Recenze: TAJEMSTVÍ VŮNÍ A CHUTÍ (Hans Hatt, Regine Dee)

Tajemství vůní a chutí odhalena! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál



Hans Hatt, německý biolog, lékař, jeden z nejvýznamnějších badatelů v oblasti vůní a pachů na světě spolu s německou novinářkou Regine Dee sepsali neskutečně zajímavou publikaci, která zodpoví mnoho otázek. Kupříkladu tušíte, jakou roli hrají parfémy při navazování vztahů? Někteří tuší, ale Hans Hatt vám toho odkryje mnohem víc, než byste čekali. A co z našeho pachu dokážou vnímat zvířata? Nebo chcete vědět, jak lze natrénovat chuť? Řeknu vám, takhle poutavé a pozoruhodné čtení jsem nečekala. Běžné téma, nad kterým se člověk moc nezamýšlí, a kolik podnětů zamýšlí! Tak se pojďte na ně podívat se mnou. 

Úvod s vtipným názvem Rovnou za nosem je ryze informační a navnazující, ale po něm už začíná to správné vzrušující čtení pro ty, kteří touží po nových poznatcích a chtějí být ohromení skutečnými fakty. 


Vůně a chutě - co se vlastně děje

Pasáž nejen o tom, jaké vůně jsou, ale dokonce také o antivůních, tedy látkách, které některé pachy dokážou šikovně blokovat. Záleží na velikosti nosu, když chceme něco cítit? A co takhle vychutnávání všemi smysly? Když Hans Hatt začal vyjmenovávat, co všechno od jídla potřebujeme, překvapilo mě to, ale vlastně má pravdu. Takhle to opravdz je a jaká část mozku nám pomáhá vnímat tyhle prvky? Já už to vím.  A co takhle zrychlená historie parfémů? Ta by vám také neměla uniknout! 

„Muži milují vanilku,“ říká kritik parfémů Chandler Burr, „a proto se jí voní všechny běhny po celém světě.“ (Str. 21) 

O štěstí, jehož zdrojem je chuť

Řeč je nejen o čokoládě, ale i mléčných výrobcích či vyšší konzumaci soli, ač nás před tím lékaři varují. A proč mají zamilovaní odlišné chutě? Proč je hřebíček vhodný při bolesti zubů? 

Každý z nás v průměru spořádá devadesát tabulek čokolády ročně. (Str. 28) 

Všechno je jen věcí cviku

Věděli jste, že dobrá chuť se do natrénovat? A proč je tak podstatné jídlo pořádně rozkousat? A jak je možné, že se znalcem vína může stát každý? Seznámíte se s jedním z nejslavnějších kritiků vína na světě. A dozvíte se, jak dopadl zajímavý experiment...

Tajemství svádění

Dozvíte se o vůních, které způsobují závislost a mrknete na několik dalších experimentů, které autoři krátce zmiňují. Zajímá vás, zda vůně může pomoci zeštíhlit? Touto otázkou se zabýval chicagský neurolog Alan Hirsch, a přišel na velmi pozoruhodná fakta. Využívají se vůně v marketingu? Jak nás podporují při nakupování? A co třeba taková vůně nového auta? 

Tělesné pachy a jejich rozporuplná existence

Dá se říct, že se jedná o lehce kontroverzní téma, avšak neméně zajímavé. Jak to bylo s čistotou v davných dobách asi tušíme, ale tentokrát se autor zaměřuje na očistu Ludvíka XIV. či Napoleona Bonaparte. Jak nás ovlivňuje tělesný pach? A víte, že čerstvý pot ve skutečnosti nepáchne? Znáte tajemství feromonů? Dokonce i maminky mohou být překvapené, protože zjistí pravý důvod, proč do porodnice nesměli mít žádné parfémy či deodoranty, které by zakryly jejich skutečnou vůni. 

„Nemyj se, už jedu!“ (Str. 86) 

Blahodárná vůně a aromata

Jak s vůní ke kvalitnějšímu spánku? Počtete si o experimentu, který podstupovali žáci s ohledem na podporu koncentra. Proč lze miminkům dávat na spaní své tričko, když se bojí? Uklidní je to? Víte, co je to kompletní ztráta čichu? A proč je vhodné jíst hořčiny? A jak je to vlastně s alergiemi? 

Testy a cvičení pro jemný čich

V této kapitole můžete zjistit, zda máte dokonalý, průměrný či nedostatečný čich a zda by nebylo vhodné jej zkvalitnit. Samozřejmě v této knize je pouze návod, takže zbytek si musíte obstarat sami, ať už se jedná o vzorky parfémů či jiné ingredience a potřebné věci. 


Styl psaní je ryze poutavým vypravováním, jako by Hans Hatt seděl vedle vás na pohovce a zkušeně hovořil o všem, co se témat týká a on zná. Nenechává se zlákat k odbočkám, opravdu zaníceně hovoří k věci, ale zmiňuje i podstatnou historii, pro kterou jsem si jeho vyprávění zamilovala. Nevyhýbá se žádnému motivu, ve kterém se náš nos či jazyk ocitne, a tak se nevyhýbá ani vhodně sepsaným informacím z oblasti erotiky. Nic vulgárního, samozřejmě, stále jsme na vlně populárně naučné knihy, která má úroveň a silnou čtivost! Když mi Hans vyprávěl o Kleopatře a jejím svádění, už jsem chápala, proč se Markus Antonio nechal tolik okouzlit a opustil kvůli ní ženu i děti. Hans je skutečně báječný vypravěč a já, ačkoliv jsem ho do té doby neznala, jsem si jej zamilovala pro jeho zkušenosti a způsob, kterým jimi dokázal své publikum oslovit. Je mi jasné, že velkou roli hraje také Regina Dee, která texty sepisovala a upravovala, až do té nejlepší verze, a vyplatilo se. 

Kapitoly jsou krátké, obvykle tak na dvě stránky, ojediněle tři. Můžete se snadno orientovat podle obsahu, který zobrazuje nejen ústřední kategorie, ale i podkategorie, takže když vás něco zaujme, můžete jen nalistovat příslušnou stránku a počíst si. I když bych osobně doporučovala přečíst si dílo celé, jelikož je fakt kvalitní a fascinující. Někdy na sebe pasáže svým způsobem i navazují.  

Předpokládám, že titul nezaujme odborníky, kteří už většinu informací znají a mají načteno nebo se oboru věnují, ale za to nadchne širokou laickou veřejnost, která má tak možnost se poutavým a čtivým způsobem dozvědět zajímavosti o vůni i čichu. Rozhodně mohu doporučit! 


Anotace: 

Vliv chutí a vůní na náš život a naše chování bývá často opomíjen, ale přitom je využíváme, když se chceme posílit, dodat si odvahy, vyvolat příjemné vzpomínky, vybrat si partnera nebo si jen zjemnit čich. Proč některé vůně a pachy preferujeme a jiné nás odpuzují? Proč nám ve stavu zamilovanosti chutnají jiné věci než jindy? Jaké chuťové buňky mají znalci vína? Jakou roli sehrávají parfémy a feromony při navazování vztahů? Je možné, že zvířata dokážou čichem odhadnout naše rozpoložení? A jak nás vůně nenápadně manipulují k dalšímu nakupování?


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2021

Žánr: Věda, populárně naučná literatura

Počet stran: 144

Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.