Recenze: TEMNÉ ČASY (Martin Fajkus)

Antologie plná fantasy povídek, opředených temnotou



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fantom print
Chci zakoupit tento titul


Redaktor časopisu Pevnost a editor antologií Martin Fajkus má na svém kontě již tři takové publikace. První z roku 2006 je Legie nesmrtelných, dále právě Temné časy a jako poslední z roku 2014 vyšel sborník povídek z časopisu Pevnost pod názvem Společenstvo Pevnost. Všechny tituly vyšly u nakladatelství Fantom print.



Před každým příběhem je krátký úvodní text, jenž má navnadit k přečtení. Zobrazuje něco o povídce i autorovi. Následuje samozřejmě dílo a po něm je k přečtení medailonek samotného autora, což je opravdu šikovná pasáž. Především v případě, že je pro vás autor neznámý nebo méně známý. Každá povídka je ukončená (nebo jí předchází) ilustrace z přední obálky, ovšem tentokrát v černobílém vzezření a bez textu. Dotváří to atmosféru, ale pokud by se kresby lišily a nebyly jedna jako druhá, určitě by to čtenáře zaujalo víc. Jako oddělovač jednotlivých povídek však je dostačující.

 

Noc na hřbitově - William King
Autor William King je původem ze Skotska, nyní žije u nás a podle všeho ho editor Martin Fajkus považuje už  jistou stálici nejen zahraniční, ale i české literatury, proto jeho dílo zařadil do sbírky. Spisovatel do sbírky přispěl průměrnou povídkou o lamii, tedy nemrtvé, která požírá duše. Příběh ze středověku je z počátku rozpovídaný, lehce humorný, později akčnější, když dojde na věc, ale prakticky nepřekvapí. Ústřední postavou je čaroděj, jehož nemáme valné šance poznat, stejně jako úlisného a chamtivého Gunthera, běžně okrádajícího mrtvé. Povídka nepřináší nic nového. Jste-li čtenáři fantasy či přímo temnou fantasy, spíše budete zklamaní. 

Vůbec netuším, proč se autor rozhodl příběh do knihy zařadit. Ničím neučaroval, byl průměrný, nezajímavý, nepropracovaný. Takový nemastný a neslaný začátek antologie, který by mě spíše odradil než nadchl.

Na půdě - Petr Schink
I tento počin se odehrává v ich-formě stejně jako předchozí. Petr Schink si dal záležet na atmosféře, která na vás snadno dýchá z jeho popisů, někdy až pozoruhodně smyslných či důmyslných. Odvádí vás ze středověku do steampunkové fantastiky, která je okořeněná erotikou a lehkou kontroverzí. Představitel díla Fastynger van  Hauten je pro vás nejdřív velkou neznámou, ale postupně poznáváte, že se ničeho nezalekne, že v jeho přítomnosti bude téct krev a že vás do svého příběhu vtáhne natolik, až mu poběžíte vstříc nebezpečí po boku. Na půdě už má rozhodně sílu zaujmout, jelikož působí upřímněji a temněji než předchozí dílo a nabízí něco více neotřelého. Námět není nejoriginálnější, tentokrát se setkáváte s jinou obdobou nemrtvých, ale přesto zpracování je propracované, zajímavé a kreativní. Na půdě už klidně můžete číst s příslibem vábivější četby, která vám dopřeje to, proč jste si knihu pořídili. 

Naštěstí Na půdě mi spravilo chuť a představilo mi sbírku v mnohem lepším světle. Vážně se mi líbilo, co si pro mě autor připravil a s jeho hrdinou mě bavilo bojovat proti obyčejnému, ale za to šikovně postavenému námětu. 

