jedinečná... Nevypráví vám o autismu, hovoří o sobě, o ženě s Aspergerem a ukazuje vám svůj svět.


V publikaci nechybí ani předmluva od samotné autorky, ilustrátorky a kreslířky, hovořící o tom, že ač byla nadšená a toužila se do tématu ponořit, byl tu také strach. Což je logické, protože se jedná o jedinečný projekt, kterým dává možnost nahlédnout nejen do světa autistů, ale také do svého světa. 


Samotný komiks začíná již kresleným barevným úvodem, ač pokračující ilustrace jsou černobílé, ve kterém se autorka svěřuje: Lidé s Aspergerovým syndromem mají často pocit, že přistáli na špatné planetě. Proto má také tato forma autismu někdy přezdívku Syndrom nesprávné planety. (Str. 8) Krátce vás úvodem informuje o vnímání pro nás běžných věcí, rozhovorů, apod. 


Již v první kapitole se příhodně píše o přistání. Daniela Schreiterová se rozhodla převyprávět i své dětství. Děti jsou vnímavější než dospělí a autorka to cítila dvojnásobně. Ve světě malé Daniely vám bude všechno připadat tak jiné a zvláštní, pro nás natolik odlišné... A postupem času samozřejmě poznáte časy v pubertě, dospívání a navazování vztahů. Poukazuje na to, jak jako autistka vnímá zvuk, světlo a další věci, které na nás působí jinak než na Danielu. 


Tato sonda do života ženy s Aspergerovým syndromem je opravdu neobvyklá a jedinečná. Ačkoliv se nejedná o odbornou publikaci, myslím, že je stejně přínosná, ne-li více s ohledem na emocionální stránku. 


Stínka je příběhem všech, kteří chtějí zjistit, jaké to je být jiný... 



Co na titul říká Chensie? Neuvěřitelné. Poukázat na vnímání autistů je opravdu třešinka. Máme možnost se pokusit vžít se do kůže autistky a hlavně se naučit, jak jim neztěžovat náš společný svět. Daniela Schreiter si rozhodně zaslouží aplaus nejen za nápad a zpracování, ale také za velkou odvahu otevřít se nám. 


Anotace: 
Mnozí lidé, kterým jsem řekla o svém autismu, byli zpočátku velmi překvapení. Spojovali s tímto pojmem v první řade určité filmové postavy, vysoce nadané, ale sociálně méně obdařené lidi, anebo klišé o kývajícím se dítěti, které nechce, aby se na ně sahalo.
Zároveň jsem měla velký strach dotýkat se tohoto tématu, založený především na chybných informacích. A tak jsem se snažila jim svůj autismus popsat. Vůbec to nebylo tak jednoduché, protože slova sama většinou nestačila k vysvětlení tolika různých aspektů celého spektra. Místo, abych měla abstraktní „referát“, pomyslela jsem si: Proč to nenakreslím? Tak bude většina situací přece mnohem jasnější – a hele, když to k tomu bude taky tu a tam vtipné, zároveň čtenáře zbavím strachu dotknout se toho tématu. Humor s lehkostí přeskočí práh stydlivosti.
Komiks ocení zájemci o autismus a o komiksy s psychologickou tematikou.
Daniela Schreiter je mladá žena s autismem. Knihu napsala i ilustrovala.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: komiks
Počet stran: 160
Vazba: pevná

1 komentář:

  1. Tak to vypadá hodně dobře. Podobná témata mě zajímají, takže se po knížce určitě podívám. :-)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.