Recenze: KRIZE JE VÝZVA (Bärbel Wardetzki)

Pozitivní přístup k osudovým zvratům


Za výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul


Zkušená německá psychoterapeutka a spisovatelka má  na svém kontě již několik publikací s námětem poruchy příjmu potravy, sebevědomí a obrana proti verbálním útokům. Nakladatelství Portál již vydalo její titul Věčná touha po uznání a nyní přichází s touto novinkou, která pomůže s řešením v krizových situacích a udržením stresu na přijatelné míře. 

Styl psaní je velmi příjemný, čtivý a působí jako poutavá přednáška, kterou má B. Wardetzki promyšleně připravenou. Nepřeskakuje z tématu na téma, naopak vše líčí chronologicky a zaměřuje se na podstatné, nikoliv však nadbytečné detaily, které jsou vlastně navíc. Žádné prázdné texty, jen poučení a emotivně podbarvené návody. 

Tato odbornější publikace se dělí na čtyři podstatné témata, která autorka dále rozebírá v podružných kategoriích. 


Život je změna

Aneb kapitola, která poukazuje, že život se opravdu neustále mění a je nutné s ním udržet krok a dokázat se přizpůsobovat. Jak na to? Co s bolavými šrámy, které v nás zůstávají a brání změně či vývoji? Víte, že změna začíná v nás? 

Nechte to plavat a vytrvejte, pak se můžete změnit

Jak na nové návyky a odloučení se od starých a nešikovných zvyků? Proč na něčem přílišně lpíme a jak se toho zbavit? Kdy je vůbec změna možná? 

Zvraty a krize

Tento sektor je nejspíš nejtěžší, jelikož hovoří o krizích, ať už se týká jakýchkoliv. Nejbolestivější jsou samozřejmě ztráty, kdy přijdete o milovaného člověka či bojujete se zdravotními problémy. Obtížně se lidé mohou loučit i se svými přáteli, kdy se jeden druhému vzdálí či mají každý jiný vývoj. A co teprve měnící se společnost? 

Schopnost změny

Není vhodné se uzavřít, zahořknout a cítit se ublížen, spíše je možné se adaptovat a jít vstříc něčemu novému, co nemusí být zákonitě špatné. Jen je to jiné. Jak se vydat k novým jistotám a získat pozitivní přístup? Jak být v klidu a jít vstříc změně? Na vše je však potřeba čas a nic není ze dne na den. 


Představila jsem vám několik otázek u podstatných kategorií, kterými se autorka zabývá. Kniha, ačkoliv se rozkládá na nějakých dvě stě sedmnácti stranách je však obsáhlá a námětu se silně věnuje. Dle očekávání je publikace prostá ilustrací, avšak grafické ztvárnění je velmi příhodné. Díky vhodně rozdělenému textu volně i v odrážkách či grafech se texty snadno čtou a nemáte pocit zahlcení. 

B. Wardetzki cílí na pozitivní přístup a je to z jejího počinu opravdu znát. Optimismus není však vtíravý a spíše se vás snaží naladit na stejnou vlnu, protože s takovým myšlením je cesta k úspěchu o něco méně trnitá. Stejně tak zmiňuje sílu poztivního myšlení i ve svých návodech, jakým způsobem řešit krizové situace. 

Počin zaujme všechny, pro které je krize výzvou. Autorka vám dává cenné rady, jak zatočit se stresem a samotnou krizovkou. Tento návod je úžasným a kvalitní, obsahuje spousty pouček a zajímavostí, pomáhá v nadhledu a optimismu. Věřím, že vám pomůže přesně tak, jak autorka zamýšlela. 


Anotace:

V labyrintu života se občas stává, že se nám nedaří najít cestu ven. Jak objevit zakutálené Ariadnino klubko a vyjít z přítmí znovu na světlo, abychom nepropadli naučené bezmoci a neztratili radost ze života?

Kniha známé německé psychoterapeutky ukazuje, že každá změna vychází z nás a že je možné se posunout o úroveň výš, kde najdeme odstup a ztracený klid. Nabízí způsob, jak najít východisko ze situací, které nás zasáhnou a jež nemůžeme sami ovlivnit, jako je náhlé úmrtí blízké osoby, rozchod nebo nečekaná výpověď, a popisuje různé vhodné postupy: oživení emoční inteligence, přijetí odpovědnosti za sebe sama, schopnost rozeznat vhodný okamžik či cvičení v odolnosti?


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2021

Žánr: pedagogika, rozvoj a styl

Počet stran: 217

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.