Recenze: TO JSEM Z TOHO JELEN (Tereza Lukešová)

Vyprávění o české přírodě a jejích lidech


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia

Chci zakoupit titul u Knižního klubu


Knižní novinka pro děti a mládež, která potěší i dospělého čtenáře, vyšla u nakladatelství Pikola pod Euromedia Group. Pikola se specializuje na pohádky i publikace pro děti a To jsem z toho jelen patří mezi kvalitní tituly, jež vás mnoho naučí! 

 


Lovu zdar! Tak začíná kapitola, ve které se dozvíte, co myslivecký život a myslivci pro lidi znamenali a jak je to s tou myslivostí doopravdy. Takové milé vyprávění na začátek, než se přejde rovnou k věci. Krátké, stručné a přesto nepostrádající zápal. 

 

Působivé je, že se autorka rozhodla sáhnout až do historie a přednést vám, kde až má myslivost kořeny. Historická fakta se dozvídáte po troše po celou knihu, ale především v první kapitole s názvem První myslivec jsou vám představena spolu s loveckými hrádky. Věděli jste, že myslivost má své vlastní patrony? Nemáte tušení, jak má vypadat správný myslivec? Dozvíte se z knihy stejně jako fakta o psech, jež jsou k daným účelům myslivosti používaní. 

 

Tato publikace se myslivosti věnuje takřka od A do Z. Obsahuje dokonce i slovník pojmů, díky kterému porozumíte řeči myslivců. Pochopíte, jaký smysl má přijímání mezi myslivce. K myslivosti patří samozřejmě také pušky, o kterých se dočtete mnoho. A v neposlední řadě jsou vám také představena lesní zvířata! 

 

Některé kapitoly se přímo věnují kupříkladu Jelenu či srnci, praseti a dalším. Dozvíte se celistvé informace včetně zajímavostí. Na závěr autorka zabrousila také do Sokolnictví, které k myslivosti patří. 

 

Text i ilustrace, nepostrádající atmosféru, má na starosti autorka Tereza Lukešová. Kniha obsahuje množství kreseb, některé jsou celoplošné. Laděné do barev myslivosti a podporující tak autenticitu publikace. 

 

V případě, že vaše dítko zajímá myslivost, je tato publikace trefou do černého. Nabízí spousty zajímavých i podnětných informací, jež děti nadchnou. A nejen děti, věřím, že i mnozí dospělí budou některými fakty překvapení. 


Anotace: 
Víte, že divočák s chutí slupne i malou srnku, zajíc je mistr kamufláže a kachna se může zamilovat do nafukovacího míče? A že tohle všechno už dávno vědí mistři na slovo vzatí – myslivci? Ne nadarmo je slovo myslivost odvozeno od slova myslet. Moudře a citlivě pečovat o les a chránit ho před pytláky přeci jen vyžaduje nějaké umění! Myslivci si dokonce vytvořili svoji vlastní tajnou řeč. Jestli jí chcete rozumět, dozvědět se třeba, co je to šoulačka nebo čiplenka, že kazatelna není jen v kostele, jak vypadá hon, co dělají lovečtí psi a jak žije divoká zvěř v lese, pak je pro vás tato kniha jako stvořená.

Nakladatelství: Pikola
Rok vydání: 2019
Žánr: Pro děti a mládež, Příroda a zvířata
Počet stran: 112
Vazba: pevná 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.