Recenze: MEDITACE ZAMĚŘENÁ NA ŘEŠENÍ (Daniel Žákovský, Leoš Zatloukal)

Trénink mysli a srdce pro náročné situace




Kniha je vhodná nejen pro ty, kteří chtějí začít s meditací, ale také pro ty, toužící pomoci někomu, kdo je ponořen ve svých problémech a úzkostech. Dokonce přichází s návodem, jak naučit meditovat děti. Autoři se zkrátka rozhodly pro kvalitní ztvárnění tématu z různých možností a vhodně je systematicky představují. Ráda vám povím víc. 

Autoři jsou mezinárodně certifikovaní trenéři metody Kid´s Skills, lektoři komplexního psychoterapeutického výcviku v terapii zaměřené na řešení. Patří také mezi členy týmu Dalet, což je skupina koučů, terapeutů, supervizorů a lektorů přístupu zaměřeného na řešení. U nakladatelství Portál jim vyšly již dvě publikace, Zázrak tří květin a Koučování zaměřené na řešení. 

PhDr. Daniel Žákovský, psycholog, teapeut a lektor odborných výcviků má terapeutickou praxi nejen s dospělými, ale rovněž s dětmi a zkušenosti i v oblasti náhradní rodinné péče. Mgr. Leoš Zatloukal, Ph.D. et Ph.D., psycholog, terapeut, supervizor a lektor odborných cviků vyučuje na Univerzitě Palackého v Olomouci. Více si můžete přečíst také v článku nakladatelství Portál.

Text se rozkládá na sto padesáti devíti stranách, přičemž vás obsah informuje o ústředních tématech:


Dva proudy a čtyři principy 

Prakticky se jedná o úvod do meditace, přiblížení a představení tématu, které je mnohým neznámé. Jestliže chcete s meditováním začít, rozhodně je víc než vhodné přečíst si nejprve tuto kapitolu. 

Začínáme s meditací 

Autoři hovoří o tom, že meditace se dá považovat nejen za módní trend, ale převážně za jednoduchou pomoc, kterou je vhodné provádět v pravidelný časový úsek. Vysvětlují jednotlivé prvky jako je kupříkladu pozice těla, myšlenky, prožitky, atd a pomáhají vám najít k nim cestu. Také dávají důraz na zvládání všech pět P, o kterých vám samozřejmě poví více. 

Zvládání náročných stresujících situací 

Určitě jste prožily situace, které pro vás byly stresující nebo náročné, ať už se jednalo o lékařský zákrok, hovor před publikem či něco, co vám způsobuje úzkosti. Představují množství cílů, ke kterým s jejich pomocí můžete najít cestu. 

Překonávání pocitů smutku a deprese 

Jak se postavit takovým základním emocím? Kde je ukrytá síla a jak s tím vším souvisí dechová činnost a klid našeho těla i mysli? 

Odvaha a síla v okamžicích strachu a úzkosti 

V této době zřejmě nejrozšířenější problém. Kdo by netrpěl úzkostmi a obavami, když je situace vážná a neveselá a nezlepšilo se to ani v období Vánoc? Autoři pomáhají zaměřit se na podstatné, ukazují, jak ztišit nevhodné myšlenky či prožitky. 

Růst navzdory zkušenosti traumatu 

Nemohu posoudit, nakolik tuto kapitolu ocení traumatizovaní lidé, ale po přečtení mi přijde emotivní, působivá a snad schopná pomoci. Návody autorů jsou ve všech kapitolách kvalitní, jednoduché a smysluplné, ač se to v prvních chvílích nemusí zdát. 

Zvládání fyzické nepohody a bolesti 

I v tomto případě se jedná o metody dýchání a meditování, ač byste možná předpokládali nějaké doporučení správných léků. Autoři se opravdu ve všech bodech zaměřují na meditaci, která je prostoupená celou publikací a u každého tématu je přizpůsobená a zobrazená trochu jinak, avšak základy jsou stále stejné. 

Svoboda navzdory závislosti 

Nejedná se o klasické závislosti, jak by někteří z nás očekávali. Autoři poukazují na takové, které některé nemusí ani napadnout, ale i přesto jsou pro lidi sužující. Někomu to může připomínat i boj s OCD a možná využije způsoby, jak bitvu častěji vyhrávat. 

Co když to nejsme my, koho něco trápí (posilující rozhovory) 

Návod, jak pomoci těm, kteří pomoc opravdu potřebují. Já navrhuju nejen to, co vám doporučují autoři, ale také rovnou předání této knihy k přečtení. Věřím, že je vhodným pomocníkem. 

Meditace s dětmi 

Víte, že můžete meditovat se svými dětmi? A jak jim pomoci meditovat prostřednictvím malování či různých technik, které působí jako hry? 

Naděje v období klimatické krize 

Spisovatelé hovoří o tom, co je přimělo napsat tuto knihu. Předpokládáte, že za to mohla vlna Covidu? Pravda je jiná. Znepokojovalo je, stejně jako některé z nás, co se kolem nás děje. Vymírání druhů, globální oteplování, atd.. Kde hledat naději? 


Kniha je obohacená o tabulky, bodové řazení a dokonce i poezii. Obsahuje jednoduché kresby, které především pomáhají při pochopení a znázornění či zapamatování si daných cílů. Některé kapitoly jsou zpestřené také přímo příběhy z terapeutické praxe, ač se jedná o krátké ukázky. 

Styl psaní je emotivní, velmi příjemný a na mě působil klidným a upřímným dojmem bez nátlaku. Bylo to velmi poučné čtení, které věřím, že mnohým opravdu pomůže. Ač jsem byla sama skeptická, dechová cvičení a meditace opravdu může silně pomoci. Nenechte se odradit, tahle publikace může být vaším začátkem ke klidnějšímu a spokojenějšímu životu. 


Anotace: 

Kniha se zabývá meditačními postupy propojenými s terapií zaměřenou na řešení. Je psána jako praktická příručka pro pomoc lidem, kteří procházejí náročnou změnou nebo obtížnou životní situací. Specifikem přístupu zaměřeného na řešení je to, že se člověk nemusí nořit do analýzy problému, nýbrž stačí, když aktivuje potřebné zdroje k řešení situace. Publikace klade důraz na čtyři principy: přítomnost, přijetí, zdroje a růst. Kromě technik a jejich vysvětlení obsahuje i různé příběhy, zamyšlení a reálné příběhy lidí, s nimiž se autoři setkali nebo pracovali. Kniha nabízí také podněty pro lidi, kteří trpí stresem, smutkem a depresí, úzkostmi, posttraumatickými obtížemi, bolestí, závislostmi nebo environmentálním žalem, a jsou zde uvedeny i postupy pro práci s dětmi a návod, jak podporovat druhé skrze všímavý rozhovor.


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2021

Žánr: Psychologie

Počet stran: 159

Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.