Recenze: VŠE O PĚSTOVÁNÍ HUB (Folko Kullmann)

Návody a rady pro domácí pěstitele

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kazda

Chci zakoupit tento titul!


Folko Kullmann, zkušený spisovatel a novinář, který se věnuje zahradničení na zahradě, balkóně i terase. Publikace je tak vhodná pro všechny, ať už máte svou zahrádku kdekoliv. Pokud hledáte knižní tipy, ať už pod stromeček nebo zkrátka jen pro sebe do knihovničky, mrkněte na tvorbu nakladatelství Kazda, která má množství populárně naučných knih pro děti i dospělé či přímo odbornějších publikací přímo pro dospělé. 

Kniha je plná nádherných fotografií, mnohdy i celostránkových, které houby ukazují z různých úhlů a jste-li milovníky těchto představitelů živých organismů, řazených k rostlinám, přijdete si na své už jen při prolistování. Barevné fotografie nepořizoval sám autor, jsou z různých agentur. 

Titul se dělí na tři podstatné kategorie. 

Základní informace - co je dobré vědět

V této kapitole se dozvíte, co vlastně jsou houby zač a jaký je rozdíl mezi volně rostoucími a pěstovanými. Zda-li mají nějaké léčivé vlastnosti či jak se pěstovali houby kdysi a jak se k tomu přistupuje nyní. 

Praxe - pěstování hub v domácích podmínkách

Důležité je samozřejmě znát houby, které lze pěstovat na zahradě, balkónech či terasách. Budete k tomu potřebovat speciální nářadí, podklad nebo hlínu? Autor neopomíjí ani pěstování hub krok za krokem, kde opravdu vše popíše srozumitelně a jednoduše. A v závěru je zcela jistě nutné vědět, jak houby vlastně uchovávat. Můžete si s pomocí Folka Kullmanna sestavit i svůj roční plán. 

Nejlepší houby - pro pěstování doma

Spisovatel zmiňuje přesně osmnáct druhů hub, které se pro tento způsob pěstování hodí a věnuje každé z nich samostatnou kapitolu. Prakticky se jedná o dvojstranu, kde je k dispozici fotografie, podstatné informace, znaky, pěstební metoda, fáze růstu, sklizeň, uchovávání a trvanlivost, zvláštnosti, 

Obáváte se, kde budete shánět sadbu hub? Kdekoliv na internetu a ve specializovaných obchodech. Kdysi bylo velmi snadné zakoupit takhle sadbu žampionů, a nyní jsme samozřejmě ještě dál a můžete se věnovat pěstování různých druhů hub a autor vám poví, jak správně na to! 

Grafické ztvárnění je velmi pěkné, zaujme na první pohled. Stejně jako stylizace textu, kdy jsou vytučněné podstatné věty. Vše je vhodně seřazené, jak má být. A dokonce se dočkáte i několika grafů, které zesnadní orientaci v podstatných informacích. Folko Kullmann je stručný, zarytě o tématu vypráví a podává veškeré znalosti, které zřejmě získal vlastní praxí. 


Komu bych knihu doporučila? Komukoliv, koho zaujala možnost pěstování hub na své zahrádce či doma. Tato báječná publikace vám pomůže se vším od začátku pěstování až do samotného závěru. Rozhodně se toho nebojte a sáhněte po ní! 



Anotace: 

Pro všechny milovníky jedlých hub – praktická příručka s návody a tipy pro pěstování hub v domácích podmínkách včetně návodů na uchovávání a konzervování hub.

Mnoho druhů jedlých hub lze bez problémů pěstovat na zahradě, balkoně, terase nebo přímo v domě – v bytě nebo ve sklepě. Tak je možné se celoročně zásobovat čerstvými houbami a kdykoli si na nich pochutnat. V této příručce najdete jednoduché a srozumitelné návody, jak si houby můžete sami vypěstovat, starat se o ně a jak je chutně zpracovat v kuchyni.

Pěstovat houby doma vás bude bavit, ale zároveň také můžete sklidit až překvapivě bohatou úrodu. Rozhodně se to tedy vyplatí. Pro ty, kteří chtějí získat první pěstitelské zkušenosti, jsou v knize doporučení na 17 ideálních druhů hub vhodných pro domácí pěstování. Nejsou nijak zvlášť náročné na péči, rychle rostou a dají se různorodě využít.

Kniha obsahuje nejdůležitější tipy pro domácí pěstitele hub:

DOMÁCÍ PĚSTOVÁNÍ HUB – substráty a způsoby pěstování v interiéru i venku – a řada tipů na správné metody očkování a péče.

SKLIZEŇ A JAK SI NA NÍ POCHUTNAT – jak celý rok sklízet, skladovat a konzervovat jedlé houby.

POPISY 17 JEDLÝCH HUB – podrobné popisy nejoblíbeněj­ších druhů hub vhodných pro pěstování doma.


Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2021

Žánr: Příroda, zahrada

Počet stran: 96

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.