Recenze: VELKÁ KNIHA MYTOLOGIE (Marzia Accatin)

Příběhy bohů a hrdinů z celého světa



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Chci zakoupit tento titul!



Marzia Accatin je prakticky neznámou autorkou, o které toho na internetu najdete opravdu pramálo. Velká kniha o mytologii je zřejmě jejím debutem, ve kterém využila své lásky k mytologii. Publikace vyšla u  nakladatelství Grada - Bambook v roce 2019. 





Na první pohled vás zaujmou celoplošné barevné ilustrace, které má na svědomí ilustrátorka Laura Brenllaová. Jsou pestré, veselé a autentické, ale působí jako vytvořené v programu na počítači, takže nemáte-li takovéto publikace rády a spíše dáváte přednost klasickým obrázkům, nenadchnou vás tolik. Co se týče zobrazení lidí, bájných bytostí i zvířat, tak se to ilustrátorce určitě povedlo a dokázala tak do knihy vnést atmosféru i jisté kouzlo.


Publikace čítá sedmdesát dva stran, přičemž se dělí na osm kapitol, z nichž jedna je ryze úvodní. Vítejte je totiž krátkým pozváním do knihy, přičemž se průvodcem stává kentaur Cheirón. Dále se titul dělí na podstatná témata: 

  • Staří řekové
  • Staří egypťané
  • Skandinávci
  • Indové
  • Čínané
  • Mayové a Aztékové
  • Původní obyvatelé severní Ameriky
 

Autorka se rozhodla zbytečně nezabředávat v maličkostech a nepředříkávat vám samotné báje a pověsti, ale spíše vám skutečně představit podstatné pojmy mytologie, mezi které patří třeba Olymp. Samozřejmě se malí i velcí čtenáři setkají nejen s hrdiny, kteří prožili bouřlivé bitvy či si jiným způsobem vydobili neupadající slávu, ale také prazvláštní mytologické bytosti.

  

Texty jsou stručné, obsahují podstatné informace a nezachází do zbytečných informací. Autorka má svůj vlastní systém, který používá při představení důležitých motivů a tak se k vám dostane vše podstatné, ale ne vždy tak, jak byste očekávali. Tento přístup je rozhodně nápaditý a ničemu neškodí.

 

Tato publikace je lákadlem pro větší či menší děti, které námět zajímá, ale ještě se k němu plně nedostaly. Pokud jsou děti či dospělí už znalci mytogie a je jejich koníčkem, tak jim toho kniha moc nepředá. Ovšem začínáte-li se k mytologii teprve dostávat, pak je vhodným skokánkem do nádherného světa.

  

Co na titul říká Chensie? Jelikož jsem milovnice mytologie a mám ji poměrně načtenou, tak mi toho kniha moc nepředala. Taky není určená mně, ale dětem a proto jsem se rozhodla se jí podívat na zoubek. Pro mé kluky se stane/stala skvělým prvním krokem do světa, který já tolik obdivuju a zbožňuju. Představila jim mnohé bytosti a hrdiny, jež by měli znát a přitom je bavila zajímavostmi. Myslím, že jediné, co mě zaskočilo byly ilustrace. Já dávám přednost takovým, na kterých je méně očividné, že jsou tvořené na počítači. Raději mám přirozenější kresby, ale to už záleží na každém, čemu dává přednost. 



Anotace:
V překrásně ilustrované knize se setkáme nejen s bohy a hrdiny, ale i se zvláštními bytostmi, jako jsou Sirény, kyklopové, kentauři a Harpyje. Objevíte spoustu dobrodružství, někdy trochu děsivých.

Díky dobře napsanému textu a barevným zábavných ilustracím si každou stránku opravdu užijete. Poznáte silné i slabé stránky bohů, triky, které slavní hrdinové používali při svých dobrodružstvích, promyšlené postupy, jak porazit strašlivé příšery, a nejlepší způsoby, jak se setkat a spřátelit s bájnými bytostmi!

Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2019
Žánr: Pro děti a mládež
Počet stran: 80
Vazba: pevná

1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.