Recenze: 5 VŮNÍ NAŠEHO PŘÍBĚHU (Laure Margerand)

Netradiční příběh o sebenalezení i lásce


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Chci zakoupit tento titul


Francouzská spisovatelka Laure Margerand má na svém kontě dvě knihy, z nichž nejnovější vyšla také v České republice pod názvem 5 vůní našeho příběhu. Mnoho se o autorce nedozvíte, ale po dočtení předpokládám, že její díla nebudou pro každého. Máte-li však v oblibě reálné romány, založené na zajímavých tématech a jejich zobrazení, nejspíš vám učaruje. 

Vypravování v er-formě se odvíjí pouze z úhlu pohledu Charlotte. Styl psaní je poměrně surový, čtivý a dynamický. Autorka se šikovně vyhýbá nadbytečným textům, ale i přesto není děj strohý. I když je plný podstatných a závažných námětů, nepůsobí přehnaně citlivým stylem a naopak vše líčí věcně a s jistou surovostí. 

Literární koučka Charlotte je na dně. Po ztrátě svého novorozeného syna ji dostihly psychické obtíže, které jí způsobili anosmii, tedy úplnou ztrátu čichu. Hrdinka jako by ztratila sama sebe a důvod k žití, jelikož ji po té strašlivé ztrátě opustil i manžel. Teď je na všechno sama, postrádá svůj cit a žije jakoby v bublině. Vše je velmi autenticky ztvárněné, takže vnímáte Charlottinu opuštěnost a zoufalství. 

Začátek je zrychlený, retrospektivně jsou líčené podstatné zážitky, které se udály před pěti lety a od té doby Charlotte postrádá čich a prakticky i samu sebe. Plynulý a stručný děj bez odboček lehce rozptylují dopisy, psané v odlišném fontu písma, takže se čtenář neztrácí. 

Ústředními náměty tedy jsou ztráta vlastního dítěte a manžela, tedy rozpad rodiny, fyzické obtíže, kdy hrdinka postrádá svůj čich a vyrovnání se s těmito obtížemi. Mezi nezávažná patří právě literatura a psaní knih, což se mnohým knihomilkám bude líbit. 

Podstatným se stává tak vyléčení a nalezení samy sebe. Dny v Charlottině životě ubíhají a ona se potácí v marastu, ale už je natolik zvyklá, že dělá vše automaticky. Čtenář vnímá jistou odosobněnost, kdy hrdinka už nevnímá ani zbla ze svých pocitů. Naděje začne svítat až později, takže na změnu si čtenář musí nějakou chvíli počkat. 

Milostná linie... 5 vůní našeho příběhu není typická romantická kniha, je to spíše román pro ženy, které netouží po pohádkovém klišé a touží po reálnějším náhledu na vztah bez romantických kudrlinek. Zřejmě si na své přijdou spíše starší čtenářky, které ocení autorčin styl, originalitu i zobrazení netradičního námětu. 

Já rozhodně nepatřím mezi cílové čtenářky. Kniha se mi dostala pod ruku náhodou, nebyla jsem nadšená. Takové surové a ryze reálné čtivo o ztrátě dítěte i sebe samotné mi vůbec nedělalo dobře, ale naštěstí spisovatelka nehrála na city a její věcný styl byl svým způsobem vysvobození, ač bych jindy z něj byla nešťastná. Snad proto pro mě bylo také těžší sepsat objektivnější náhled, protože mě se v některých případech dílo i protivilo. Na druhou stranu oceňuju realistická přirovnání, která příběhu dodávala osobitost. Kolem a kolem tohle nebylo vůbec špatné čtení, jen vůbec nebylo pro mě. Věřím, že mnohým se bude líbit, stačí jen, abyste byli čtenáři této beletrie a máte v rukách nezapomenutelný počin. 



Anotace: 

Literární koučka Charlotta přišla vlivem traumatu o čich a zhroutil se jí celý svět i manželství. Přesto pomáhá slavnému spisovateli Pierru-Emanueli s jeho novým románem, který mu má získat zpět milovanou ženu – jeho originální součástí mají být záložky s vůněmi, připomínající jejich společné vzácné chvíle. Dokážou vůně probudit lásku a nový život?


Nakladatelství: Metafora

Rok vydání: 2021

Žánr: Romány pro ženy

Počet stran: 272

Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.