Recenze: DVOJNÍCI (Rebecca Hanover)

Tajemství a drama s tématem klonování! 



Knihy Dobrovský pod značkou King Cool vydalo debut americké spisovatelky Rebecci Hanover, která se rozhodla pro poutavé vypravování s tématem klonování. V zahraničí už vyšel i druhý díl, na který se čeští čtenáři určitě těší.



Vypravování se odehrává v ich-formě z úhlu pohledu ústřední postavy Emmaline. Nepostrádá živé a dynamické drama, emoce a atmosféru. Snadno vás vtáhne do děje a co podstatné, dokáže vás pohltit. 

Emmaline nemá snadný život. Ačkoliv je to šestnáctileté děvče, navštěvující prestižní akademii Černohvozd, má své vlastní problémy. Maminka jí zemřela, když byla malá a stará se o ni otec, který je jí ovšem vzdálený. Navíc se vyrovnává se smrtí svého nejlepšího přítele Olivera. Do Černohvozdu tak přijíždí plná zármutku, dopuje se léky, aby otupěla emoce a jediné, co ji drží nad vodou, je její kamarádka Prudence. Nadšení, které hýbe školou, se jí až tolik netýká, i když je samozřejmě zvědavá na šest nových studentů... Těmi nejsou nikdo jiný než klony. S nimi přichází nejen vzrušení, ale také tajemství a drama. Emmu čeká nejedno, ale několik neskutečných překvapení, které ji zaskočí a musí se s nimi vyrovnat. 

Levi, Oliverův klon, je samozřejmě živou a krutou připomínkou toho, že její nejlepší kamarád Ollie už neexistuje. S Levim tedy nemá snadné pořízení. Ke všemu se začnou stávat situace, které ji zaskočí. O dvojnících se tak Emma dozvídá informace, jež nikdo jiný netuší. Ty ji stahují víc a víc k jádru problému, který sahá hlouběji, než by kdo čekal. 

Dějová linie se z počátku zdá jednoduchá, avšak postupně se do ní zaplétají nejen sympatie či antipatie, nová přátelství i nedůvěra, ale také pátrání. Emma se tak trochu stává detektivní hrdinkou, nahlíží do míst, která jsou zakázaná a na vlastní pěst se pokouší přijít na to, co se to vlastně děje... 

Co se týče sci-fi prvků, tak se k příběhu vážně hodí. Dotvářejí atmosféru na ponuré akademii, dodávají jí novodobý a vábivý vzhled. Není to nic přehnaného a sci-fi střípky vše dolaďují a přitom okázale zobrazují svět, který autorka šikovně vymyslela. Ke všemu nabízí nové možnost, jak nahlížet do minulosti. 

K tomu všemu na akademii panuje vlastní politika, stejně jako ve světě. Řeší se otázka klonování, ačkoliv je upozaděná s ohledem na dobrodružství, které je vzrušující a překvapivé. Dočkáte se i romance, ale ta je pouhým příznivým doplňkem. Takže pokud netoužíte po příběhu, který se motá jen kolem milostné linie, pak vás Dvojníci určitě připoutají k sobě. 

Rebecca Hanover svou prvotinu pojala velmi zajímavě. Nemohu soudit námět, protože nemám načteno příliš knih s daným tématem, ale za mě rozhodně zvláštní a líbí se mi, jak autorka nahlíží dál než je současnost hrdinů. Pravda, náročnějším čtenářům někdy mohou některé scény připadat na hraně účelovosti, ale cílový čtenář bude naprosto okouzlený tím, co se před ním odehrává. Napětí je cítit už od prvních stran, protože kdo by byl klidný při tak lákavé anotaci, která se rozvíjí v příběhu tím správným směrem? 

V závěru je vám jasné, že takhle to prostě nemůžete nechat být a musíte si přečíst pokračování. Odhalila autorka všechna tajemství nebo má v rukou ještě nějaké triumfy? Necháme se překvapit. Jasné však je, že jste k hrdinům určitě stejně jako já svým způsobem připoutaní a nenecháte je jen tak jít. I když je jich více a s ohledem na rodiny je orientace někdy trochu složitější, přesto se vám dostanou pod kůži. 

Dvojníci je kniha, která si cílové čtenáře určitě získá. Především, pokud se o námět zajímají a zlákala je anotace. Myslím, že v tomto případě i dospělý čtenář má možnost si příběh užít a vážně jej prožít. Protože proč ne? Tajemství akademie, jež je svou inkluzivitou vyhlášená, vás nenechá chladné.



Co na titul říká Chensie? Na tento román jsem se těšila už od první chvíle, co jsem si přečetla anotaci. Je pravda, že někdy to bylo trochu zdlouhavější, i když se autorka snažila vyhýbat hluchým místům a nezmiňovat nadbytečné texty. Jakmile se však začalo odhalovat tajemství a do hry vstoupil tajný vzkaz, nedokázala jsem se odtrhnout. Určitě si nenechám ujít pokračování. Přece musím vědět, jak to všechno dopadne! 


Anotace: 
Letos na podzim přichází do třetího ročníku prestižní Černohvozdské akademie šest nových studentů. Ale nejsou to jen tak obyčejní ambiciózní teenageři. Jsou to klony. A do školy chodí spolu se svými originály.
Dvojníci jsou předmětem každé konverzace. Co jsou tyto klony zač? Proč všichni chodí na Černohvozd? A kdo je ten šílenec, který porušil zákon, aby je stvořil?
Emmaline Chanceové je to ukradené. Její nejlepší kamarád Oliver v létě zemřel a ona se musí ze všech sil snažit, aby bez něj den za dnem přežila. Poté se však ocitne tváří v tvář Levimu – jednomu z Dvojníků a přesné kopii Oliverova DNA.
Emma je záhy vtažena do party Dvojníků. Nemůže uniknout znepokojivým pravdám o klonech a svém prestižním internátu. Nikomu se nedá důvěřovat… Dokonce ani chlapci s Oliverovým obličejem, který se jí zamlouvá čím dál víc…

Nakladatelství: King Cool
Rok vydání: 2020
Žánr: sci-fi, young adult
Počet stran: 370
Vazba: pevná s přebalem

2 komentáře:

  1. Jedna moje část říká, že to bude blbost. Ta druhá říká, že to bude skvělá oddechovka, protože má tenhle žánr někdy ráda. Záleží na tom, která je zrovna u moci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Líbí se mi tvůj přístup. Jestli tě zaujalo, co jsem vylíčila, tak myslím, že budeš spokojená. :) Kort, jestli máš ya v oblibě. :)

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.