Recenze: HRY PRO ROZVOJ ŘEČI (Lucie Brault Simard)

Nejen pro děti od dvou let! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.


Tato publikace nakladatelství Portál má lehce zavádějící podnadpis knihy Pro děti od dvou let. Po otevření totiž budete překvapení. Kanadská pedagožka a autorka knih pro rozvoj malých dětí se ve své logopedické publikaci zaměřila na děti od jednoho roku!




Hry se tedy týkají dětí od...

  • jednoho roku
  • osmnácti měsíců
  • dvou let
  • dvou a půl roku
  • tří let
  • tři a půl roku
  • čtyř let 
  • čtyř a půl roku

Kapitola Doporučený věk: od 1 roku obsahuje stejně jako hry pro čtyř a půl leté pouze jednu hru, zbylé pasáže jsou mnohem obšírnější. Kupříkladu her pro dvouleté děti je deset, zatímco pro tříleté až pětadvacet. Celkem si na své přijdete s jedna sedmdesáti hrami, které můžete využít pro vzdělání a zábavu svých ratolestí. 

Na začátku knihy vás samozřejmě mimo Úvodu čeká také Slovo autorky. Ta vás instruuje o tom, co vlastně je řeč a jaký je systém znaků. Po krátkém vzdělávacím začátku se ocitáte v množství her.

Učit se mluvit je něco jako vařit. Je třeba nejdřív nakupovat, vybírat zboží, které se bude hodit pro přípravu pokrmu podle vybraného receptu, poté dávkovat přísady... (Str. 11)

Každá hra obsahuje seznam materiálu, který potřebujete ke hraní (někdy se jedná o hry, u kterých není potřeba propriet). Mezi podstatné zmíněné prvky patří samozřejmě postup, návrhy ozvláštnění hry či přímo, čím hra dětem prospívá. Vymožeností, která se mi zalíbila, je prostor na osobní poznámky, který se v případě, že dětem hru přiblížíte na tělo, rozhodně hodí. 

Při pročtení knihy vás nejspíš překvapí, že některé hry s dětmi hrajete, aniž byste si toho byli vědomy. Snažíte se jim rozšířit zásobu a přitom je bavit. Některé hry tedy budete již znát, ale jiné naopak budou příhodným zpestřením vzdělávání a zábavy vašeho dítěte. 

Rozhodně knihu doporučuji všem rodičům, kteří chtějí pomáhat dětem ve vývoji a rozvíjet jejich mluvnické schopnosti. Učení zábavnou formou dětem pomůže rozmluvit se, ale také s nimi kvalitně strávíte čas a užijete si své ratolesti.



Co na titul říká Chensie? Mám pětiletého chlapce, se kterým jsem hry hrála, i když už není cílovým hráčem. A osmnáctiměsíčního, se kterým hraju tyto hry, aniž bych o tom nějak přemýšlela. Prostě se snažíte rozvíjet mysl svého dítka. Teď budu mít větší možnosti, protože seznam her je opravdu veliký a snadno nás se syny nadchne. Chcete-li se svými dětmi utužit pouto a věnovat jim kvalitně svůj čas, není nad hraní, jež má vzdělávací prvky. :)


Anotace: 
Kniha obsahuje více než 70 her, které rozvíjejí vyjadřovací schopnosti malých dětí při integraci všech vjemů. Pro rozvoj řeči u dětí od dvou do pěti let ji mohou využít logopedické preventiskty a učitelky v mateřské škole i rodiče. U každé aktivity jsou jasně popsány jednotlivé kroky, doporučení pro práci se staršími dětmi, vyznačeny jsou schopnosti, které se při dané aktivitě rozvíjejí, ponechán je i prostor pro vlastní poznámky. Lucie Brault Simard je kanadská pedagožka a autorka knih pro rozvoj malých dětí.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Pedagogika, Naučná literatura
Počet stran: 200
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.