Recenze: PŘÍRODĚ NA STOPĚ (Peter Wohlleben)

Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě


Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Kazda
Chci zakoupit tento titul


Spisovatel Peter Wohlleben, student lesnictví a bývalý úředník zemské lesní správy, často vystupuje v pořadech o přírodě, pořádá přednášky i semináře a píše množství knih na základě své lásky k přírodě. Kdysi se chtěl stát jejím ochráncem a já mám pocit, že se mu to svým způsobem povedlo, jelikož znalosti a zajímavosti o ní rozšiřuje mezi čtenáře a pomáhá jim tak si přírodu zamilovat jako on. A pokud ji zbožňujete, budete ji chránit, že? Autor má na svém kontě spoustu publikací na téma les a ochrana přírody. U nakladatelství Kazda si od něj můžete přečíst kupříkladu Tajný život stromů, Citový vztah zvířat, Tajná síť přírody, Moudrost lesa, Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou či Les - Návod k použití. 

Kniha se dělí na deset podstatných kapitol, které jsou ještě členěny na podkapitoly, vázané k danému tématu. 

  • Po stopách přírody (Několik pasáží, týkající se možnosti, jak jej předpovídat počasí dle přírody, tedy pomocí fauny a flóry.)
  • Fouká nebo mrzne (Víte, jak změřit rychlost větru bez přístrojů nebo kde najdete živoucí teploměr?)
  • Déšť, sníh a kroupy (Část se zaměřuje na deštivé počasí, málokdo pozná, zda je deště dostatek nebo naopak příroda ještě potřebuje. Ale díky této knize budete chytřejší a budete jistojistě vědět, co nám kupříkladu prozrazují prstence po kroupách.)
  • Slunce, Měsíc a hvězdy (Jak tyto tři podstatné prvky ovlivňují naši přírodu? Jaké jsou fáze měsíce a jak na nás či naše prostředí působí?)
  • Poloha slunce na obloze a denní doba (Věděli jste, že zvířata mají díky slunci své vlastní vnitřní hodiny, podle kterých se řídí? A nejen zvířata, ale také rostliny. A i vy podle slunce můžete poznat, kolik je vlastně hodin. Autor vám ukáže, jak na to.)
  • Roční období (Tohle vám možná připadá, že bude nejméně zajímavá část publikace, ale to se mýlíte. Peter Wohlleben vám ukáže, že toho opravdu spousty ještě nevíte. Například jak moc změna klimatu ovlivňuje migraci ptáků za teplem a jak se v posledních letech změnila.)
  • Život s klimatickými změnami (Vody ubívá a autor pomáhá najít vhodnou míru užívání vody, aby nebylo plýtváno, ale ani jsme netrpěli nedostatkem. Nabízí náhled na stoupající teploty a ukazuje, jaké důsledky mají na naši zahradu... To někdy vidíme na vlastní oči.)
  • Jakou půdu máme na zahradě (Kapitoly, které zaujmou především zahrádkáře a hodně jim pomůžou, jsou právě ty o půdách. Autor představuje různé typy půd, jak je rozpoznat a představuje, jaké mají klady či zápory. A nejen to, zaměřuje se také na užitečné mikroorganismy v půdě či hmyz, atd.)
  • Domácí flóra a exotičtí hosté (Máte v oblibě stromy a keře? Tak tohle bude pasáž pro vás, jelikož se o stromech a keřích dozvíte mnoho z různých směrů.)
  • Co se to tu hemží a prchá (Nejobsáhlejší část knihy je vlastně tou závěrečnou a zabývá se pro mnohé nejzajímavějším námětem, kterým je právě fauna. Autor hovoří o různých tvorech, ať už predátorech, kořisti či škůdcích. Víte, jak přežívají ptáci v zimě? Co s opuštěnými zvířecími mláďaty? A jak se volají ptáci?)

Jak vidíte, informace jsou poměrně vyčerpávající a kniha sama o sobě je opravdu obsáhlá a široce zaměřená. Autor sází na pestrý příděl faktů a zajímavostí, které vám předkládá v poutavé studii, zaměřené spíše na náročnější čtenáře. Jeho přednes je spíše věcnější, nepodřizuje se poetičnosti či nadbytečné emocionální stránce, naopak líčí přírodu takovou, jaká je a v jeho podání je fascinující. Nahlíží na ni spíše z odbornějšího postu a tak možná někteří mohou mít pocit, že na ně Peter Wohlleben chrlí jednu informaci za druhou. Možná by bylo vhodnější zvolnit, ale každý si na styl psaní jistě vytvoří svůj vlastní úsudek a nejspíš se do čtení zaberete tolik, že vlastně budete za autorovu zainteresovanost jen rádi. 

Pro mě se jednalo o první setkání s autorovou tvorbou. Na jeho vypravování jsem si chvilku zvykala, ovšem brzy jsem podlehla. Kniha je plná fascinujících faktů, ale občas narazíte i na informace, které jsou vám známé. Je tedy možné, že čtení bude vhodné nejen pro dospělé, ale i pro mladší čtenáře. Titul neobsahuje žádné ilustrace či fotografie. Možná by to publikaci trochu odlehčilo.

Přírodě na stopě je fascinující čtení nejen pro milovníky přírody! Jestli vás téma byť jen trochu zajímá, budete okouzlení! Mohu doporočit. Nechte se zlákat přírodou, kterou máte nadosah. Díky Peteru Wohllebenovi ji budete vidět jasněji než kdy před tím. 


Anotace: 

Podtitul: Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě

Jakmile vykročíme ze dveří, obklopí nás příroda.

Všude probíhají tisíce malých i velkých dějů, které jsou často fascinující a krásné – pokud si jich vůbec všimneme. V dobách minulých bylo životně důležité je rozpoznat, dnes se spoléháme na odborníky a sledujeme předpověď počasí.

Peter Wohlleben nás ve své knize zve, abychom se sami stali odborníky, abychom se důkladně rozhlíželi kolem sebe a dokázali rozklíčovat znamení, která nám poskytují vítr, mraky, rostliny a živočichové. Ze sedmikrásek se tak mohou stát naši domácí „meteorologové“ a podle měsíčku lékařského zase třeba poznáme, kolik je hodin. Autor vyvrací mýty a poskytuje vědecké vysvětlení některých známých pranostik. Fakta přitom nepodává nudně, všímá si jejich užitečnosti na zahradě a využitelnosti při pobytu v přírodě.


Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2021

Žánr: Populárně naučná, zvířata

Počet stran: 160

Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.