Recenze: CHATA VE ŠVÝCARSKU (Julie Caplin)

Romance ve Švýcarsku



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Chci zakoupit tento titul


Populární anglická spisovatelka je v České republice známá díky své báječné sérii Romantické útěky. Její romance potěší nenáročné i náročnější, jelikož dopřává čtenářům komplikovanou a kvalitní romanci a přitom nám velmi autenticky a poutavě představuje různé kultury. Při čtení jako byste se ocitli někde, kde jste možná nikdy nebyli a přesto cítíte mráz, který vám zalézá za nehty, vnímáte vůni čaje při čajovém rituálu či vůni horké čokolády, když pozorujete památky... 

Jak už jste zvyklí z předešlých románů, děj se odehrává v er-formě a představuje vám silně autentický příběh, tentokráte se odehrávající ve Švýcarsku, jak víte dle názvu. Autorka umí báječně vytvořit nejen atmosféru, ale také charaktery a po pár řádcích vás vtáhnout do čtení. 

Překvapivě je začátek účelový, což u spisovatelky není natolik běžné. Svobodomyslná hrdinka Mina, plná elánu, připravuje tematický večírek a opravdu se jí to daří. Má připravené překvapení pro svého přítele, touží jej požádat o ruku, jenže... Už od prvního setkání se Simonem tušíte, že to táhne s její nejbližší kamarádkou. Ta skutečnost je do očí bijící a tak trochu to kazí už v počátku dojem ze čtení, ale hoďme to za hlavu. Tato ryze účelová scéna nás tedy spolu s Minou posune až na chatu do Švýcarska, kam se tedy bylo nutné dostat, jelikož tam teprve začíná pořádné dění. 

Koncept je jednoduchý, čtivý a nádherně představuje kulturu Švýcarska i jeho prostředí a mentalitu. Nádherné prostředí je kouzelně popsané, ale přesto se autorka nezabývá pouze popisy a dává důraz také na příhodný a šikovně komplikovaný děj, jelikož se začíná rozvíjet romantická linie. Pěkně pozvolna, protože se Mína musí vyrovnat s tím, co prožila a že je nyní hvězdou internetu, jelikož někdo video z večírku dal na internet a nyní se z ní stal virál. Navíc se seznamuje s novým prostředím a o mužích nechce ani slyšet. Jenže Mina je bojovnice, skutečně sympatická osůbka, ke které snadno přilnete a budete jí držet pěsti. 

Počin je rozdělený na tři části. První sahá do čtyřicáté strany, je bohužel dost účelová, plná nesnází, ale šikovně navazuje na druhý úsek. Ten už přímo rozvíjí pointu příběhu. Mina začíná získávat nadhled i naději a hlavně poznává skutečnou lásku... Do té doby vážně neměla štěstí, snad kvůli jejímu temperamentu, který je okouzlující i ohromující, ale málokdo ho snese déle. Třetí segment je vlastně závěrečný. 

Vítá nás chladný Curych uprostřed února, takže je vhodné knihu číst klidně v tomto období, které je ryze zimní a pokud máte štěstí, tak také plné sněhu. To vám atmosféru ještě posílí, i když autorce se daří ji na vás přenést velmi snadno. Předpokládám, že pokud se o Švýcarsko zvláštně nezajímáte, dozvíte se spousty podstatných informací i zajímavostí, které jsou vám postupně předkládané jako lahůdky v cukrárně. Tento fakt rozhodně potěší náročnější čtenáře, kteří chtějí od děje víc než běžnou romanci. Koneckonců stejně tak je tomu i u předešlých románů, takže jestli sérii máte načtenou, určitě se na objevování nové země těšíte. 

A kdo je ten neznámý krasavec, o kterém se zmiňuje anotace? Šarmantní a elegantní Luke, od prvopočátku zábavný, veselý a upovídaný společník, má stejně jako Mina v oblibě čokoládu. Takže doporučuji si připravit ke čtení něco dobrého na zub, zřejmě vás prožene mlsná, jelikož je představa degustování silně autentická. Opět vás čeká dobrodružství, nejen milostné, ale také putování po kraji. Zvyklosti, na rozdíl od knihy Čajovna v Tokiu, nejsou tolik výrazné, jelikož nám jsou bližší, ale i přesto si přijdete na své. Tak trochu vás autorka obohatí nejen o nové příchutě čokolád, ale i recepty. Mina se totiž zapojí do chodu a po boku Amélie a Luka se pustí do vaření. 

Chata ve Švýcarsku může někoho přivést na myšlenku, že se jedná o útulnou chatičku v horách, ovšem v tomto případě je to působivý penzion, plný zajímavých hostů. Jen abyste neměli odlišná očekávání, která by vám mohla zkazit dojem ze čtení. 

Co se týče závěru, tak vás čeká romantické rozuzlení. Mina už si našla přátelé a je opět sama sebou, cítí se šťastně, i když k tomu vedle dlouhá cesta. Nyní jí však něco chybí... Existuje pravá láska nebo ne? Jak to všechno dopadne? Rozhodně vás čekají další kouzelné chvíle.

Švýcarsko, skvělí hrdinové, zábavný a komplikovaný děj. Poučení o Švýcarsku a jeho kultuře, o chodu penzionu, No a mnohem víc, jak již tušíte, vám ve své nejnovější publikaci předkládá Julie Caplin. Uznávám, že její dílo bylo o něco účelovější, než jsem zvyklá, ale i přesto to byl opět silný a báječný zážitek, který se věřím zalíbí i vám. Jestli ještě nemáte tvorbu této autorky v podvědomí, přečtěte si ji. Nenáročné i náročnější čtenářky si jistojistě přijdou na své už při prvním čtení. 


Anotace: 

Zabalte si kufry a vypravte se k zasněženým vrcholkům švýcarských Alp. Je načase si užít výhled do krásné krajiny a vychutnat si přitom sametovou horkou čokoládu, výborné sýry a úžasnou romantiku.

Mina věří, že šálek horké čokolády dokáže vyřešit všechny trable. A právě to teď potřebuje. Má za sebou totiž pořádný trapas – její poslední milostná eskapáda se stala okamžitým hitem internetu.

Se sbalenými kufry a jasným cílem dát si do pořádku život se Mina rozhodne utopit svůj žal v té nejlepší horké čokoládě na světě. A Mina moc dobře ví, kde ji najít – v útulné chatě své kmotry, která se nachází ve Švýcarsku.

Plán je jednoduchý: litry čokolády, žádní muži. Tedy jen do chvíle, než ho zkomplikuje neznámý krasavec, který Mině zkříží cestu ve vlaku do Alp…


Nakladatelství: Grada

Rok vydání: 2021

Žánr: Romány pro ženy

Počet stran: 344

Vazba: brožovaná s chlopněmi


1 komentář:

  1. Moje manželka má tyhle knížky ráda. Já sám jsem je párkrát zkusil, ale není to nic, co bych si sám dal do knižní databáze. Když jsem se jí ptal na to, co se jí na tom líbí, tak to bylo právě to zmiňované pohlazení po duši a taková ta příjemná lyrika. Zrovna teď čte Pláž v Chorvatsku a každý večer se u toho tak zvláštně hihňá, takže asi dobrý. :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.