Jazyk ohně, srdce ledu - Lucie Lukačovičová
Nastupuje příběh, který se od předešlých dvou velmi liší. Následujete totiž autorku do starověkého Japonska, kde vás pohltí, jak odlišná kultura, tak i směr udávaného dobrodružství. Ústřední protagonista Kenichi už v úvodu bojuje/cvičí a to ryze akčním stylem bojovníka beze zbraně. Skvělé na příběhu jsou jeho popisy, hodící se k danému námětu i prostředí. S ohledem na propracovaný a promyšlený text, který nám autorka předkládá spolu s doplňujícími krátkými texty, jež přímo navazují, může někoho povídka lehce mást, především z počátku. Lucie Lukačovičová vám předvádí rafinovaný příběh s detektivní linií, který obsahuje opravdu mnoho poutavých prvků. V případě, že nejste zvyklí na japonskou kulturu a neobvyklá jména, můžete být zmatenější, ale i přesto věřím, že tento úžasný příspěvek sbírky oceníte. 

I nadále byla laťka udržená. Autorka příjemně překvapila. Až na ten menší problém s japonskými jmény jsem byla nadšená detektivním příběhem, vztahy i atmosférou. Báječný příběh! 

Pěšáci Boží - Martin D. Antonín
Spisovatel se zaměřil na náboženský motiv a ukázal temnou fantasy očima vyvoleného, kterému jeho život se vším všudy řídí Bůh. Ošemetný námět, pokud nemáte v oblibě křesťanství, vás může lehce zaskočit, ale autor se rozhodl zobrazit svět se vším příkořím i pokušením a tak to ústřední hrdina nemá jednoduché. Především, když narazí na sličnou děvu Melisiu. Chcete-li se podívat na fundementalismus trochu jinak, tak určitě máte možnost a ke všemu se pobavíte a za druhou polovinou začíná i vzrušující dobrodružství s temnějšími silami. Boží akční hrdina, se kterým prožijete život prostý zhýralosti, je plný síly a odhodlání a to vás u něj bude držet až do posledního slova. 

Já nemám v oblibě křesťanství, takže zmínky o Bohu mě nutily kroutit očima. Ale i přesto mě příběh bavil a překvapoval, protože ačkoliv námět vůbec nebyl pro mě, dokázal mi autor učarovat. 

Až do krve, až na kost - Rastislav Weber
Slovanská fantasy v temném duchu s military prvky, tedy legionáři, kteří se musí postavit čelem Černolesu, chráněném nelidskými strážci a ochránci. Povídka se odehrává v ich-formě i er-formě, přivádí vás do dvou rovin děje. Autor má fantazii a používá ji tak, aby naplnil očekávání námětu, ale nepřehnal to. Takže se můžete těšit na dobrodružství plné nebezpečných zvířat i bytostí, na zdařilé charaktery, kterých je možná ale až příliš a mohou se plést.

Mně osobně to trochu připomnělo expedici na horu Ortel, onu legendu zbožňuju, takže jsem byla napjatá a slovanské triky vítala všemi deseti. Dlouhá povídka byla dynamická, záhadná, vzrušující a nápaditá a rozhodně se vám zapíše do mysli. O tomto slovenském autorovi jsem neměla ani tušení, ale rozhodně se podívám po jeho tvorbě. 

Ztracená jména - Míla Linc
Tuto povídku prý několik nakladatelů vrátilo s tím, že je příliš temná, brutální a zlá. Nezklame autor vaše očekávání, když už se rozhodl Martin Fajčar zmínit tento fakt v úvodním textu? Ústřední hrdina Žibřid nás zavádí do středověku, on sám je milovník života a všeho, co nabízí. Užívá si jej plnými hrstmi, když má možnost. Příběh je vulgární, ale k prostředí je to víc než vhodné, takže s tím určitě nikdo nebude mít problém. Jste-li cudnější, tak vás překvapí množství sexuálních scén, jež zřejmě potěší hlavně mužské osazenstvo. 

Povídka není brutální, zlá ani temná nijak přehnaně. Řekla bych, že i citlivější čtenář ji bez problému přečte. Ale zřejmě si autor chtěl užít i něco mimo realitu, protože sexuálních scén bylo dost a nešlo o nic nápaditého. Jestli se vám zapalují lýtka, tak tento příběh oceníte. 

