Recenze: TISÍCILETÝ DÉMON (Karolína Francová)

Purpurová noc zdárně pokračuje! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Brokilon
Chci zakoupit tento titul!


V roce 2018 vyšel u nakladatelství Brokilon druhý díl série Purpurová noc, který byl jistě vytoužený všemi fanoušky alternativní reality, kterou pro nás autorka Karolína Francová napsala. Zkušená spisovatelka české fantastiky ví, jak zaujmout a čím si své čtenáře získat. Jen se pojďte podívat, čím vás navnadí druhý díl.

Varování: Recenze obsahuje spoilery, týkající se předchozího dílu Ve stínu Rudé věže. 


V prvním díle jste se seznámili s podstatnými hrdiny, kteří vás provázejí i v tomto pokračování. Kláře, Janovi a Natanielovi se podařilo sprovodit ze světa všemi nenáviděného a obávaného Radka Renera, jenže tím jejich dobrodružství nekončí. Smrtí se totiž Klára neuzdravila ze svého prokletí, ani Jan a Nataniel nezískali klid, po kterém toužili... 

Jan má mnohem vyšší ambice než jeho otec a zdá se, že může být také mnohem nebezpečnější. Zatímco Radek Rener ztratil soudnost, když ztratil vlastní chybou svou milovanou ženu, tak Jan je plně při smyslech a touží nejen po vládnutí, ale také po ženě... 

Klára se snaží všemožně zbavit svého prokletí. Je zoufalá a tak podstupuje všelicos, ale tuší, že si s ní nejspíš někdo zahrává... 

Nataniel se snaží pro svého bratra vypátrat údajného vraha, který má na svědomí vraždy a únosy. Jak je to možné? Vždyť ve světě plném magie existuje prokletí nepoctivých a tak se všichni drží poctivých řemesel a vyhýbají se zločinům. Až doposud tedy... 

Mezilidské vztahy, které jsou bravurně rozehrané, pokračují ve vší reálnosti. Jejich vývoj, stejně tak i vývoj charakterů je opravdu přirozený a zajímavý. Autorka si na svých hrdinech dává opravdu záležet. Ať už se jedná o hlavní či vedlejší postavy, o nové či ty, které znáte z předchozího dílu, vždy mají, co nabídnout. 

Tentokrát mezi fantasy, magii a závažná témata jako je sexuální nenasytnost, prokletí, domácí týrání, násilí, rituály, černá magie, atd. vstupuje také spiritualismus. Náročnější čtenář může tento zvrat považovat za očekávané kliše, ke kterému se autoři uchylují, když touží po pokračování, aniž by bylo potřeba nastolit cosi nového. Ovšem je snadné tento krok autorce odpustit, protože se ke knize bravurně hodí a navíc je téma šikovně zpracované a rozhodně má svůj potenciál, který byl v rámci žánru využit. 

V tomto případě se podíváte i za hranice České republiky, zatímco v předchozím díle jste nevytáhli paty z Liberce. Je potřeba trochu rozletu, takže proč ne? Autorka zobrazuje nové prostředí svěžím způsobem a zápletka, kterou rozehrává, dokáže snadno zaujmout. 

Závěr svým způsobem připomíná první díl, ač je svým způsobem pro ústředního hrdinu nostalgičtější. Upřímně, nejspíš mnoho čtenářů bude doufat, že tohle přece jen není závěrečný díl série a že takhle to autorka nenechá, protože... No, zkrátka budete překvapení!


Ačkoliv v předchozím románu bylo méně akce, v tomto případě je jí ještě méně. Dynamika značně pokulhává, což je škoda, protože se jedná prakticky o jediný mínus. Chtělo by to pořádný hnací motor, protože pak si vás tenhle svět získá na sto procent se svými propracovanými zápletkami a svěžím ztvárněním. 

Líbil se vám první díl? Pak určitě sáhněte po druhém. Bez znalosti předchozího románu nemá smysl číst Tisíciletého démona. Na své si přijdou zejména čtenáři fantasy, kteří chtějí něco opravdu originálního a složitějšího. 

Co na titul říká Chensie? Mně se obě knihy moc líbí, problém je vážně ve značně pokulhávající dynamice. To mě mrzí, protože ač mě to bavilo, četlo se mi to složitě. Všechny ty charaktery jsou tak dobře vypracované a reálné, škoda, že knize chybí potřebný spád, který by z nich udělal modli, na které by čtenáři nedali dopustit. 


Anotace: 
1. září 2025, Česká republika, hlavní město Liberec.

V údolí mezi dvěma horskými hřebeny se v rudém přísvitu rozkládá město. Krouží nad ním draci, v parcích hřadují harpyje a v ulicích loví hydry, gryfové a bazilišci. Životy lidí řídí čtveřice požehnání a prokletí, která Česko změnila v srdce světa.

Požehnání dlouhého života a zdraví zaručuje každému život bez chorob a v plné síle, požehnání prosperity dává nový rozměr přísloví o zlatých českých ručičkách, prokletí nepoctivých přináší trest každému, kdo se dopustí zločinu, a ochranné prokletí zajišťuje bezpečí země před útokem zvenku. Česko obstálo ve Druhé české válce. Moc přebírá Jan Rener, mladý a progresivní mág. Rozšiřuje území státu, navazuje nové mezinárodní vztahy, ukončuje magický teror obyvatelstva. Je oblíbený a úspěšný. Zdá se, že pod jeho vládou země vstupuje do zlatého věku.

A přece musí čelit nečekanému útoku, když přímo v hlavním městě dojde k vraždě. S pomocí svého bratra Nataniela se snaží najít pachatele a obnovit prokletí nepoctivých, zatímco k Česku se ze všech stran stahují nepřátelé, kteří cítí jeho slabinu.

Tisíciletý démon přichází.

Nakladatelství: Brokilon
Rok vydání: 2018
Žánr: Fantasy
Počet stran: 289
Vazba: brožovaná

1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.