Recenze: VELKÉ PŘEKVAPENÍ PRO MALÉHO TUČŇÁKA a VELKÉ PŘEKVAPENÍ PRO MALÉHO MÉĎU (Marie-Danielle Croteau)

Okouzlující sněhové vypravování nejen o přátelství 




Za recenzní výtisk děkuji Megaknihy
Megaknihy na FB


Chci zakoupit titul Velké překvapení pro malého tučňáka

Chci zakoupit titul Velké překvapení pro malého méďu


U nakladatelství Ocelot, které pomalu zvětšuje svou produkci, vyšly novinky. Mě nejvíce zaujaly dvě nové pohádky, tematicky řazené mezi příběhy plné sněhu, kouzelné zimy a přátelství roztomilých zvířat. Jedná se o dvě velmi podobné publikace, které hovoří o dobrodružství ledního medvídka a tučňáka...

  


Prvním příběhem je Velké překvapení pro malého tučňáka, které vypráví v er-formě o prvním setkání medvídka a tučňáka. Tito dva se totiž ztratili rodičům a tak dlouho hledali a hledali, až zapomněli, že hledají a začali si spolu hrát. Každý den spolu prožívali a jednou do jejich blízkosti připlula lod. Tím začalo jejich největší dobrodružství.


Dějová linie je jednoduchá. Někdy panuje urychlené vypravování, jindy se autorka zaměřuje na danou věc více. Je to oddechové čtení plné krásné zimní atmosféry, bujarého veselí a šťastného přátelství, které dokáže nadšení dvou přátel přenést až do dětských myslí. 


Pokračování se s názvem Velké překvapení pro malého méďu se nese ve stejně milém duchu. Příběh začíná scénou smutného medvídka. Oba kamarádi se totiž pohádali. Ztracené přátelství ho trápí, ale naštěstí je znovu dá dohromady záhada, kterou se společně snaží objevit a tak se vydávají na nové dobrodružství!


Tentokrát je dějová linie navíc lehounce strašidelná. Velmi šikovně zobrazuje na vztah lidí a zvířat, na obavu, která setkáním divoké zvěře a člověka vzniká. Znovu pointa, která je velmi hezky zobrazená a dítko ji bez problému pochopí. Jistá přímočarost příběhu nevadí, ba naopak je dobře, že kanadská spisovatelka jde přímo k věci a dokáže skrze své jednoduché vypravování na čtenáře přenést nejen emoce, atmosféru, ale i ústřední myšlenky.


Jediným menším problémem mohou být ilustrace, které jsou velmi krásné a atmosférické, ale někde se lehce opakují. Některé kresby byli použity vícekrát či v jiném úhlu. Což je škoda, protože jsou vážně malebné a krásně se na ně hledí, jak dítěti, tak i dospělému.


Řekla bych, že s ohledem na přímočarost, veselí a jednoduchost jsou knihy vhodné, jak pro nejmenší čtenáře, tak i pro ty větší. Nepostrádají kouzlo zimy, pointu i přirozenou zábavu. Rozhodně doporučuju! My si je se syny zamilovali.


Co na tituly říká Chensie? Až na občasné opakující se kresby jsem byla nadmíru spokojená a nadšená. Příběhy mají hodnotu, jednoduchost i krásu, kterou děti snadno vstřebají. Kvalitní dobrodružství jim předá to podstatné a navíc jsou okouzlení krajinou plnou sněhu. V dobách, kdy není sníh, můžeme své ratolesti o sněhových jazycích a hromadách informovat alespoň prostřednictvím takovýchto krásných publikací. 



Anotace knihy Velké překvapení pro malého tučňáka 
Daleko na severu, kde matka příroda po celý rok nosí bílé palčáky, žili malý méďa a maličký tučňák. Ti dva byli nerozluční ode dne, kdy se ztratili svým rodičům ve sněhové bouři a museli se schovat do vnitřku stejného ledovce. Takto začíná velké dobrodružství jednoho chytrého malého tučňáka... který se stane přítelem všech dětí!

Nakladatelství: Ocelot
Rok vydání: 2019
Žánr: pohádky, pro nejmenší
Počet stran: 32
Vazba: pevná


Anotace knihy Velké překvapení pro malého méďu
Malý tučňák spatřil obrovského bílého ptáka s křídly, která byla celá červená z toho, jak letí na obloze a přistává na ledu. Chtěl se k němu přiblížit, ale zakopl a spadl do vody. Tam ho málem snědl lachtan, který si myslel, že tučňák je ryba. Uvěří malý méďa tomuto neuvěřitelnému příběhu?

Nakladatelství: Ocelot
Rok vydání: 2020
Žánr: pohádky, pro nejmenší
Počet stran: 32
Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.