Recenze: JSME VŠICHNI SNĚHOVÉ VLOČKY? (Holly Bourne)

Holly Bourne opět boduje s hodnotným young adult!




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab

Chci zakoupit tento titul!


Britská spisovatelka Holly Bourne si dala za cíl prostřednictvím svých titulů pomáhat dospívajícím, především dívkám a ukázat jim, že na nic nejsou samy. Ve své trilogii Být holka je dřina se zabývá převážně feminismem, OCD (Obsedantně kompulzivní porucha), sexismem a sexuálním obtěžováním. Po vážně úžasné sérii pro dívky a ženy ve stylu young adult následuje novinka Jsme všichni sněhové vločky? Co skrývá příběh za poselství a jakým způsobem pomáhá? 


 



Kniha se odehrává v ich-formě ve velmi autentickém dívčím vypravování, které je nadlehčené a tak nic nevyznívá nadbytečně surově a nepadá tak na čtenáře depresivní nálada, ačkoliv titul sám o sobě není veselým počinem. Zabývá se podstatnými tématy, které autorka snadno a s lehkostí zpracovala v obdobném stylu svých předešlých děl.

Tentokrát vás románem provádí šestnáctiletá Olive, trpící psychickými problémy. Na prvních cca padesáti stranách vám představuje svůj život, ve kterém se cítí chvíli nahoře a chvíli dole. Často mění nálady, trpí nadšením a propadá depresím. Vy ji nacházíte ve chvíli, kdy je na dně. Schovává se ve svém bunkru, vytvořeném ze stolu a deky a snaží se potlačit všechny hluky linoucí se z venku. Propukla totiž sezóna grilovaček a i její rodiče jednu pořádají. Přejí si, aby Olive přišla mezi ně a bavila si s nimi, užívala příjemných okamžiků. Ovšem dívka vůbec netuší, zda takový tlak zvládne... 

Bohužel nezvládne a tak se po nepříjemné situaci, kdy vyděsila nejen sama sebe, ale i rodiče, ocitá po doporučení své lékařky na táboře Reset. První pobytový tábor pro mladé lidi zaměřený na duševní zdraví bude trvat celý měsíc a samozřejmě se na něm udá spousty podstatných okamžiků.

Co se týče charakteru Olive, tak... je velmi živá. Opravdu působí reálně, protože Holly Bourne ukazuje na její klady i zápory. Na koníčky, názory i myšlenky a vy na jednu stranu tušíte, že se chová nesprávným způsobem, ale dokážete pochopit, proč se to tak děje. Je snadné ji pochopit, i když s ní nesouhlasíte.

Na táboře se Olive setkává s novými hrdiny. Vedlejšími postavami, které mají své vlastní problémy. Propracované charaktery už u děl této autorky očekáváte a samozřejmě vás nezklame. Její hrdinové jsou živí, upřímní a ryze lidští. Prožívají své vlastní boje, prohrávají bitvy a těší se z každé, byť maličké výhry, ovšem pomůže nejen jim, ale i Olive tábor nějakým způsobem v posunu a boji s jejich psychickou nemocí? 

Autorka se v tomto díle zaměřila na psychologii a zobrazuje psychické poruchy, ať už ty více či méně známé. Setkáváte se ve vedlejší roli kupříkladu s obsedantně kompulsivní poruchou různých stádií, se schizofrenií a dalšími nepříjemnostmi, jež mladým účastníkům tábora ničí dny i noci. Olive svou diagnózu nezná, nechce ji vědět ani za nic, ale nebojte se. Nezůstane skrytá. Nejedná se o důležitý otazník a já věřím, že čtenáři, kteří se obdobným čtením nechávají unést, nejspíš sami budou postupně přicházet na to, s čím Olive bojuje. Autorka to totiž velmi upřímně zobrazila a ačkoliv se jedná o ya zpracování, může vám z toho přejít mráz po zádech. 

