Recenze: VŠECHNY HVĚZDY NA NEBI (Kit Frick)

Dospívání, první láska a přátelství v působivém reálném young adult



Zatímco v České republice autorka Kit Frick debutuje s young adult románem Všechny hvězdy na nebi, tak v zahraničí už má na svém kontě více knih. Novinka Knihy Dobrovský - King Cool vyšla letos a rozhodně má, co nabídnout! 

Ačkoliv vypravování má na starosti ústřední postava Ellory May, tak není jednoduché. Kit Frick se totiž rozhodla pro náhledy přítomnosti i minulosti. V kapitolách tedy střídá nadpisy Tenkrát a Teď, podle nichž se snadno orientujete. K lepší orientaci přispívají i data a jmenovitě dny. V závěrečné části, kdy vrcholí zápletka, se totiž střídají krátké texty, které by vás mohly zmást, pokud se nebudete řídit právě určujícími nadpisy.

Dílo této autorky si oblíbíte především proto, že nepřehání a vše vykresluje reálně. A tak se pomalu a šikovně rozehrává dobrodružství, které je živé, nepostrádá uvěřitelnost a atmosféru. 

Ellory potkáváte jako šestnáctiletou dívku, která spadá do party čtyř kamarádek. Ty na první pohled působí jako krásné vyobrazení přátelství, ale mezi děvčaty přece jen není vše dokonalé a na to se autorce podařilo skvěle poukázat. Na skryté pošťouchnutí, na významné pohledy, úlisnost a faleš a především rivalitu, která se občas v přátelství objevuje. 

Bex, Jenni, Ellory a Ret jsou každá jiná a tak trochu hrají o moc. Vůdčí osobností je Margaret neboli Ret, která má sebevědomí a je ten typ, který lidé následují a nechávají se jím omotat kolem prstu. I Ellory je Ret posedlá a její snaha zavděčit se a stát Ret po boku je někdy až trochu šílená, ale stále silně reálná. Partička děvčat se rozděluje až teprve ve chvíli, kdy Ellory potkává Matthiase... 

Hezký a tajemný Matthias ústřední hrdince pěkně zamotá hlavu. Je to samorost, který má své vlastní koníčky a povinnosti. Nesnadný život, do kterého Ellory nechce pustit, je pro ni lákavým tajemstvím i děsem. Právě díky Matthiasovi, do kterého se Ellory zamiluje, nechává kamarádky na pospas jejich osudu a odcizuje se jim, jak už to bývá. Začíná si všímat detailů jejich přátelství, které jí předtím unikaly nebo je nechtěla vnímat. 

Příběh se surově zabývá přátelstvím. Ukazuje dobré i špatné stránky. Až na dřeň vám předvádí přátelství tak skutečné, až máte pocit, že tohle jste přece jen kdysi sami prožili - pokud už nejste cílovými čtenáři. Kit Frick vás provází první láskou a ačkoliv ji nezmiňuje tolik, přesto emoce a chemie hrají prim a některé čtenářky si Matthiase snadno zamilují stejně jako Ellory. Je okouzlující, zvláštní a velmi svůj, ale to tajemno, které kolem něj září, není jen tak pro nic za nic... 

Co se týče zápletky, tak někteří možná budou zklamaní, jelikož autorka i nadále postupuje po reálné cestě. Žádné úskoky a výmysly, které by celou její snahu zhatily. Ba naopak působivě ukazuje, jaké přátelství a první lásky v dospívání mohou být a někdy i jsou. Dotýká se také závažných témat, ačkoliv je nerozmazává a nedělá z nich něco víc, než jsou. 

Se závěrem tedy někteří čtenáři titul zavřou s tím, že nejspíš chtěli něco víc a nedostali to. Dle mého jste ovšem román četli se špatným předpokladem, pokud na vás nezapůsobil. V případě, že toužíte po skutečném odkrytí dospívání, lásky a přátelství, pak před sebou máte skvělou knihu, která vás tím vším jednoduše a čtivě provede a ještě ve vás dokáže vzbudit vzrušení a napětí, když tápete a hledáte odpovědi, jichž se vám dostane. 

Všechny hvězdy na nebi jsou napínavým jednoduchým příběhem plný skutečných věcí, který je právě tou jednoduchostí a upřímností ryzí. Toužíte po neobyčejném románu o obyčejném životě teenagerů, prožívání lásky i přátelství a odhalování tajemství? Pak určitě doporučuju! 





Co na titul říká Chensie? Zarazilo mě nízké hodnocení knihy. Nechápu proč, protože Všechny hvězdy na nebi jsem četla jedním dechem a byla jsem okouzlená. I když reálné romány moc nemusím, tak tento mi přišel neskutečně vhod a jeho ztvárnění se mi strašně líbilo. Náhledy na minulost i přítomnost, napětí, touha odhalovat a přitom prožívat vzrušující romanci. Vážně mě čtení chytilo. Závěr jsem tedy četla dříve, než jsem čekala a vážně ho oceňuju. Sice mě trochu zmátly ty krátké texty a přeskoky, to by možná bylo vhodnější vyřešit jinak, ale to je maličkost. Bála jsem se, že autorka prostě přestřelí. Vymyslí něco nemožného, něco, co veškeré její snahy zmaří, ale ona vytrvala a dokázala, že umí sepsat realitu se vším všudy a neustoupí, dokud vám nepředvede skutečnou show, kterou možná i sama prožila. Skvělý příběh! Za mě můj oblíbený young adult real. :) 


Anotace: 
Tenkrát – Bex, Jenni, Ellory a Ret jsou čtyři nerozlučné kamarádky z Pinebrookské střední. Všechny se otáčejí kolem elektrizující a svéhlavé Ret. Každá má své vlastní místo v jejich soukromé sluneční soustavě. Pak ale na party přijde nečekané setkání. Ellory potká Matthiase a jejich čtveřice se začne pomalu, ale jistě rozpadat, aby se v závěru musela potýkat s řadou tajemství, zrad i šokujících událostí, jež mají všechno navždy změnit.
Teď – Ellory musí sama čelit čtvrtému ročníku – bez přítele i kamarádek. Po dvouměsíčním přerušení školy a létě stráveném daleko od domova se vrací zpátky a musí najít způsob, jak přežít v totálním osamění, vystavená posměškům mnohých spolužáků, až do maturity. Najde Ellory sílu, aby čelila svým vlastním lžím a minulosti, jež ji pronásleduje na každém kroku?
Strhující sonda do současného světa amerických středoškoláků a duše mladé dívky, s níž si osud pohraje víc, než si kdy dokázala představit. Jak Ellory obstojí?

Nakladatelství: King Cool
Rok vydání: 2020
Žánr: Young adult, Dívčí romány
Počet stran: 280
Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.