Recenze: OSHO NA KAŽDÝ DEN 365 meditací

Výběr významných meditací na každý den


„Pamatujte si, že nic z toho, co říkám, není určeno pouze vám... já promlouvám i k budoucím generacím.“ (Str. 373)



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta

Chci zakoupit tento titul!



U nakladatelství Beta vyšlo druhé vydání publikace Osho na každý den (365 meditací), poprvé byl tento titul vydán u stejného nakladatelství v roce 2010. Indický spisovatel Osho v zahraničí i České republice vydal mnoho svých knih a obohatil tak žánr duchovní literatura a esoterika. 

 

Významný autor, osvícený a moudrý člověk, byl považován za člověka, který pomohl změnit lidem náhled nejen v Indii, k vám promlouvá skrze tři sta šedesát pět krátkých, číselně označených pasáží, věnující se vám jako člověku. Dotýkající se nejen nitra, ale i fyzického těla. 

Jako první je prozřetelně uvedený text o Osvícení. Kapitola obsahuje také hlavní citát, který stručně tlumočí myšlenku celé pasáže. 

Ve chvíli, kdy jste osvíceni, je osvícená celá existence. Jste-li v temnotě, pak je temná i celá existence. Vše záleží jenom na vás. (Str. 7)

Kniha působí na první pohled prostě, což je velmi dobře. Neodvádí tak pozornost od moudrosti, která se týká právě obsahu. Osho nenechal nic náhodě a je vidět, že sestavoval žebříček pečlivě, aby vás přivedl k tomu správnému cíli. Každý den stačí přečíst jeden jeho odkaz a zamyslet se nad ním. Polemizovat nad ním všemi směry a pochopit, co tím chtěl říct a jaký význam skrývá právě pro vás. 

Osho o své práci řekl, že napomáhá vytvořit podmínky pro zrození nového druhu člověka. Tohoto nového člověka často charakterizoval jako „Buddhu Zorbu“, jenž je schopen užívat si světských rozkoší Řeka Zorby a zároveň tichého klidu Guatamy Buddhy. (Str. 373)

Samotný text se vyskytuje vždy na jedné straně, krátký, stručný a významný svou pointou. Tím snaději se budete orientovat. Opravdu není nutné přečíst knihu naráz, ale naopak se nad nadnesenými myšlenkami zamyslet. Proto doporučuji číst postupně po dnech či déle, pokud máte pocit, že námět k zamyšlení jste plně nevyčerpaly.


Je jasné, že jakmile se o meditaci nezajímáte a nemáte žádné zkušenosti, budou vám u knihy chybět doplňující materiály, které by vám řekly, jakým způsobem na pasáže nahlížet a jak s nimi pracovat. Už z toho důvodu bych doporučila Osho na každý den (365 meditací) právě těm, kteří jsou nadšenými čtenáři duchovní literatury a chtějí se nikoliv vydat tímto směrem, ale pokračovat jím a postoupit na vyšší úroveň. 

Co na titul říká Chensie? Já osobně se tématu věnuju spíše s ohledem na jistou fascinaci. Líbí se mi myšlenky, líbí se mi cíle. Ale opravdu mě lákají pouze myšlenky a nikoliv náboženství, do kterého občas podobné knihy sklouzávají. V této publikaci se Osho zaměřil vážně na náměty, jež mají člověku pomoci a netahá do toho nic, co by mě odrazovalo. Proto se mi titul líbí především, je psaný s lidskostí a skutečným náhledem na život, ne s planým plkáním. 


Anotace: 
Výběr každodenních krátkých meditací, uspořádaný z úryvků promluv tohoto východního mystika a duchovního guru. Pozitivní zamyšlení se nad každodenními problémy, trochu jinak, netradičně, s možností zbavit se starých zlozvyků a myšlenek, které nám otravují život a brání se radovat z každého obyčejného okamžiku.

Nakladatelství: Beta
Rok vydání: 2020
Žánr: Duchovní literatura, Esoterika
Počet stran: 382
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.