Recenze: TÉMĚŘ ZAPOMENUTÉ RECEPTY (Michaela Smolová)

Tradiční kuchařka od slovenské spisovatelky



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada 
Chci zakoupit tento titul


Slovenská spisovatelka Michaela Smolová se původně rozhodla sepsat kroniku, ale nakonec vzešla z nápadu kuchařka receptů, které jsou letité, avšak zmodernizované a autorka je má nejraději a nerada by na ně zapomněla. A tak i vy doma můžete ozkoušet různé, roky ověřené recepisy, čarující úsměv na tváři. 

Obsah je k dispozici ještě před úvodem, takže se snadno zorientujete. V předmluvě vás Michaela Smolová informuje právě o tom, co stálo za vznikem této knihy a čím by se pro vás mohla stát. Recepty se rozkládají na sto sedmdesáti třech stranách a představují tyto podstatná témata: 

  • Vánoční recepty
  • Slavnostní recepty
  • Recepty na víkend
  • Chléb a pečivo
  • Podzimní recepty
  • Sirupy, zavařeniny, nápoje a jiné 
  • Sušenky a drobné pečivo

Recepisy vždy obsahují pasáž Ingredience a postup. To je prakticky všechno, čímž se mohou od jiných kuchařek, které jsou obohacené o prvky kolik času bude příprava stát, pro kolik lidí či zda-li je strava bezlepková, lišit. Mezi recepty se nahodile objevují také stránky s krátkým textem, který odkazuje na recept nebo je osobnější. 

Fotografie připravila Jarka Lempochnerová a jsou opravdu krásné. Perfektně představují pokrmy, snadno vás navnadí k vaření a touze po ochutnání. Celkově je grafická stránka publikace laděná do tmavých podzimních barev, přičemž vévodí zelená. Myslím, že vhodně zvolené, ačkoliv na někoho může působit chladnějším dojmem. 

Komu bych knihu doporučila? Kuchařka je vhodná pro všechny, kteří chtějí vařit podle receptů, které mají svou tradici a jsou opravdu ozkoušené. Navíc je autorka velmi příjemnou průvodkyní, takže si vás snadno získá. 



Anotace: 

Autorka je sesbírala ze starých zápisníků babiček a ze zažloutlých kuchařských knih a upravila tak, abyste si je mohli upéct i dnes. Kdykoliv dostanete chuť na něco dobrého, kdykoliv si budete chtít nostalgicky zavzpomínat na dobu dětství.


Nakladatelství: Grada

Rok vydání: 2021

Žánr: kuchařky, liteatura slovenská

Počet stran: 180

Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.