Recenze: CUKRÁRNA V PAŘÍŽI (Julie Caplin)

Sladké pokračování Romantických útěků! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis

Chci zakoupit tento titul


U nakladatelství Grada - Cosmopolis vychází série Romantické útěky od americké spisovatelky Julie Caplin. Už jsem vám představovala první díl Kavárna v Kodani (recenze), po které následovala Pekárna v Brooklynu (recenze) a nyní vyšel třetí díl Cukrárna v Paříži. V zahraničí podle všeho už má série další dvě pokračování, můžeme se těšit na české překlady? Doufejme, že ano! 


Julie Caplin je šikovná spisovatelka, která nemá problém vyjádřit emoce, charaktery i dějovou linii prostřednictvím er-formy, aniž by vám příběh oddálila. Ba naopak se velmi snadno začtete a máte pocit, že jste hrdinům velmi blízko. Styl psaní je velmi příjemný a čtivý, lehce rozvláčný, což není vůbec na škodu, protože tato oddechová romantická četba neskrývá přímočarou romanci, ale naopak poměrně širokou epizodu života ústředních postav včetně osudů vedlejších hrdinů. 

Skoro třicetiletá Nina žije v Anglii se svou rodinou. Pracuje jako servírka a často myslí na to, že by se osamostatnila a stala se nezávislou ženou. Dobrodružství, které jí změní život se začne odehrávat záhy, a ona odjíždí do Paříže jako asistentka bratrova kamaráda Sebastiana. Zdá se, že nevrlý šéfkuchař Sebastian není spokojený s ničím a Nina má, co dělat, aby uspokojila jeho žádosti a dělala vše do puntíku podle jeho představ. Jako šéf je arogantní a nepříjemný, především také proto, že trpí bolestmi a nepohodlím kvůli zlomené noze. 

Nina však není ženou, která by se vzdávala a tak z boje neutíká. Postupem času se víc a víc zlepšuje a získává potřebnou sebejistotu. Cukrářské kurzy, které Sebastian vede, tak nejsou jen o vaření a inspiraci, ale také o přátelství, jež se mezi účastníky začne příhodně šířit. Nina s Maddie a dalšími si snadno vytvoří silné pouto, díky němuž cukrárna v Paříži začne vzkvétat francouzsko-anglickým stylem. 

Milostná linie není tím nejpodstatnějším, což je pro mnohé velké plus. Konečně příběh, jež má něco navíc, zajímá se o život jako takový, nabízí náhled na zajímavé povolání a mezilidské vztahy, založené nejen na vášni. Ale samozřejmě se Nina dočká motýlků poletujících v břiše, ovšem k tomu je potřeba ještě spousty času... 

Je vidět, že Julia Caplin se ve třetím díle své úspěšné série cítí velmi jistá a snadno tak vkládá do příběhu nejeden lidský osud. Dovídáte se tak o životech nejen ústředních, ale i vedlejších postav. Zažíváte s nimi věcně podané tragické osudy, překonáváte překážky a užíváte si chvil plných úspěchů. Ač emoce působí, nejedná se o nic srdceryvného, co by se ke knize nehodilo. 

Nina je úžasná hrdinka, která vás skrze své eskapády dovede až na samotný konec. Ten je úspěšný z nejednoho důvodu, ale k tomu všemu vás čeká poměrně dlouhá cesta. Pravda je, že titul neobsahuje texty, které by byly nadbytečné. S tím, co do něj autorka všechno vkládá a čím vyplňuje hluchá místa, se jedná o velmi kvalitní román, jež potěší nejen nenáročné, ale i náročnější čtenářky. 

Předchozí dva díly byly také kvalitní a velmi hezké, ale třetí díl si myslím, že na vás zapůsobí ještě více. Autorka opravdu umí zobrazit život a především si vybírá témata, která nejsou až tak okoukaná, proto vyznívají svěžím dojmem a snadno si vás získají. Rozhodně mohu Cukrárnu v Paříži doporučit. Jedná se o volné pokračování, takže lze knihu číst samostatně, ale přečtěte si i předešlé knihy, rozhodně stojí za to! 

Co na titul říká Chensie? Julie Caplin, i když jsem tomu nevěřila, si mě vážně získala. Píše romance, které nejsou jen běžnými romantickými příběhy, jež jsou poháněné touhou. Nabízí náhled na skutečný život a ačkoliv jsem spíše přes fantasy, tak autorčin styl mi neskutečně přišel vhod už potřetí. Je milý, přátelský a upřímný. Vždycky mě pobaví a zaujme. Jelikož jsem četla obě předchozí knihy, věděla jsem, co očekávat a na třetí díl se těšila o to víc. Julie Caplin nezklamala! 


Anotace: 
V Paříži se skrývá jedna malá cukrárna, která má už ale své slavné dny za sebou. Vstupte a ochutnejte některý z dezertů. Třeba zjistíte, že minulost stačí jen oprášit, aby opět získala svůj lesk. Nině Hadleyové pomalu táhne na třicet. Pracuje jako servírka, ale už zkusila kdeco – učila ve školce, pracovala v zahradnictví, absolvovala také kuchařský kurz. Nic z toho ale nebylo to pravé. Krom toho je pro svou velkou hlučnou rodinu pořád jen malou holčičkou, kterou se všichni snaží chránit. A dobře jí radit. Nina by se ráda osamostatnila, jenže jak přijít na to, co by doopravdy chtěla dělat? Když na dva měsíce kvůli rekonstrukci zavřou restauraci, kde Nina pracuje, naskytne se jí šance odjet do Paříže. Měla by tam pomáhat s přípravou cukrářských kurzů pro amatéry. Zdá se, že je to přesně ta příležitost, na kterou čekala. Má to však háček. Kurzy vede rodinný přítel Sebastian, velmi úspěšný a také velmi protivný šéfkuchař. Nina se do něj navíc kdysi bláznivě a beznadějně zamilovala. Sebastian ovšem neměl zájem. Dokáže se Nina odpoutat od dřívějších citů a najde v malé pařížské cukrárně to, po čem opravdu touží?

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2019
Žánr: Romány pro ženy
Ze série: Romantické útěky
Počet stran: 368
Vazba: brožovaná s chlopněmi


1 komentář:

  1. Nečetla jsem žádnou z knih z téhle série, ale strašně se mi líbí ty názvy a obálky, takže si je nejspíš někdy přečtu právě díky tomu. :D Jsem zvědavá, jaké město a jaký podnik autorka využije příště. :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.