Lovci slávy - Jan Galeta
Družina bojovníků v nejlepších letech se rozhodla proslavit zabitím draka. V ich-formě vám svůj příběh vypráví Ctirad přezdívaný Piskoř, spolu s barbarem Krivojarem, trpaslíkem Buzou, čarodějkou Trstavou a Střižem se takhle skupinka vydává na dobrodružství. Nic moc je nepojí, až touha po slávě a minulost. Putování ve stylu epického fantasy s motivem zabití draka je poměrně tradiční, ale i tak autor dokázal zaujmout a pobavit. Neopomněl lechtivé momenty, nebezpečí a temnější náhled. Závěr je příhodný, takový očekávaný a úsměvný. 

Nemám moc v oblibě epická fantasy, která ničím nepřekvapí. V tomto případě si mě získali hrdinové, ačkoliv se to z počátku nezdálo, tak charaktery se autorovi podařilo vykreslit snadno a s lehkostí.

Trny v očích - Petra Lukačovičová
Tato povídka se od předchozích hodně liší, jedná se totiž o urban fantasy s prvky dark fantasy a sci-fi. Námět stojí na bedrech Lokiho, mytologické postavy, která je známá svou lstivostí, zákeřností a smrtonosným smyslem pro humor. Hrdinů je už od prvních chvil více, střídají se ve výraznosti a každý má svůj úděl. Autorka umí překvapit, především proto, že její příběh je originální a nápaditý. Prvky, které použila a spojila, vytvořily dohromady úžasný příběh plný akce, napětí i promyšlenosti. 

Trny v očích by mohly být ostřejší, ale i tak jsou chytré, důmyslné a zlověstné. Vážně se povídka povedla a já si ji oblíbila ještě víc, když jsem zjistila, že se nejedná o omílané téma, které by se podobalo některým předchozím povídkám. 

Příliš dlouhá swingers párty - František Kotleta
V úvodním textu nechybí humor, který se kolem autora už nese jako jeho odér. Příběh z českého prostředí je vám možná už známý, protože povídka Příliš dlouhá swingers párty vyšla v autorově sbírce povídek se stejným názvem jen o dva roky později u nakladatelství Epocha. Příběhem vás provází Gibson a Kouda, kteří rozjedou své vlastní pátrání. Jak znáte spisovatele, tak se samozřejmě nevyhýbá erotice, vulgaritám, volnější morálce či její úplné absenci. Jako závěrečná tečka příběhu je Kotletův ostrovtip. Dát povídku na začátek, nejspíš by citlivější čtenáři utekli s křikem a už se k antologii nevrátili. :))

Pro mě se jednalo o premiéru této povídky a ačkoliv mě bavila, tak stále jsem na pochybách, zda autor píše díla, jež by se mi mohla líbit. Dvě už za sebou mám a zatím nejsem natolik oslněná, jak bych zřejmě podle komentářů být měla.



Temné časy jsou sbírkou povídek, které jsou lepší i horší. Vytváří takový průměr, nad kterým čtenáři a milovníci dark fantasy sotva ohrnou nos. Máte-li v oblibě vážně echt temnou fantasy, tak si na své nejspíš nepřijdete, ale chcete-li propracované příběhy, jež mají sílu vás zaujmout, tak směle do čtení. Ne všechny takové jsou, ale své perly určitě objevíte! 


Anotace:
Spanilé čtenářky a šlechetní čtenáři, vítejte v Temných časech. A když říkáme temných, máme na mysli skutečně Temných. Už otevřením této knihy jste prokázali slušnou dávku odvahy, takže vás nebudeme zbytečně děsit. Ale jednu věc si musíme ujasnit hned na začátku. Toto je temná fantastika. Takže nečekejte žádné udatné rytíře v zářících zbrojích, kteří zachraňují panny v nesnázích jen pro pocit z dobře vykonané práce. A už vůbec ne něco jako happyend. Hrdinové následujících příběhů jsou obvykle rádi, když se jim podaří přežít další den bez toho, že by je někdo bodl do zad či zavedl do smrtící pasti. A aby se to nestalo, musí být pořádně tvrdí a drsní nejen k sobě, ale hlavně k ostatním.

Nakladatelství: Fantom print
Rok vydání: 2012
Žánr: Povídky, Sci-fi a fantasy
Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.