Recenze: DVA TAJEMSTVÍ NEUDRŽÍ (Karen M. McManus)

Dokud jeden z nich neumře


Za recenzní výtisk děkuji knihkupectví Luxor
Chci zakoupit tento titul v Luxoru


Americká spisovatelka v České republice prostřednictvím nakladatelství Yoli - Euromedia Group debutovala young adult thrillerem Jeden z nás lže (recenze), který byl naprosto perfektním počinem. V zahraničí už je dokonce pokračování, dočkáme se ho i u nás? Nyní u Yoli vyšel její nový thriller Dva tajemství neudrží, který je opět z prostředí středoškoláků a nepostrádá napětí!




Vypravování se odehrává ve dvou úhlech pohledu - Ellery a Malcoma. Jsou to sedmnáctiletí hrdinové, jejichž charaktery autorka zobrazila autentickým stylem psaní, odpovídajícím jejich postavám. Střídají se a věrně vás vtahují do nebezpečného pátrání v městečku Echo Ridge. Kapitoly jsou označeny dny, kdy se pasáž děje. Poprvé se ocitáte v příběhu Karen M. McManus v pátek, 30. srpna. 

Echo Ridge je známé především kvůli neobjasněným vraždám. A právě do něj se dvojčata Ellery a Ezra musí přestěhovat ke své babičce, kterou sotva znají. Doteď vyrůstali jen s matkou Sadie, která ovšem není zrovna matka, jež by měla jít ostatním příkladem. Momentálně se o ně nemůže starat, protože je na odvykačce. Dvojčata se tak ocitají na malém malebném městě, kde je každý zná, ačkoliv se tam nikdy neukázala. Jsou senzací, protože jejich teta (sestra jejich matky) Sára zmizela kdysi jako studentka ještě na střední škole a od té doby ji nikdo nikdy neviděl. O generaci později byla zavražděná další mladá studentka. A když Ellery a její bratr Ezra vjíždějí do města, naráží na čerstvou mrtvolu. Místního učitele, který byl sražen autem...

Už od začátku se děje mnoho napínavých zvratů a poutavých scén. Do příběhu jste vtažení také skrze detektivní linii, kterou má na starosti Ellery a její noví přátelé. Ona sama je posedlá detektivkami. Všímá si detailů a vždy má po ruce nějakou teorii, jež by mohla okolnosti vysvětlit. Jenže ani Ellery si momentálně neví rady a není si jistá, komu vlastně může věřit. Do vražedného víru je totiž sama stržená a najednou je vyhrožováno i jí. 

Její bratr Ezra je vedlejší hrdina, který je představen jako člověk, jež všude snadno zapadne a s každým si má, co říct. Je srdečnější, otevřenější a nepodléhá tolik touze vyšetřovat jako jeho sestra. Ezra je gay, ale to je prakticky nepodstatný prvek, spíše se jedná o splnění trendu - kniha musí obsahovat element lgbt. Není to na škodu, ale trochu mě mrzí, že se autorka tomuto klišé nevyhnula nebo příběh nesepsala tak, aby tedy měl ten fakt nějakou váhu a nebyl jen účelovým doplňkem.

 

V Echo Ridge dvojčata začínají pracovat na pouti zvané Doupě Mordýřů, kde zastanou práci u Strašidelného domu. Právě na této pouti byla kdysi nalezena uškrcená studentka a ač nebyla nikomu prokázaná vina, stín podezření vždy padá na Declana, staršího bratra Malcolma... 

Malcolm Kelly je tichý a nevýrazný kluk, který se všem spíše straní. Ve škole ho občas šikanují a všichni na něj tak trochu koukají skrze prsty jen proto, že je bratrem Declana. Toho, který chodil s obětí, toho, o kterém se povídá, že mladičkou a krásnou Lacey zabil. Malcolm se s dvojčaty spřátelí a zejména Ellery mu není po čase lhostejná. 

Ačkoliv se jedná o ya thriller, můžete se těšit na romantickou linii. Ne nijak výraznou, aby rušila podstatné pátrání a kazila atmosféru, ale romantické čtenářky potěší. Dějová linie není jednoduchá, ale není natolik složitá jako autorčin předchozí příběh. Karen McManus hledí nejen na přítomnost a budoucnost, ale také do minulosti a velmi šikovně splétá příběhy tak, aby vám vyrazily dech, stejně jako hrdinům onoho světa.  

Věřím, že stejně jako já, budete tipovat vraha a zřejmě budete překvapení. Závěr je nejdynamičtější a nejnapínavější část knihy a odkrývá to, co vám po celou dobu čtení drželo a nepustilo. Nemusíte mít obavy, že by autorka něco opomněla nebo vás zbytečně tahala za nos. To, co vám bude odkryto, je uvěřitelné, reálné a přesto má sílu vás přesvědčit o tom, že takové čtení stálo za to. Především závěrečná věta je tedy trefou do černého.


Dva tajemství neudrží je prý povinností pro fanoušky Riverdale a Ostré předměty. Ani jedno jsem nečetla, ale řeknu vám, že máte-li v oblibě thrillery, tak určitě doporučuju díla této spisovatelky. A to obě, jak Dva tajemství neudrží, tak Jeden z nás lže. Jsou to skvělé, napínavé a pohlcující příběhy! 

Co na titul říká Chensie? Jeden z nás lže se mi líbilo mnohem víc. Snad proto, že tam bylo více úhlů pohledu a samotný příběh byl mnohem složitější a propletenější. Zápletka mi přišla méně očekávaná a zkrátka, zamilovala jsem si jej mnohem víc. Dva tajemství neudrží je také skvělý příběh. Snadno mě vtáhl do děje a užila jsem si ho. Oblíbila jsem si i městečko, některé postavy a vážně se mi nechtělo i přes všechny ty vraždy opouštět. Má ode mě o jednu hvězdu méně, ale přesto úžasné čtení za čtyři body.


Anotace: 
Pro fanoušky Ostrých předmětů nebo seriálu Riverdale. Městečko Echo Ridge. Ellery tam nikdy nebyla, ale slyšela o tomhle místě dost na to, aby se mu pokud možno vyhnula. Její teta, která v něm vyrostla, v sedmnácti letech zmizela a nikdy ji nenašli. Před pěti lety tam zavraždili místní královnu plesu. A do tohohle města hrůzy se teď Ellery musí přestěhovat, k babičce, kterou skoro nezná... První problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Ellery ještě ani nenastoupila do školy a někdo už prohlásil letošní maturitní období za loveckou sezónu. Maturitní ples má být stejně nebezpečnou událostí, jako tomu bylo před pěti lety, kdy přišla jedna ze studentek o život. A aby vrah dokázal, že to myslí vážně, další místní děvče se ocitá na seznamu pohřešovaných... Je zřejmé, že tohle na první pohled malebné městečko skrývá temná tajemství. Ellery ví o tajemstvích své. Její matka je má, a stejně tak i její babička. A čím déle je Ellery v Echo Ridge, tím větší má jistotu, že každý v tomhle městě něco skrývá. Tajemství jsou ale nebezpečná záležitost – málokdo si je dovede nechat pro sebe...

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2020
Žánr: Thrillery, Young adult
Počet stran: 309
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.