Recenze: VE STÍNU RUDÉ VĚŽE (Karolina Francová)

Kvalitní fantasy z prostředí Liberce



Za recenzní e-výtisk děkuji nakladatelství Brokilon!

Chci zakoupit tento titul.


U nakladatelství Brokilon vychází unikátní edice Brokilon anternativa, ve které vychází také série Purpurová noc české autorky Karolíny Francové. Autorka má na svém kontě již dvanáct knih, jejíž nejnovějším počinem je druhý díl Purpurové noci s názvem Tisíciletý démon


V er-formě se odehrává příběh z několika úhlů pohledů. Poměrně rozvinuté a vrstevnaté drama není sice příliš akční a pozbývá spád, ale obsahuje velmi příjemné a čtivé popisy, kvalitní charaktery a šikovně uchopené mezilidské vztahy. Autorce se podařilo spojit několik prvků v originálním pojetí alternativní budoucnosti, která přiláká a potěší nejen nenáročné čtenáře fantasy. Mezi významné texty patří také náhledy na minulost, které se týkají různorodých hrdinů. Představují příběh v době, kdy ještě Liberec nebyl pod magickou záštitou Renera, ukazují, jakým způsobem se Rener ke své moci dostal. Zkrátka samé kýžené návraty do dob, které dokreslují celistvý příběh.

Liberec, stejně tak jako Česká republika a celá Evropa, už není obyčejným místem. Liberec je totiž magickým místem, které Radek Rener využil a stal se tak tím, kdo vlastní všechny triumfy. V prologu se dovídáte o dívce jménem Klára, kterou si Rener vybral jako konkubínu do své postele na pár nocí, ovšem ona mu neposkytne to, co od ní žádá. A tak... S Klárou se setkáváme znovu. Už je z ní dospělá žena, která však trpí neukojitelným chtíčem. Dozvíte se proč. 

Klára je ředitelkou mateřské školky. Je profesionální, až na to, že často a nechtěně propadá mužskému kouzlu. Je muži posedlá a snaží se jim ze všech sil vyhýbat. Její prokletí má ale i svá pozitiva, ovšem i přesto se jej touží zbavit. Není pro ni jednoduché žít s něčím takovým... 

Když se setká s Natanielem Skalickým, znovu v ní propukne žár. Jako vždy, když se setká s mužem. Nataniel je neobyčejný. Na rozdíl od běžných lidí se před monstry neschovává, loví je. Lovec bestií se nyní stává ochrankou školky a pomáhá učitelkám udržet děti v nebezpečném svěrě na živu. Nataniel má své tajemství a úděl, podaří se mu obstát?

Jan Rener patří mezi obávané, jelikož je synem Radka Renera. Člověka, kterého mají lidé za nestvůru. Ten, který probudil zlo a osedlal si magii, sice hodně získal, ale také i hodně ztratil. Jan potřebuje pomoc, ovšem bude mu chtít vůbec někdo pomáhat, když ví, kým je? 

Liberec není snadným místem k životu, ale to žádné místo na světě. Od dob, kdy Rener probudil příšery k životu, na člověka čeká nebezpečí na každém kroku. Za setmění ven vyjde pouze blázen. Mezi přízraky, démony i draky se však objevuje tvor jménem Dasine, o kterém prakticky nic nevíte, ale postupem čtení jej poznáváte... I on patří mezi podstatné hrdiny této knihy. 

Charaktery hrdinů jsou opravdu reálné, kvalitně sepsané a živé. Snadno vás zaujmou, protože ač nadbytečně nevybočují, jsou zajímavé a mají zápal pro svůj účel. Mezi nejpropracovanější prvky patří mezilidské vztahy, které autorka opravdu precizně vyobrazila.

Dějová linie je pozvolná. Ve stínu Rudé věže není akční drama, spíše se jedná o poklidnější tvorbu, která však má vytříbené charaktery, propracovanou linii a skvěle uchopený prvek magie. Talentované autorce se podařilo zobrazit záludnosti i krásy magie skrze rituály, magické bytosti, zaříkávání, prokletí, atd. Výrazný je poměr reality a fantasy, kdy je román velmi realisticky ztvárnění natolik, že jste schopní této alternativní skutečnosti snadno uvěřit. 

Nejdramatičtější je závěr, kdy se uchyluje k závěrečné bitvě. Vztahy vibrují energií. Příběh už znáte až do minulosti, takže dává smysl a teď je podstatné rozhřešení. Všechno vzrušení, které na vás během čtení dohlehlo, se směřuje do jednoho bodu. Jak všechno dopadne? Dostanou hrdinové to, oč usilují?

Tento román je kvalitním počinem šikovné autorky, která ví, jak ztvárnit temnější a velmi přitažlivou realitu. Fantasy rozhodně psát umí. Ne každému však přijde kniha vhod, protože je spíše poklidnější než akční, což ne každý čtenář ocení. 

Co na titul říká Chensie? Kniha se mi líbila, ale ocenila bych dynamičtější styl psaní. Chvílemi mě to uspávalo, což byla škoda, protože přitom byl příběh zajímavý a vábivý. Všechno, co se odehrávalo, na mě působilo. Jen upozadit nadbytečné texty a dostat mezi řádky více tempa, a rozhodně by šlo o titul za pět bodů. Fantasy stránka, kterou autorka ukázala, mě nadchla. Liberec osobně neznám, ač tam jezdím, ale v podání Francové byl perfektní. 


Anotace: 
12. květen 2025, Česká republika, hlavní město Liberec.
V údolí mezi dvěma horskými hřebeny se ve věčném rudém přísvitu rozkládá město. Krouží nad ním draci, v parcích hřadují harpyje a v ulicích loví hydry, gryfové a bazilišci.
Na západě se na vrcholku Ještědu k nebi vypíná kdysi slavný hotel, který na východě již třináct let zastiňuje Rudá věž. Tyčí se na úpatí Jizerských hor do výšky půl kilometru, její koruna tone v mracích a její základy se noří do jediného zdroje magie na světě. Za jejími silnými zdmi určuje osud země temný mág. Zdá se, že nic nemůže narušit jeho moc a nikdo se mu nemůže postavit.
Přesto se o to chce pokusit lovec bestií a nájemný strážce Nataniel Skalický. Přijíždí do Liberce s cílem magii jednou provždy zničit a zaplétá se do boje o moc mezi temným mágem a jeho synem Janem Renerem.
Purpurová noc přichází...

Nakladatelství: Brokilon
Rok vydání: 2017
Žánr: Fantasy
Počet stran: 300
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.