Ve vedlejší roli se objevuje jako zajímavost matematika, navazování vztahů mezi dospívajícími, přátelství i nesnášenlivost, a samozřejmě také romantika. I když v tomto případě se nejedná o typický milostný románek, ale za to velmi vhodné ztvárnění lásky, které by se na takovém táboře klidně mohlo odehrát. Nejspíš vám nebudou v břiše tančit motýlci, ale přesto ucítíte po celý příběh silné emoce a to nejen díky romanci. 

Na táboře se Olive, Jamie, Lewis, Gabriella, Hannah a další nevyhnou terapeutickým sezení a dalším možnostem terapie, které jsou také velmi upřímné, i když autorka nezachází do detailů, tak pro zajímavost a vhodnou představu jsou naprosto skvělé. Nesmím opomenout ani humor, který byl sice v předchozí trilogii výraznější a četnější, ale ani v této knize nejste ošizeni. 

Závěr je s ohledem na Olive očekávaný. Obsahuje také závěrečnou pointu, ačkoliv hodnotných myšlenek Holly Bourne vložila do knihy samozřejmě mnohem více. Konec je takový neukončený, což na jednu stranu může čtenářům vadit, a na druhou stranu je to vlastně ryze reálné. Neočekávejte happyend, protože s Olive prožijete celkem krátkou životní etapu a za tu nemá šanci se vyléčit. Na léčbu je potřeba mnohem více času, někdy se terapie táhnou i mnoho let, proto autorčin závěr je snadno pochopitelný po zamyšlení, i když samozřejmě bychom si přáli víc. 

Hodnotný titul Jsme všichni sněhové vločky je opět úžasný a jde až na dřeň. Je psaný zejména pro cílové čtenáře, ale s ohledem na jeho téma a zpracování si na své přijde i starší a náročnější čtenář. Zajímáte-li se o psychologii, tak pro vás Slovart - #Booklab vydal příběh, jež vám nabízí nejen reálný náhled, ale také naději. Nezapomeňte se poohlédnout ani po trilogii Být holkou je dřina, protože patří mezi nejhodnotnější young adultky, které v České republice pro dívky vyšly! 

Co na titul říká Chensie? Holly Bourne je naprosto skvělá spisovatelka, která má ve svých knihách vždy něco navíc. Naději, emoce, dospívání, běžné i netradiční problémy, nesnadný život a vše zobrazené nadlehčeně a reálně, takže vás to nevtáhne do nepříjemných vod, ale naopak vám dá sílu vykročit budoucnosti vstříc a bojovat. Její trilogii jsem si doslova zamilovala. Byla úžasná! Jsme všichni sněhové vločky je také velmi žádoucí a emotivní příběh, u kterého mi nejvíce vadit konec. Samozřejmě, chápu ho. Je reálný a je upřímný a... Já bych si tak moc přála happyend, i když vím, že to prostě nejde. Takže ano, kniha se mi velmi líbila a zapůsobila na mě. Olive jsem si oblíbila stejně jako její spolubojovníky z tábora a proto bych jim tak moc přála kýžený klid a uzdravení... 


Anotace: 
Olive cítí, že je toho na ni moc. Popravdě, nejspíš se každou chvíli psychicky zhroutí. Nejradši by to neřešila, jenže zároveň cítí, že potřebuje pomoc. Proto přijme pozvání na trochu divný letní tábor, kde by se měla dát psychicky do pořádku. Jenže jen co si na táboře Reset zvykne, začne jí to vrtat hlavou. Možná že „opravit“ nepotřebuje ona a její kamarádi, ale celý náš podělaný svět? A tak vymyslí plán. Průlomová, brutálně upřímná kniha o duševním zdraví, přátelství a o tom, jak z tohohle šíleného světa udělat laskavější místo, od britské bestselleristky Holly Bourne.

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2020
Žánr: Young adult
Počet stran: 400
Vazba: brožovaná

1 komentář:

  1. Kniha vypadá zajímavě. Možná se po ní podívám, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.