Recenze: ZATOČTE S NESPAVOSTÍ S POMOCÍ MINDFULNESS (C. Polan Orzech, W. H. Moorcroft)

Hodnotné dílo, se kterým bude spánek příjemným odpočinkem 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Portál na FB

Chci zakoupit tento titul


Máte problémy s nespavostí nebo vás zajímají techniky mindfulness ohledně spaní a uvolnění? Pak by vám mohl přijít vhod tento počin z nakladatelství Portál, který napsali Catherine Polan Orzech a William H. Moorcoft. Ti se na toto téma specializují již roky a přináší nejnovější informace a poznatky z praxe. 

Styl psaní je věcný a poutavý, jelikož autoři o tématu se zájmem hovoří a je poznat, že čerpají ze svých zkušeností a praxe. V úvodu se dozvídáte, že máte-li spánkové obtíže, lze je za pomoci této knihy a vlastní cílevědomosti a tvrdé práce zvládnout i bez léků! A to vlastně díky přístupu, který se jmenuje meditace všímavosti. Dílo je vhodné pro běžné čtenáře, ale autoři upozorňují, že kliničtí lékaři, kteří pracují s pacienty trpící nespavostí, mohou titul využít jako návod, jak svou praxi těmito technikami vylepšit. Ve všem je vývoj, taktéž i v tomto oboru. Tato kniha tak může pomoci lékařům udržet krok. 

Už dle názvu tušíte, že nejpodstatnějším tématem je Mindfulness, někdy popisován jako trénink mysli. Nikdy jste se s tím nesetkali? Ale to vůbec nevadí! V této knize vás se vším od počátku seznámí a pak, plní nových vědomostí, snadno naleznete ten správný směr. Mají autoři nějaké zkušenosti s praktickými případy? Koncept je obohacený o osudy lidí, kteří skutečně trpí spánkovými problémy. O jejich přístupu i léčebných metodách.

Catherine Polan Orzech se věnuje vyučování technik mindfulness od roku 2000. Založila a spoluřídila Centrum pro mindfulness v Montrealu. Její kolega William H. Moorcroft je psychoterapeut, specializující se na spánkovou medicínu. Bývalý ředitel Laboratoře pro spánek a sny se studiu a výzkumu spánku a snů věnoval více než pětatřicet let. 

Autoři zkrátka bojují s nespavostí velmi šikovnou a promyšlenou terapií, kterou by někteří mohli využít i na zmírnění úzkostí či uvolnění. Titul je působivý, ať už máte obtíže se spaním, nebo vás stejně jako mě více zajímají ukliďnující techniky a možnosti mindfulness, které se nabízí. Mohu doporučit, jak běžnému čtenáři, tak i odborníkovi. Věřím, že každému publikace něco předá. 


Část I. Pochopit základy

Zaměřuje se na problémy se spaním a jejich důvody. Jak to souvisí s naší psychikou? A proč je spánek podstatný? Tak bych mohla shrnout kategorie, které mají své vlastní názvy, ale shrnují vlastně tato a více témat. 

Část II. Praktika v praxi

Nic se nedá překonat z minuty na minutu. Vždy to chce cvik a tak vám autoři představují, jak vaše terapie bude pokračovat týden po týdnu prakticky po celý měsíc, až ke spokojenému spánku. 


Nejpodstatnější jsou tedy dvě pasáže, na které se kniha dělí. Další kapitola Dodatečné nástroje, které vám mohou pomoci, pokud je budete potřebovat je spíše doplňková a přichází v závěru, protože ne každý s nimi bude muset pracovat. 

Komu bych tento kvalitní počin doporučila? Všem, kdo mají obtíže se spánkem nebo je naopak téma zajímá. Určitě naleznete, co hledáte! 


Anotace: 

Zkuste přerušit cyklus úzkostného přemýšlení, které vás zaměstnává celou noc. Tento průvodce vám ukáže, jak zklidnit svou mysl, uvolnit své tělo, zbavit se napětí a vyspat se tak, jak potřebujete. Spánek je základní životní potřeba. Zatímco spíme, naše tělo získává novou energii, opravuje poškozené oblasti a zálohuje naše vzpomínky. Když nespíme dostatečně, jsme unavení, máme horší náladu a mnohem pravděpodobněji se cítíme depresivně. Ačkoli existuje myriáda možností, jak se naučit dobře spát, přesto mnoho lidí trápí nespavost.
V tomto průvodci vám zkušení kognitivně-behaviorální terapeuti nabídnou cestu založenou na mindfulness neboli všímavosti spolu s přijetím vlastních emocí. S nespavostí nebudete bojovat, spíše ji budete postupně rozpouštět, až se nakonec dosyta vyspíte.

Nakladatelství: Portál 
Rok vydání: 2021
Žánr: psychologie
Počet stran: 224
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.