Recenze: JAK VYPRÁVĚT PŘÍBĚHY DĚTEM (S. R. West, J. Sarosy)

Pomozte svým dětem postavit most mezi realitou a představivostí


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kazda

Chci zakoupit tento titul!


Publikace by neměla uniknout rodičům, prarodičům a pedagogům. Tak zní motto na zadní straně knihy a já mohu s klidem souhlasit. A dodávám, že by klidně mohla být silnou inspirací při tvorbě příběhů samotných spisovatelů, jelikož se jedná o tvoření, předčítání. 

Děti dokážou v každém z nás probudit vypravěče. (Str. 9)

 Kniha není nijak obsáhlá, naopak se rozkládá na pouhých sto padesáti sedmi stranách, přičemž ústřední témata zasahují pouze do sto třicáté sedmé strany a zbytek se dotýká rejstříku, poznámek a poděkování. 

  • Vypravěčská smyčka - nic takového mě nikdy nenapadlo a přitom je to jednoduché a podstatné. Chcete-li oživit své vyprávění, vložte do něj kousek reality, alespoň tímto námětem je živa celá kapitola. Samozřejmě je téma šikovně rozvedené a snadno s ním díky autorům můžete pracovat kdykoliv a kdekoliv. 
  • Buďte sami sebou - autoři poukazují na to, že cílem není předvést dokonale promyšlený příběh, ale naopak navázat spojení se svým dítětem a sdílet s ním krásné chvíle, které mu v paměti mohou zůstat až do dospělosti. A z takových šťastných okamžiků nejenže se rodí silný jedinec, ale také z nich může v budoucnu čerpat v těžkých situacích. 
  • Začněte jednoduše, začněte mladí - víte, kdy je ideální čas s vyprávěním pohádek či příběhů? Mám tím namysli vhodný věk. o kterém vám autoři povědí více a samozřejmě k tomu přikládají i důvody. 
  • Vybudujte si rytmus - vše vyžaduje praxi. Poprvé váš příběh nebude tak dobrý, jako po čtvrtém nebo dalším vypravování. Jednoduše tedy autoři inspirují k opakování, ale také pomáhají nalézt jedinečnost, třeba vyprávět vždy, když je nějaká činnost, která dítko stresuje. 
  • Praktická stránka - jaká je nejúspěšnější vyprávěcí technika? A má v sobě každý vypravěčský um? 
  • Příběhy konejšivé - Umíte upoutat pozornost svého dítěte? Pokud ne, autoři vám poskytnou množství informací, jak na to. Ukážou, jak mocným nástrojem je struktura a co všechno obnáší vytvořit příběh, který pomůže uklidnit a vyrovnat se s nějakým problémem či bolestí.
  • Příběhy poučné - Chcete svému dítku předat cenné informace a poučit ho, ale nevěnuje vám pozornost nebo si nejste jistí, zda si vše zapamatuje. Pak vás překvapí, jak málo stačí k tomu, aby naslouchalo. 
  • Příběhy pro celou rodinu - S. R. West a J. Sarosy jsou toho názoru, že pouto vytvořené formou vyprávění, je takřka léčebné a lze ho využít nejen ve vztahu mezi dítětem a rodičem, ale má vícero možností. 
  • Konec - kapitola je převážně shrnutím informací a dodáním odvahy nebát se využít nově nabytých zkušeností.

Grafické zobrazení je laděné do bílé a šedé, přičemž některé věty jsou zvýrazněny tak, že jsou použité v jednoduché kresbě kruhu, jako by šlo o banner. Některé pasáže jsou šedé, připomínají faxový papír, na kterém se před vámi rozehrává vzorový příběh. Těch je v knize několik, aby bylo pro rodiče či pedagogy. Stejně tak každá kapitola obsahuje rovněž  pasáž s názvem Cvičení, která vám pomůže si podstatné vyzkoušet a prakticky shrne danou kapitolu. 



Zpočátku vás publikace nemusí oslnit. Může vám připadat až příliš prostá, faktem však zůstává, že vše, co vám autoři předkládají vlastně jednoduché a logické je, jen to mnohé z nás nenapadne. A právě díky S. R. West a J. Sarosymu máme možnosti využít něco, co v sobě ukrývá každý a navázat tak krásný vztah s dítětem a co více, můžete získat nástroj, kterým své dítko uklidníte či mu předáte cenné informace do budoucna. Kniha rozhodně stojí nikoliv za přečtení, ale za vnímání jejího obsahu a použití v praxi! Já rozhodně budu zkoušet a věřím, že se kýžený efekt časem dostaví. 


Anotace: 

Pomozte svým dětem postavit most mezi realitou a představivostí. Tím mostem je příběh.

 Vyprávění příběhů buduje vztah mezi rodičem a dítětem a prohlubuje vzájemnou důvěru. Příběhy dětem pomáhají porozumět vlastním emocím, soucítit s ostatními a lépe chápat složitý svět, který je obklopuje. Kniha přináší rodičům, prarodičům a pedagogům návod na to, jak vyprávět příběhy pomocí souvislostí a tak, aby vypravěče i dětského posluchače pohltily.


Nakladatelsví: Kazda

Rok vydání: 2021

Žánr: pedagogika, rodičovství

Počet stran: 190

Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.